Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Присъствието на американците се пази в тайна.

Игрупа от най-елитната специална част на Военноморските сили на САЩ е участвала в антитерористичното учение в София в нощта срещу 23 март, научи "168 часа".
Командосите, които са световноизвестни като тюлени (SEAL е съкращение от Sea, Air и Land, означаващо море, въздух и земя, като съкращението SEAL означава и тюлен на английски език - бел. авт.), са дошли в България специално за среднощната тренировка.
Тя е планирана преди повече от 2 месеца и случайно съвпада с атентатите в Брюксел. По време на учението в София щатските тюлени са действали заедно с колегите си от Специализирания отряд за борба с тероризма.
Баретите са обезвреждали терористи и са освобождавали пленени от тях заложници.
Основната част от операцията е била проведена на спирката на метрото на бул. "Константин Величков", но също и пред входа на Националния дворец на културата. Учение е имало и на няколко ключови кръстовища в София.
Всички тези места са били блокирани от униформени и цивилни полицаи, светеха и лампи на пожарни и линейки. Преди началото на нощната тренировка е имало специално съвещание в МВР, в което са участвали и шефове от ГДБОП и от ДАНС. Служители от Министерството на отбраната също са предоставили свои сили за учебната акция.
Военноморските тюлени от САЩ, известни и като "хората жаби", са изключително подготвени във воденето на неконвенционална война. Те извършват специални операции на територията на чужди държави, които са свързани с диверсия по въздух и вода, разузнаване, освобождаване на заложници, подготовка на партизани и подривна дейност.
12 часа преди старта на мащабното учение МВР активира националния план за противодействие на тероризма
Той стартира с полицейска операция в столицата и 100-процентов контрол по граничните пунктове на страната, състоящ се в щателна проверка на всички преминаващи пътници и превозни средства. Освен това големите градове бяха наситени от униформени служители. Те бяха разположени по всички ключови транспортни обекти - летище, жп гари, пристанища, метростанции.