Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През цялата 2015 г. цените на петрола в световен мащаб бележат срив от близо 70%, докато у нас масовият бензин на годишна база е поевтинял едва с около 15%. Това показва проучване на "168 часа".

Въпреки че у нас след Коледа литър бензин А-95 вече се продава за 1 лев и 97 стотинки, а дизелът - струва 1 лев и 98 стотинки, се оказва, че спрямо миналия декември основното гориво е поевтиняло едва с около 30 стотинки.  За същия период цената на петрола сорт Брент, който в отделни сесии вече се търгува под 35 долара, е паднала с цели 70 долара, а 2015 г. явно ще остане в историята със срива в цената на горивата.

Абсолютен рекорд за най-ниска цена от 2004 г. насам

отбеляза на 21 декември петролът на международните пазари. Той падна под 36,2 долара за барел. Сортът WTI пък се търгува под 35 долара за барел. На фона на това инвестиционната банка Goldman Sachs допуска, че през 2016 г. петролът може да струва и 20 долара.

Рекордният спад вече породи различни конспиративни теории. Две от версиите за ниските цени на петрола на международните пазари обаче доминират- натиск срещу руската икономика и

опит на Саудитска Арабия

да запази пазарни позиции,

като фалира американските компании за добив на шистов газ и петрол.

В същото време запасите от петрол в САЩ са на най-високото си ниво от 1930 г. На този фон, на 18 декември президентът Барак Обама подписа проектобюджета на страната за новата финансова година, в който Конгресът наложи премахване на забраната за износ на петрол, която е в сила в САЩ от 40 години насам.

В тази ситуация от икономическа гледна точка всичко изглежда ясно. По стопанските закони на търсенето и предлагането причина за ниската цена на петрола е пренасищането на петролните пазари, казват анализаторите. Според специалистите

свръхпредлагането на глобалния пазар е най-голямата заплаха

за цената на петрола

от лятото на миналата година, като някои анализатори прогнозират, че цената на суровината все още не е достигнала най-ниските си стойности. По-сложно е положението с политическите последствия за света от ниската стойност на черното злато.

За тенденциите при цените на горивата у нас през новата 2016 г., четете в печатното издание на в. "168 часа"