Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Божидар Димитров не се страхува от конкурс за поста му директор на НИМ.
Проф. Божидар Димитров не се страхува от конкурс за поста му директор на НИМ.

В музея има пари и за разкопки, и за откупки, категоричен е директорът на НИМ

"Не ме е страх от конкурс за мястото ми като директор на Националния исторически музей. Ще го спечеля и това ще ме бетонира за поста още за пет години. Право на новия министър е да взема такива управленски решения. Нямам притеснения, чакам условията на конкурса".

Това каза проф. Божидар Димитров по повод заявлението на новия министър на културата в служебния кабинет - Рашко Младенов, че ще обяви конкурс за поста му.

"Аз изпълнявам тази длъжност от 2011 г. въз основа на точката и алинеята "до провеждане на конкурс", а в закона няма срок кога ще се обяви този конкурс. Значи не съм нарушил никакви правила. Ще се явя, ще го спечеля и ще получавам и пенсия, и заплата, ако междувременно се пенсионирам", заяви известният историк.

"Какво са конкурсите? Те са или политически за определено лице, или честни. Явяваме се с една писмена работа. Всеки може да препише правилника на Лувъра и да се представи блестящо на хартия. Друго е действителността и как кандидатът за поста ще изпълни тези си идеи и обещания.

Ето последният пример - падна покривът на Националната библиотека. Едва не уби човек! Да не мислите, че покрива на НИМ не тече? Тече и тежи от снежните натрупвания от години. Ама не пада, защото пращам трима работници с някой лев отгоре над заплатите и с една бутилка за сгряване и те разчистват така, че снежинка не остава. И няма срутвания... И няма течове... Ама нещата трябва да се познават отвътре", категоричен е проф. Димитров. 

Той се похвали, че е имал възможност да вдигне заплатите на служителите  в музея три пъти тази година - уредниците му са с 900 лева, специалистите стигат 1500 и отгоре. Има пари за разкопки и откупки.  Наскоро в колекцията на НИМ е постъпила ценно евангелие и огърлица от злато и сребро от шести век. Издават се и книги за най-ценните колекции, за възстановените войнишки паметници - всичко това носи на музея не само престиж, но и приходи.