Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някога беше модерно да се сравняват отношенията на премиера на Турция Ахмет Давутоглу и силния президент Реджеп Тайип Ердоган с тези на руския премиер Дмитрий Медведев и неговия началник Владимир Путин.

Давутоглу бе смятан за сговорчив помощник на авторитарния и силен управник, а култът към личността на Ердоган - гаранция за политическата кариера на двамата. С оставката на Давутоглу стана ясна тяхната коренно различна позиция в политиката.

В твърде крехката демократична система в Турция Ердоган, изглежда, няма търпение да се сдобие с правомощия, които напомнят тези на Путин, пише Ишаан Тхарур във “Вашингтон пост”.

Ердоган заема пост, който в парламентарната демокрация е протоколен и стои извън междупартийните борби.

Давутоглу бе

официален лидер

на Турция. Той стана премиер, след като през 2014 г. Ердоган реши да се кандидатира за президент. Предполагаше се, че ученият Давутоглу ще бъде любезният, начетен везир на суровия президент популист, коментира “Вашингтон пост”. Според някои източници отношенията между двамата са се влошили преди известно време.

През април на заседание на Централния комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) председателят й Давутоглу бе лишен от правото да назначава лидери в провинциалните и градските структури. Давутоглу не е бил съгласен и с посегателствата към политическата свобода, в частност с регулирането на кюрдския въпрос и задържането на журналисти и опоненти, а също така е имал известни резерви към прехода от парламентарна система към президентска.

Малко преди да подаде оставка, бе наречен неясно защо предател в блог, близък до Ердоган, а Анкара втвърди антиевропейската риторика. Ердоган обвини ЕС в неизпълнение на поетите ангажименти по споразумението, с което Анкара се ангажира да приема нелегални емигранти, проникнали в Европа, срещу което получи от ЕС допълнително финансиране.

Турският президент отказва да промени закона за тероризма в съответствие с договора от Брюксел, който е рожба на Давутоглу. Желанието на Ердоган да прекрои конституцията и да

да разшири правомощията

на президента

е обществена тайна.

Дни след обявеното намерение на Давутоглу да не издига кандидатурата си за лидер на партията на извънредния й конгрес на 22 май и да подаде оставка като министър-председател управляващата Партия на справедливостта и развитието обяви, че ще предложи конституционна промяна, която позволява на президента да запази партийната си принадлежност.

До средата на юни партията ще внесе в парламента проект за реформа на основния закон, в който ще бъде заложена президентската система с всички нейни институции, съобщи заместник-председателят на парламентарната група на AKP Нуретин Джаникли. Той допълни, че това би могло да бъде модел за преходния период.

Преди това председателят на Меджлиса Исмаил Кахраман заяви, че Турция има нужда от религиозна конституция, в която текстът за светския характер на страната да отпадне. AKP има 317 от общо 550 места в парламента. Тя трябва да получи подкрепата на 330 депутати за проекта за нова конституция, който да бъде гласуван на национален референдум. Ахмет Давутоглу каза, че ще потърсят нужните 13 депутати, за да се стигне до референдум. Турски експерти предупреждават, че след оставката на Давутоглу Турция може да стане президентска република, а конфликтът с кюрдите да се изостри още повече.

Операция “Наследник”

След неочакваната оставка на Давутоглу се предполага, че Ердоган ще предложи за негов наследник на поста по-послушен и лоялен човек, прогнозира турският наблюдател Суат Киниклиоглу.

Споменават се имената на трима вероятни кандидати: министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, министъра на енергетиката Берат Албайрак и вицепремиера Номан Куртулмуш.

Бинали Йълдъръм нашумя покрай масовите безредици на площад “Таксим” в Истанбул заради парка “Гази”, след като обвини фейсбук и туитър за ситуацията.

Вицепремиерът Номан Куртулмуш до 2012 г. бе начело на партията “Народен глас” и критикуваше Ердоган с думите:

“Към 2023 г. в списъка на управляващата партия на изборите няма да остане никой освен шофьорите, съучениците и състудентите му."

