Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Кобляков
Николай Кобляков
П
олитическият противник на Владимир Путин - бизнесменът Николай Кобляков, който беше задържан на летище София на 29 юли, се страхува за живота си. "Ако бъда екстрадиран там, съм мъртъв", казал руснакът на Алфред Фосколо, който отишъл на посещение при него в следствения арест заедно с адвокатката му.
Задържането на Кобляков станало вечерта на 29 юли. Той е издирван с червена бюлетина от Москва чрез Интерпол. Русия поиска екстрадицията му, но е възможно това да замеси България в международен скандал.
"Той е руски и френски гражданин. Френското консулство вече се е срещнало с него. Николай е деен участник в правозащитната неправителствена организация "Рюси - Либерте" ("Русия-свобода")", разказва пред в. "168 часа" българо-френският гражданин Алфред Фосколо - бивш политически затворник у нас.
Фосколо бил алармиран за случая от "Репортери без граница" във Франция. Веднага след като разбрал, се срещнал с адвокатката на Кобляков Биляна Коцакова.
"Кобляков е участвал в демонстрации срещу Путин във Франция - разказва Алфред Фосколо. - Той е известен най-вече като опозиционер.
Манипулацията, която се прави в момента, е, че се казва, че е издирван от Интерпол. Но той всъщност е издирван
чрез Интерпол
Това просто е нормалната процедура - Русия пуска искане и тогава Интерпол започва издирване.
След като е търсен по този начин обаче, българските власти са длъжни да последват реда - да го задържат. Оттам нататък прокуратурата и българският съд трябва да преценят дали има основания за неговото екстрадиране.
Той беше притеснен, когато го видях. Ясно е какво може да стане с дисидент, който е арестуван, особено когато става дума за Русия. Аз като бивш политзатворник знам процедурата. Номерът на КГБ и ДС се прилага и в момента.
Те знаят, че България е слабото звено на Европейския съюз, и сега пробват докъде може да стигнат и каква е силата на петата им колона тук."
Според информацията до момента Кобляков е издирван за престъпление, извършено в периода 2004-2005 година. Адвокат Коцакова заяви, че в искането не е формулирано какво точно е деянието, заради което нейният клиент е бил търсен.
"Престъплението, за което е обвинен, е някакво мошеничество, което е извършил преди 10 години", научил от самия Кобляков Фосколо. Българо-френският гражданин си спомня, че самият той също е бил задържан по подобен начин през 1996 г. на летище София.
“Не се знае в какво точно мошеничество го обвиняват
- казва Фосколо. - Предстои адвокатката да провери и да й кажат за какво конкретно става дума. В искането, което е пуснато, е цитиран някакъв член от руския Наказателен кодекс. Единственото, което пише е, че става дума за някакво мошеничество."
Николай Кобляков в момента се намира в ареста на Националната следствена служба. "Задържането се случило в момента на кацането му на летището - разказва още Алфред Фосколо. - Николай ми каза, че като руски опозиционери той и другите като него редовно проверяват дали не са в списъка на хората, издирвани от Интерпол. Той е качен публично на сайта.
Кобляков казва, че е гледал дали е включен в този списък, но го нямало. След това изведнъж бил задържан, когато идва в България.
Руският опозиционер нямал намерение да остава у нас. Бил на посещение в страната ни, което планирал да продължи само два дни. Арестът обаче рязко променил ситуацията.
“Той се занимава със строежи на старчески
домове в цяла Европа
Оттук трябваше да отиде в Швеция.
Просто е минавал през България за някаква среща. Бил поканен от българско дружество във връзка с проект за строеж на старчески домове", разказва Фосколо.
Двамата с Кобляков се срещнали за първи път в ареста. Сходната им съдба обаче ги предразположила към разговори.
"В момента не се знае дори дали не е минала давността на престъплението, за което е издирван. България е подписала конвенция да не екстрадира хора, които са заплашени от политически репресии. Дори ако случайно става дума за углавно престъпление, би трябвало българският съд да покаже своята независимост", коментира още Алфред Фосколо.
Заповедта за ареста на Николай Кобляков е издадена от московски съд през 2013 г. Оттогава до момента той не е бил арестуван по време на престоя си във Франция. Адвокат Коцакова също твърди, че в сайта на Интерпол клиентът й не е с червена бюлетина за издирване.
Опозиционната дейност на Кобляков е широко разгърната най-вече във Франция. В Париж събирал
опозиционни митинги
заедно с асоциацията
си “Рюси - Либерте”
Сдружението е организирало акции в подкрепа на "Пуси райът" и на "затворниците от Блатния площад", инициирали според властите масови размирици в Москва при завръщането на Путин за трети път в Кремъл.
Информацията за ареста на Кобляков бе публикувана и в собствения му фейсбук ден след ареста. В публикацията си той написал, че "по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол".
Асоциацията "Рюси - Либерте" публикува призив до българските власти да не екстрадират бизнесмена в Русия. Според тях "независимо от мотивите за ареста" заради опозиционната си дейност Кобляков може да има неприятности, ако бъде върнат в Русия.
Алфред Фосколо
Алфред Фосколо