Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специалисти от Американския национален институт по психично здраве подчертават, че 70% от хората страдат от потиснатост и апатия през зимните месеци или проявяват здравословни реакции към промените във времето. 

Те обаче уточняват, че при малцина от тях става дума за сериозен проблем, за който е необходим прием на антидепресанти. В по-голяма част от случаите симптомите са просто потиснатост и преумора. А с правилен режим на сън, физическа активност и балансирано хранене тези неприятни прояви може да бъдат сведени до минимум.

Още през 1987 г. Американската психиатрична асоциация признава официално за болест “сезонното афективно разстройство”.

Симптомите му са потиснатост, нежелание за социални контакти, изолация, апатия, занижена умствена концентрация, раздразнителност, липса на сексуално желание. Учените установяват обаче, че това психично неразположение засяга предимно хората, живеещи в зони с умерен и субполярен климат, където се наблюдават големи разлики между часовете със слънце през лятото и зимата.

В зоните с екваториален климат, където разликите между продължителността на деня в различните сезони са минимални, не се регистрират случаи на сезонни депресии.

Според други специалисти дори не може да става дума за болестно състояние, а по-скоро за предразположеност на организма.

Изследване на д-р Томас Фрей от Швейцарския институт по метеорология дава определението "метеочувствителни" за хората, които имат прояви на дискомфорт при смяна на времето – главоболие, отпадналост, апатия или точно обратното - превъзбуденост, нервност, високо кръвно налягане, безсъние.

Причина за всичко това е, че под влияние на външните дразнения реагира остро ендокринната система и това неизменно води до влошаване на физическото и психическото състояние.

Според изследванията на учения между 50 и 70% от хората са метеочувствителни. При повечето от тях това им е заложено още от раждането, но при някои се отключва постепенно.

Д-р Фрей установява също, че когато човек е подложен на стрес, много по-силно усеща промените във времето, отколкото в периоди, когато е спокоен. Затова специалистите са категорични, че с правилен режим могат да се преодолеят кризите.

Преди всичко се препоръчва възможно по-често излагане на слънце дори и при студено време.

Причината е, че човешкият организъм е изключително чувствителен към намаляването на часовете на деня през зимните месеци – започва да се синтезира по-малко витамин D и рязко падат нивата на серотонин и ендорфин. Това провокира чести смени в настроението, предизвиква потиснатост и преумора.

Кои храни са незаменими при сезонна депресия четете в хартиеното издание на "168 часа".