В този скъсен списък може би най-вероятен наследник е министърът на енергетиката, който е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган. Някои анализатори смятаха, че 37-годишният Албайрак ще бъде издигнат на по-ключов пост още преди оставката на Давутоглу.

Зетят се появи на политическата сцена

в Турция неотдавна

Той стана депутат след миналогодишните избори, а няколко месеца по-късно бе назначен за министър в правителството на Давутоглу.

Заедно с брат си Серхат е смятан за организатор на яростната политическа и медийна атака срещу Давутоглу, която му е пречила да управлява според петима източници от управляващата партия, пише УФайненшъл таймсФ. "През последните шест месеца този млад мъж, външен човек, дълбоко навлезе във вътрешните дела на президентския палат", казва ръководен партиен кадър пред изданието. "Това не беше тайна и беше ясно послание за нас."

С този кръг от съветници Ердоган се изпълни с решимост да прокара конституционната реформа и да укрепи позицията си". "Президентското управление е спешно необходимо, то не е лична кауза", казал Ердоган пред общински лидери след петъчната молитва.

Междувременно Висшата избирателна комисия в Турция обяви търг за 450 000 печата - част от подготовката за национален референдум.

След като упълномощи зет си за отстраняването на Давутоглу, Ердоган даде сигнал на висшия партиен елит, че е възможно именно Берат Албайрак да бъде наследникът. Така може да поникнат семената на семейната династия в Турция подобно на Бхуто в Пакистан или Ганди в Индия, коментира "Файненшъл таймс".

Един от другите обсъждани възможни сценарии е назначаването на УмекФ министър-председател, докато на Албайрак бъде отредена ролята на централна фигура в изграждането на местните партийни структури. Ако успее, ще може да претендира за партиен лидер на следващи избори.

Според "Файненшъл таймс" Албайрак има необичайна сила за човек, който не е минал през партийните структури. Преди да се ожени за дъщерята на Ердоган през 2004 г., той е финансов директор на холдинга УЧаликФ, собственост на милиардера Ахмет Чалик, един от най-известните УАнадолски тигриФ. Завършва бизнес администрация в Ню Йорк и се връща през 2006 г., когато е издигнат за изпълнителен директор на разрастващата се бизнесгрупа. През 2008 г. той прави първата покупка на медия за компанията - вестник "Сабах" за $1,5 млрд. с банков заем от $750 млн. Братът на Албайрак Ц Серхат, превръща изданието във влиятелен, но губещ партиен орган и вестникът е продаден в сложна сделка, която привлича вниманието на прокуратурата с трансфери кеш. На бял свят се появява видео от ван мерцедес, натъпкан с $400 млн., но срещу Берат Албайрак не са повдигнати никакви обвинения.

Това не са единствените съмнения около семейството. След раздора с Давутоглу германският в. "Билд" отпечата статия, в която припомни, че семейството на турския президент, получаващ 50 000 долара заплата, притежава пет вили в Истанбул за 6 млн. долара. Те са собственост на синовете на Ердоган - Ахмет и Билал. Всички във фамилията без най-малката дъщеря се занимават с бизнес в сфери като козметика, полуготови храни, корабоплаване и бижутерия.

През 2014 г., преди да стане министър на енергетиката, Албайрак предсказва в своя рубрика във в. "Сабах" събитията, които ще се случат след две години. "Отсега нататък политиците, бюрократите и всеки трябва да бъдат в хармония с нова Турция", писа той.

Във всеки случай освен доверено лице новият премиер трябва да бъде незабележим политик, който да не представлява опасност за Ердоган, както бе в случая с харизматичния и до известна степен независим Давутоглу, отбелязва информационно-аналитичната агенция "Армедия". С промяната в конституцията турският президент ще се освободи окончателно от влиятелния пост на премиера в Турция. Всичко това означава, че в близко бъдеще ще бъде укрепена авторитарната власт на Ердоган.