Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветята са вплетени дълбоко в културата на хората още от далечната бронзова епоха. На остров Крит рисували рози преди 5 хилядолетия. В Древен Египет погребвали фараоните с венци от цветя. Висящите градини във Вавилон се превърнали в едно от седемте чудеса на света. Да не говорим за Гърция и за пищния Рим, където всеки култов обред изисквал различни цветни композиции.
Макар и много по-скромно като значимост и отдалеченост във времето, България също не остава назад от тази световна тенденция. Ето какво пише в неофициалните енциклопедии по въпроса: "Обичта на българите към цветята е подчертана и съществува от древни времена. Цветята са в домашната градина, на балкона, на прозореца, в стаята.
С непрекъснатото подобряване на благосъстоянието на нашия народ се повишава и необходимостта от повече цветя в обществените и домашните градини, там, където човек работи и живее. Увеличават се площите за производство на цветя и се разширява асортиментът на отглежданите цветя."
Ако се вярва на това изследване с леко оптимистичен соцполъх, то в наши дни българският народ се оказва не само адски актуален по отношение на световните тенденции, но и надскочил по благосъстояние най-великите държави на Стария континент.
И като казвам най-великите, това не са просто думи, хвърлени на вятъра - става дума за Великобритания, пряк наследник на Британската империя - най-голямото държавно формирование, съществувало някога, с колонии на всички континенти, които в най-добрия за тях момент се простират върху площ от цели 33 милиона квадратни километра.
Но, оказва се, че чисто статистически, макар и с цели 300 пъти по-малка територия, една незначителна на пръв поглед България размазва над 60 пъти по благосъстояние Великобритания.
Разбира се, става дума за цветята. Но те са по балконите, в домашната градина, на прозореца и в стаята на българина само в социалистическата историческа справка. В наши дни цветята красят Народното събрание, където миналата година са изхарчили за букети цели 300 хиляди лева срещу скромните 5200 в британския парламент.
Ако не знаехме, че България е най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз, щяхме да си помислим: Гледай к`ви прошляци са тия депутати в Лондон, щом са изхарчили 60 пъти по-малко пари от наш`те за цветя! Тия англичани трябва да са много зле?!
Реално, нашите гъзари, ако приемем, че един среден букет струва 10 лева, са си подарявали по 84 букета във всеки един календарен ден на миналата година. Откъде обаче идва това благоденствие, при положение че от макропоказателите за България, меко казано, не лъха подобен оптимизъм, а днес сме пред нов заем от цели 16 милиарда?
Разбира се, идва от лошото възпитание и вкус на едни човечета, които с лека ръка оригиналничат и кавалерстват с нашите пари, след като вече веднъж са ни ограбили с по 11 лева държавна субсидия от всеки глас на поредните избори.
300 000 за гъзарите в българския парламент може и да са нищо работа. Но точно толкова не достигат за спасяването на операта в Стара Загора, за имунотерапия на пациентите с тумори в мозъка, а ако ги обърнем в евро - и за така актуалната изложба на тракийските съкровища в Лувъра. И със сигурност за още стотици много полезни и животоспасяващи начинания...
Отец Иван, този свят човек, казва, че с парите, пръснати от нашите депутати за цветя, 60 души биха могли да живеят цяла година в приюта му в Нови хан.
Срамно и нагло е това, което се случва в българския парламент. Разходът "цветя и подаръци" трябва незабавно да бъде съкратен, а депутатите да харчат за букети лични пари.
Е, ще видите, че ако това се случи, кавалерството в Народното събрание ще се срине още в първата седмица. Защото с чужди пари всеки може да бъде щедър. Особено, ако е депутат.

Целият скандал за изхарчените за букети 300 хиляди лева в Народното събрание и разпределението на сумата по парламентарни групи - четете в новия брой на в. "168 часа"