Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медикамент, който до момента се е използвал при вече заразени с вируса на ХИВ, от март вече официално ще може да се приема по специална схема като тип ваксина за хора от рискови групи. Първата европейска страна, в която това се въвежда, е Франция.

Антиретровирусният медикамент е комбинация от активните съставки емтрицитабин и тенофовир дизопроксил и е познат на специалистите, като още от 2005 г. има разрешително за прилагане в страните от ЕС. До 2016 г. обаче се дава единствено на пациенти, вече заразени с ХИВ. От януари 2016 г. започна изпробването му при здрави хора от рискови групи и ефектът му се доказа бързо. От месец март тази година лекарството вече ще се предлага официално на всеки желаещ във Франция. Така тя става първата страна в ЕС, която оторизира официално т. нар. предекспозиционна профилактика – прием на препарати от здрави хора, при които рискът от заразяване е висок. През пробния период е доказано, че иновативният медикамент е в състояние да спре разпространението на вируса в клетките дори и той да попадне в човешкия организъм. Това се осъществява, защото лекарството има способността да блокира размножаването на вируса, като така дава време на организма да се справи с него.

Препаратът ще бъде закупуван със специална рецепта, като всеки, който се смята от рискова група, ще може да получи такава от лекар в някой от центровете за лечение и превенция на ХИВ, както и в много от обществените болници, обясняват от френската агенция за контрол на лекарствата. Антиретровирусният медикамент ще се препоръчва най-вече на хора от високо рискови групи като тези, чиито партньори вече са носители на вируса или при хора, имащи сексуални контакти без предпазни средства. За рискови групи се смятат също мъжете хомосексуалисти, често сменящи партньорите си, както и венозните наркомани. Все пак специалистите подчертават, че функцията тип ваксина на препарата е с висок процент успеваемост, но не може да се твърди, че той е 100% ефикасен.

Освен това като всеки медикамент и комбинацията от емтрицитабин и тенофовир дизопроксил има странични ефекти. По-леките са гадене, позиви за повръщане, диария. По-тежките обаче, които се срещат и по-рядко, са проблеми с бъбреците и черния дроб, както и изтъняване на костната плътност. Затова френските специалисти препоръчват на всеки, който осъществява предекспозиционна профилактика, да посещава специалисти, които да следят бъбречната и чернодробната му функция. Антиретровирусните препарати са особено опасни за хора, които в миналото са имали бъбречни или чернодробни проблеми или са на възраст над 65 години.

По принцип не се прилагат и при лица под 18-годишна възраст. И въпреки че лекарството показва почти над 90% успеваемост за предпазване от вируса при рискови групи пациенти, специалистите са категорични, че то не може да замести употребата на презервативи и не препоръчват на използващите го да спират предпазните средства по време на полови контакти. В световен мащаб за разработка на иновативни терапии срещу ХИВ вируса, както и за възможности за ранното му диагностициране се отделят над 20 милиарда долара.