Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отказаха почести на олимпийски шампион и на Ани Салич. Телевизионната водеща не успя да стане почетен гражданин на Благоевград. Номинацията й не събра достатъчен брой гласове на сесия на общинския съвет на 25 май. Шест гласа не достигнаха на родената в областния град журналистка, за да получи престижното звание.

Мощно обществено недоволство назрява и в Шумен, след като общинският съвет не удостои със званието "почетен гражданин" олимпийския шампион по вдигане на тежести и многократен световен и европейски шампион Иван Иванов. Срещу почетното гражданство на спортиста,

поставил седем световни рекорда и един олимпийски,

двама общински съветници даже гласуваха "против". Седем се въздържаха. Четири бюлетини бяха невалидни. А 24-ма съветници от 41 са гласували "за" удостояване с почетното звание на именития щангист, показват резултатите от тайно гласуване на местния парламент. Така въз основа на посочените резултати и на основание на чл. 29 от Статута на символите, почетните знаци и звания на община Шумен съгласно текст от Закона за местното самоуправление видният спортист, прославил България, не бе избран за почетен гражданин, става ясно от документа, предоставен на "168 часа".

“Шокиран съм от това гласуване на съветниците в Шумен. Смазан съм, почти половината да бъдат настроени негативно срещу Иван. За мен той е шампион с главна буква.

Не пресилвам, най-добрият спортист за всички времена”, сподели пред "168 часа" олимпийският шампион по вдигане на тежести и почетен гражданин на Шумен Янко Русев. Той бил шокиран от коментари в социалните мрежи, че Иванов не бил достоен за почетно гражданство. Два пъти ли трябва да стане олимпийски шампион, за да признаят, че име като Иван носи славата на града, възмущава се златното момче на България.

Гневен от разразилия се скандал с отхвърлянето на номинацията на щангиста е и неговият треньор Иван Абаджиев. “Много грозна история. Възмутен съм от дъното на душата си. Думите са безсилни да изразя колко ми беше болно, когато разбрах за отказа.

Гласуването е било тайно, за да не научи цяла България кои са тези съветници,

които смеят да дават оценка за Иван и успехите му - поставени няколко световни рекорда. Аз се гордея с Янко Русев и Иван Иванов като техен личен треньор, под чието ръководство показаха на света на какво са способни. Какво се оказа - светът призна Иван, за него химнът и българският флаг бяха вдигани десетки пъти, а съветниците го отхвърлиха”, анализира срамната ситуация в местния парламент Абаджиев.

Неудостояването на Иван Иванов затвърждавало лошите спомени на Абаджиев от Шумен. Той си спомни с тъга, как го “изгонили от града” преди години, защото тренирал златните момчета с остарели методи.

"Това, че не бях удостоен с почетно гражданство, ме разсмя. Неудържим смях беше първоначалната реакция на цялото ми семейство” заяви в интервю за "168 часа" известният щангист.

Той е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. В писмо до всички общински съветници и кмета на Шумен Любомир Христов Иванов моли да не се разглежда каквото и да било предложение за удостояването му със званието "почетен гражданин” на Шумен.

"Моят път на български спортист, развял знамето на България на върха на не един подиум в света, е изпълнен с моменти, в които съм изпитвал неудържима радост, а така също и на тъга. Трудът, който съм полагал и полагам в момента като старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести, винаги е получавал своята оценка там, на подиума, и под звуците на химна на България", пише Иванов.

Общинският съвет

се компрометира

с отхвърлянето на шампион

от такъв мащаб като Иван Иванов. Защо тайно гласуване, нека да знаем кой се осмелява да го оценява и по какви критерии, заяви общинският съветник Добромир Драев. Той разкритикува някои от колегите си, които избрали за почетен гражданин човек, за когото нищо не знаят. Напълно неизвестен. Смешно, категоричен бе Драев.

Група журналисти от местни медии номинира спортиста за престижното звание.

"Опитахме се да поправим една историческа несправедливост срещу един от символите на българския спорт - Иван Иванов. Но за съжаление се оказа, че да си олимпийски шампион, не е достатъчно за присъждане на подобно звание.

Лично аз се надявам шампионът да бъде силно мотивиран и в близко бъдеще

да завоюва златно отличие в евентуални междугалактически състезания”,

сподели един от журналистите, номинирали шампиона - Сава Тончев. Той е водещ на предаване в радио "Шумен". Колегата се надява местният парламент да преразгледа решението си. А Иванов като отхвърлен да преглътне обидата от отказаната почест.

Според Тончев най-хубавото в тази мелодрама било, че летвата е толкова високо вдигната от съветниците, че следващият, който щял да бъде одобрен за почетен гражданин на Шумен, трябвало да бъде нобелов лауреат или астронавт.

Преди да започне да вдига щанги, бъдещият олимпийски шампион е свирел на гайда. С времето обаче страстта към тежестите надделява и на гайда продължил да свири само за удоволствие, научи „168 часа”.

Треньорът Велико Великов първи забелязва спортните заложби на Иванов. “Бях в шести клас.

Треньорът ме срещна случайно на автобусна спирка в Шумен

Тръгна към мен. Директно ме попита дали тренирам нещо”, спомня си днес Иван Иванов. Отговорил, че не тренира, но като всяко момче иска да бъде здрав и силен. Тогава треньорът му предложил да се занимава с вдигане на тежести. „Зарадвах се на офертата. Но г-н Великов постави условие – да продължа да свиря на гайда. И успоредно с това да вдигам тежести”, разказа още спортистът за странното начало в кариерата си – компилация между гайда и вдигане на тежести.

След четиримесечни активни тренировки в зала „Плиска” Иванов се прехвърлил в спортното училище в родния си град. Приели го без приравнителни изпити и изисквания.

Началото на 1987 година е паметно за младия щангист, тогава става майстор на спорта, след като покрива всички нормативи.

Състезава се в най-леката категория - 52 кг. Най-малката в момента е 56 кг Първото му отличие в онези години е окръжен шампион по вдигане на тежести. Четири поредни години е световен шампион за юноши.

Целогодишното вдигане на щанги по думите на спортиста от само себе си налага определен режим. Стратегията дава своите резултати през 1992 година. Тогава Иван Иванов става шампион на летните олимпийски игри в Барселона.

Успехът му просълзява цяла България

Дали постиженията са променили в някаква степен живота му? “Не. Но придобих самочувствие сред колегите. Никога не съм се възгордявал. По природа съм земен човек.” Благодарен е на двамата велики треньори Нораир Нурикян и Иван Абаджиев.

“Отношенията с треньорите ми са били винаги приятелски. Но има една тънка граница, която никога не трябва да се преминава”, разсъждава шампионът. Смята, че треньорът трябва да бъде психолог, защото всеки от състезателите има психически сривове, които трябва да бъдат преодолявани.

Няма провал

в спорта

Но с течение на времето годините дават своето отражение върху емоционалното състояние на всеки спортист, анализира той.

Иванов има щастливо семейство със съпругата си Снежана. Тя също е спортна натура.

Била е състезателка по художествена гимнастика. Днес под нейно ръководство мажоретният състав в Шумен вече спечели няколко престижни титли.

Синът на щангиста също се казва Иван. Въпреки че като малък многократно е посещавал залите за вдигане на тежести избира тениса.