Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чудо може наистина да е станало, но нямаш ли пари, не можеш да го докажеш. Следователно извършилият го не може да стане светец.
Новата книга на тв журналиста Джанлуиджи Нуци „Виа Кручис", излязла тези дни в Италия, разхожда читателя из дебрите на Ватикана. Обобщено с две думи, тя разкрива как са необходими милиони, за да бъде канонизиран някой за светец в Католическата църква.
Ключова фигура във всеки процес по канонизирането е т.нар. адвокат постулатор - в каноническото право това е адвокатът, който поставя началото на делото по беатификацията. Той трябва да разследва и покаже предполагаемата святост и да демонстрира доказателствата за нея под формата на чудеса.
Нуци още в началото разкрива как папа Франциск веднага след избирането си е разпоредил разследване на трафика за милиони евро в средите на Конгрегацията, занимаваща се с канонизациите. Новосъздадената от папата Комисия за реформа на църковните финанси разпорежда да бъдат блокирани 409 сметки в Института за религиозни дела, по-известен като Ватиканската банка. Те са за общо 40 млн. евро.
Сред собствениците на въпросните сметки е и красивият монсиньор Георг Генсвайн, когото в жълтите хроники нерядко наричат ватиканския Джордж Клуни. Историческият личен секретар на почетния папа Бенедикт XVI в момента е едновременно и Префект на Папската къща на Франциск, което значи, че се разпорежда с официалните аудиенции и програмата на папата.
Сред хората с блокирани сметки е и отец Антонио Марацо, постулатор по беатификацията на папа Павел VI, Джовани Батиста Монтини, както и монсиньор Винченцо Палия, който оглавява Папския съвет за семейството.
В края на 2013 г. Комисията, назначена от папата, разблокира 114 от 409 сметки.
Как обаче се става светец
 в Католическата църква
 и колко струва това
 на Ватикана?
Като всеки процес в Италия и тези в Католическата църква си имат цена, тъй като по тях се плаща на прокурори, експерти и адвокати. На всичкото отгоре процесите за канонизирането са дълги, понякога траят и десетилетия.
Постулаторите са главните фигури. Във Ватикана са двама адвокатите, които според Нуци държат контрола над делата за светците. Единият от тях е Андреа Амбрози - той е тясно специализиран по светци.
Да станеш постулатор обаче не е никак просто - и за това си има книжка. Тя може да се вземе само след като си изкарал курс за постулатори, след което си положил и изпит.
Фамилията на адвоката Амбрози на всичкото отгоре е и собственик на печатницата за документите и актовете на делата за светците, а това значи милиони печалба. Другият адвокат, който се занимава с тези дела, е Силвия Кореале.
Според автора на книгата една “святост" струва средно на Ватикана между 400 хил. и 500 хил. евро. За някои личности като философа Антонио Розмини обаче процесът е струвал 750 хил. евро, като половината са отишли за церемонията по беатификацията.
Още с откриването на дадено дело се плаща „капаро"
 от 20 000 евро.
Към тях след това се прибавят и средствата за „командировъчни", разноските по превода на документите на латински, официалния език на Светия престол и др.
Милионите за беатифициране са обаче горещата тема и на втора книга, излязла пак тези дни в Италия - „Алчност". Неин автор е Емилиано Фитипалди. Освен че разказва как всяко от делата за канонизиране струва стотици хиляди евро, той разкрива и липсата на недостатъчно прозрачност при откриването на някои от тях.
Авторът цитира „шефа" на постулаторите кардинал Анджело Амато, според когото не съществува нито списък на направените разходи през годините, нито бюджет на комисията. Или с други думи, става въпрос за нещо като бездънен кладенец. Фитипалди разказва как преди 2 г. например испанка от Палма де Майорка е внесла 482 хил.евро във Ватиканската банка за канонизирането на Франсиска Ана де лос Долорес.
“Фабриката" за светци се ражда всъщност през 1588 г. по идея на папа Сикст V.
Като недостижим ударник в производството на светци се смята папа Йоан Павел II. По неговото време са провъзгласени 1338 блажени и 482 светци.
Разследват изтичането на информация от Ватикана.
Изтичането на секретни документи и данни от Ватикана доведе до откриването на дело от Прокуратурата в град Терни, което касае експерта по обществени връзки и комуникации във Ватикана Франческа Чаоки и съпруга й Корадо Ланино, в миналото компютърен експерт в Светия престол. Предполагаемите престъпления, извършени от тях, са свързани с кражба на документи от чужди компютри.
Предполага се, че са откраднали стотици
 секретни документи,
касаещи управлението на Ватиканската банка и дейността на постулаторите. От документите ставало ясно как били плащани подкупи за беатификациите и канонизирането на светци. Според предположенията двамата след това използвали получената информация, за да изнудват за услуги и облагодетелстване както за тях самите, така и за техни близки. Предполага се, че двойката се е добрала до информация за сметки във Ватиканската банка на нерелигиозни лица, предимно адвокати постулатори. Съмненията са, че става въпрос за наливане на пари с цел пилотирането на определени дела. Пари били давани както за ускоряването „по бързата лента" на дадени дела, така също и на лекари, чието мнение по делата за чудесата било решаващо.
Само преди дни пък Ватиканската жандармерия арестува монсиньор Лусио Анхел Валехо Балда от „Опус Дей", секретар на Префектурата за икономически дела, заподозрян като главен виновик за изтичането на секретна информация от Светия престол.