Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Познат предимно като необходим за здрави кости и задължителен в превенцията на остеопорозата, витамин D играе положителна роля и върху имунитета, помагайки на организма да се бори с вируси и настинки, твърдят британски учени.

Екип от Университета “Куин Мери” в Лондон установява, че витамин D помага срещу настинка и предотвратява развитието на респираторни заболявания. Учените доказват, че този витамин е особено необходим в края на зимата и началото на пролетта, когато организмът е изтощен и особено податлив на риновирусите. Изследването, публикувано в British Medical Journal, показва, че при хората с недостиг на витамин D се увеличава рискът от вирусна инфекция, хрема и кашлица. Причината е, че този витамин стимулира синтеза на антимикробните пептиди – истински антибиотици, които организмът сам произвежда и които са способни да унищожат всякакви туберколодни бацили. В проучването са участвали 11 хиляди доброволци, като учените са установили, че при тези, които си набавят нужния витамин с храната, чрез слънчеви бани или го приемат като добавка, намалява с 40% рискът от пролетна настинка.

Учените обясняват, че съществуват два типа витамин D – D3, който се синтезира от кожата или се набавя от храни с животински произход и D2, който се доставя от храни с растителен произход. 90% от витамин D се образува от кожата при излагане на слънце. Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани, и то дори само при излагане на лицето, шията и ръцете, са напълно достатъчни за набавянето на необходимото дневно количество. Човек може да се запаси с този витамин и чрез храната, като най-богати на него са сьомгата, херингата, сардините и яйцата. Синтезът на витамин D обаче намалява с възрастта, така че е добре след определена възраст той да се приема и в синтетичен вид. Допълнителен прием се препоръчва на малките деца, на хората с тъмна кожа, защото при тях тя действа като филтър, както и на хората от рискови групи или живеещите в райони без достатъчно слънчева светлина. Все пак приемът на витамин D в синтетичен вид може да бъде единствено под лекарски контрол, за да се избегнат рискове.

Учени алармират, че самоинициативното приемане на витамин D в синтетичен вид крие рискове от стомашно-чревни проблеми, високо кръвно налягане, повишени нива на калций в кръвта, камъни в бъбреците, нередовен сърдечен ритъм, дори сърдечни инциденти. Когато се набавя обаче чрез слънчеви бани и чрез храна, този витамин не може да се предозира. Освен това изследвания от последните години разкриват, че този витамин има благоприятен ефект не само върху имунитета, но също така и върху сърдечно-съдовата и нервната система, както и върху тонуса на мускулите. Учени доказват, че дори и да се приема достатъчно калций, организмът не може да го усвои, ако не се набавя и необходимото количество витамин D. А освен за здравината на костите той допринася и за усилване силата на мускулите.

Учени от Медицинския университет в Атланта са провели опити с осем хиляди пациенти и са доказали зависимост между ниското ниво на витамин D и високото кръвно налягане. Хората, които са имали нормални нива на този витамин, са били с 20% по-ниско кръвно. Дефицит от витамина увеличава риска от сърдечно-съдови болести. Проучване, проведено сред американските военни, доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система. Други изследвания показват, че при липса на този витамин се увеличава рискът от ревматоиден артрит. А екип от Бостънския университет стига до заключението, че при хората, които приемат достатъчно витамин D и калций, рискът от дегенеративни изменения на ретината намалява с 40%. Доказано е, че този витамин е необходим и за зъбите - с 60% се намаляват случаите на парадонтит.

Как този витамин може да помогне и срещу рак, четете в хартиеното издание на "168 часа".