Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

110 хиляди българи са носители на хепатит С, сочат данни на Световната здравна организация. Според наши специалисти едва 3% от заразените са диагностицирани. Останалите 97% - над 100 хиляди човека - често прекарват дори до десет години като вирусоносители, преди да разберат истината.

Силвана Лесидренска, председател на сдружение “ХепАктив” подчерта пред “168 часа”: “Данните са на база на епидемиологична статистика от Световната здравна организация за нашия регион, според която 1,5% от населението е заразено с хепатит С – което прави около 110 хиляди човека. А като се вземе предвид броят хора, които са се лекували през последните десет години от болестта – средно по 200 на година, се установява, че едва 3% от тези 110 хиляди са диагностицирани. Следователно 97% от заразените дори не знаят, че са носители на вируса, което прави над сто хиляди българи.”

Ето защо изследването за хепатит С е изключително важно за всеки човек. То обаче не се включва в годишния профилактичен пакет, нито се поема от здравната каса. Затова по инициатива на “ХепАктив” и на сдружение “Здраве без граници” в “Център за сексуално здраве” е въведена постоянна услуга за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хепатит С.

Силвана Лесидренска обяснява: "Изследванията, които предлагаме, са анонимни и безплатни. Взема се периферна кръв, боде се само пръста и са необходими само няколко капки. Работим с бързи тестове, така че всичко става много лесно - в рамките на 15-20 минути резултатите са готови. Отворени сме за всички хора, независимо от здравноосигурителен статус, не се записват лични данни, нямо нужда дори от лична карта. Могат да заповядат и лица, които не са осигурени. Центърът години наред е предлагал изследвания за ХИВ, но все повече са запитванията и за тестове за хепатит С.”

Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници” допълва: “Център за сексуално здраве” вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от заболяването. Добавяйки новата услуга за хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера.”

Вирусът на хепатит С е особено опасен, тъй като е възможно да остане скрит в организма години наред. От сдружение “ХепАктив” уточняват, че между 30 и 65% от заразяването става по кръвен път. Рисковите групи са всички, претърпели кръвопреливане (вероятност от 1 до 13%), хемофилиците, пациентите на хемодиализа (средно 20% вероятност), венозните наркомани (от 30 до 98% вероятност - 63% за България, 86% за София), пациенти с трансплантирани органи (50-60%), пациенти, лежали в болнични заведения (между 2 и 20%). Още по-голям е рискът при тези пациенти, които са имали подобни интервенции в България преди 1994 година, когато за първи път започва да се изследва донорската кръв за наличието на HCV. Но освен това е възможно и заразяване при посещение при зъболекар, при татуиране, акупунктура, при козметични процедури като педикюр и маникюр.

Между 0,1 до 4% се оценява рискът от предаване на вируса от майка на дете, като е възможно инфектирането да стане още в утробата или по време на раждането. Затова е много важно и бременните да се изследват за наличие на хепатит С, за да се сведе рискът от заразяване на новородените до минимум. Хепатит С се предава изключително рядко по полов път, като рискът при хомосексуалните мъже е по-висок. Специалистите уточняват, че в малка част от случаите заразените развиват симптоматика, докато не стане прекалено късно и черният дроб е напълно увреден. Често пациентите проявяват единствено загуба на апетит, умора, слабост в мускулите, гадене, мигрена, болки в гърлото, кашлица.

Смята се, че 30% от вирусоносителите, ако не се лекуват навреме, развиват тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб. Но ако заболяването се установи навреме, най-новите терапии обещават лечение в над 95% от случаите. Освен това съществува и минимална възможност човек сам да се излекува от болестта дори без да разбере.

Силвана Лесидренска пояснява: “Много е важно да се подчертае, че тестовете, с които работим, всъщност засичат антитела. При положителен резултат са необходими допълнителни изследвания да се установи дали човек е болен от хепатит С или вече го е преболедувал. Защото съществува и такава вероятност. По статистически данни 10% от хората не проявяват никакви симптоми, а организмът им сам преборва болестта. Всъщност в повечето случаи хепатит С протича безсимптомно и единствено по кръвен път може да се установи дали човек е заразен.”

С всички посетители на "Центъра по сексуално здраве" след установен положителен резултат се провежда консултация, обяснява се какво е заболяването, какви са възможностите и се насочва пациентът към гастроентеролог. Ако се установи, че човек има хронична инфекция, му се предлага също емоционална и социална подкрепа - информират се пациентите за техните права и конкретните стъпки, през които трябва да минат, за да се справят по-лесно с предизвикателствата на специфичния им проблем. Освен това се организират и групи за взаимопомощ, които се провеждат в анонимна среда в присъствието на психолог.