Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спецтехника за подслушване за още два секретни автомобила има у нас, но в момента никой не знае къде е.
Това разкри пред в. "168 часа" анонимен източник, запознат с внасянето на технологията в страната ни. Тя се е оказала излишна при сглобяването на апаратурата, доставена у нас по поръчката за спецразузнавателна техника. Така е възможно две коли с подслушвателна техника все още да обикалят и да записват нерегламентирано, тъй като
никой не знае в чии ръце е попаднала технологията.
Според информацията, която стана публична след скандала около незаконните записи на разговори, в МВР има 4 автомобила със суперподслушвателна техника. Източници обаче твърдят, че министерството разполага със 7-8 такива коли. Само две от тях са изпълнявали незаконни маршрути.
Още когато избухна скандалът с подслушванията, "168 часа" писа, че кечърите
можели да записват по около 60 телефона
едновременно. Само един от тях бил по-мощен и успявал да проследи разговорите на стотина номера.
Подслушвателната апаратура е внасяна у нас на части. Самите автомобили, които са били оборудвани с нея, са американски.
Софтуерът, с който
се обработва информацията,
пък е от Израел
Във внасянето на подслушвателната техника е замесено и името на известната фирма на МВР - БМВ ("Безконтактни мултиплексорни вериги").
Когато пристига у нас, скъпата апаратура е на части. Между доставената техника и сглобените кечъри, използвани от СДОТО, обаче се получава разлика от две коли.
Не е ясно дали те са сглобени, дали се използват и за какво. Не е направена и експертиза какви точно са компонентите, поставени в колите, и дали те отговарят на това, което е изписано.
На практика няма документация и протокол какво точно е внесено и какво е монтирано на спецавтомобилите.
Три са възможните начини за подслушване, разказва пред в. "168 часа" бивш служител в системата на МВР.
Първият вариант е
директно чрез мобилните оператори
В този случай обаче се изключва възможността за нелегални записи, тъй като при такова подслушване знаят прекалено много хора както в самата компания, така и в системата на МВР.
Един от най-разпространените митове за подслушването, който обаче се оказва неверен, е, че ако ви записват, ще чуете пращене в слушалката на телефона.
Това е било вярно, но преди години само за аналоговите връзки. Когато обаче се прави запис на мобилно устройство, сигналът е дори по-чист, отколкото при обикновен разговор. Така е особено когато се отнася за подслушване, осъществявано с помощта на мобилния оператор.
"За да може да се направи качествен запис и информацията да се използва впоследствие, не трябва да има смущения. Компаниите внимават за това", разказва бившият служител на МВР.
Вторият начин, по който се осъществяват подслушвания, е, когато в самия телефонен апарат се монтира предавател. В такъв случай, ако някой потърси "закачен" номер, звъни и телефонът приемник.
"Ако пък подслушваният абонат изпраща есемеси, те се получават и от човека, който го следи.
Това е най-разпространената техника при частното разузнаване”,
разказва бившият експерт от вътрешното министерство.
Модерната техника обаче разполага с достатъчно надеждни средства, чрез които да се разбере дали даден телефон е прехванат по този начин.
Антипроследяващите устройства засичат всеки бръмбър, но другият метод за подслушване - кечърите, няма как да бъде разобличен.
Третият похват при проследяването - дистанционното, е най-надежден и почти невъзможен за избягване. Ако се използват т.нар. "заглушители", няма как да бъдат провеждани каквито и да е телефонни разговори.
Така се оказва, че единственият начин да се използват GSM-и, които да не бъдат записвани в близост до "кечър", са звукоизолираните стаи в посолствата и банките.
Наблюдението се осъществява
чрез софтуер -
Spy master
Така може дистанционно да се слушат разговори, да се записват, да бъдат четени есемесите, които следеният изпраща, и дори да бъде извадена информация от самия телефон.
Някои от хората, които са били подслушвани обаче, са се научили да разпознават кечърите и колите за външно наблюдение.
"Не бяха особено изобретателни. Използваха различни автомобили с едни и същи оперативни номера - разказва бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. - Възможно е единия ден да видиш например "Форд", а на другия - "Рено", но с едни и същи регистрационни табели."


Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните:
В  министерството разбиха кабинета над моя, искаха постоянно да ме следят

Още в първия си работен ден намерих “бръмбари”. Ние ги махахме, те пак ги монтираха

- Г-н Найденов, как ще коментирате информацията, че кечърите са били близо до резиденция “Бояна” и чрез тях са подслушвали президента?
- Отдавна казвах на президента Росен Плевнелиев, че те са били около “Бояна”. Когато бях на срещата с него в резиденцията по време на съставянето на служебното правителство, той беше с ясното съзнание, че са отвън. И аз му го казах.
- Той как реагира?
- Оставихме си телефоните навън. Беше ме поканил, за да говорим в какво състояние оставяме Оперативната програма за развитие на селските райони.
- Как точно се е осъществявало подслушването?
- Ако не беше загинал професорът в тази катастрофа, щеше да се изясни, но това е друга история.
Той правеше две експертизи -
и по делото за кечърите, и по делото за подслушването в Банкя
 Възложено му беше да каже как точно е станало.
- Когато е изключен един телефон, може ли пак да се подслушва?
- Могат да подслушват дори ако е изключен. Само ако е извадена батерията, няма как, това е единственият сигурен начин за предпазване.
- Къде на други места сте виждали кечъри?
- Пред министерството. Виждал съм кечъри и те не са само крайслери. Има и микробуси Volkswagen Transporter. Понякога ги пребоядисват, сменят им цветовете. Но това не е единственият начин за подслушване.
В министерството бяха разбили кабинет над моя,
за да вкарат оттам подслушвачка
 Там се помещаваше директорката на дирекцията "Безопасност на храните". Много се чудихме защо точно на нея ще й разбиват кабинета.
От кабинета й бяха инсталирали микрофон отгоре през тавана до моя. Подслушвателни устройства намерих още от първия си работен ден като министър. Оттогава минаваха периодично да сменят батерии.
Вътре в кабинета ми ги бяха заредили. Тогава се обадих на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, за да го попитам дали това не е за добре дошъл.
Това е игра на котка и мишка. Похабен е огромен ресурс.
Всичко е нерегламентирано
 Трябва ли от първия ден да подслушват министри?
- Тези устройства бяха ли заловени?
- Естествено, че ги хващаха. Ние ги сваляхме, те си ги слагаха отново.
- Знаете ли как са били давани нарежданията?
- Предполагам, че са викани началниците и им е казвано.
- С устни нареждания?
- Сигурно с устни. Затова са си записвали на тефтерчетата телефонни номера. Но са нарушавали човешката неприкосновеност. Не само че са събирали информация,
но и са се
възползвали от нея
 Всеки има в интимния си живот определени тайни - дали е с различна сексуална ориентация, дали има някаква зависимост - алкохол, наркотици и други. След това са спекулирали и изнудвали хората.
- Стана ли ясно кои са подслушваните прокурори?
- Изтече информация по медиите, че най-вероятно са подслушвани висши прокурори. Следили са такива, които разполагат с информация. Слушани са не само политици, министри, но и видни общественици, журналисти.

100 000 паунда струва експертизата

След смъртта на проф. Евгений Николов няма кой да я направи у нас

100 000 паунда трябва да даде прокуратурата, за да бъде направена експертизата на подслушвателната техника, която беше възложена на проф. Евгений Николов, изчисляват запознати.
Подобна проверка може да бъде извършена единствено от специалист към БАН, който обаче е експерт на съда, или от фирмата производител. Тъй като техниката не е направена у нас,
разходите за изпращането и проверяването  ще бъдат доста големи Друг експерт от БАН, който да отговаря на тези критерии, няма.
Евгений Николов загина на 17 юли, след като 6 дни по-рано пострада в тежка катастрофа между 4 коли и ТИР в Кресненското дефиле. Тогава той, заедно със съпругата си и сватовете си се връщал от Гърция. Чак 40 дни след смъртта му се разбра, че именно той е трябвало да направи експертизата за нерегламентираното подслушване.
Обвиняеми по делото са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, тримата бивши шефове на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, както и началникът на 4-ти отдел Радко Димитров, известен с прякора Радко Отвертката.
В хода на разследването в работните тефтери на служителите на СДОТО са открити номерата на 875 души, за които не е имало разрешение за подслушване. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че
негов колега прокурор е разпознал номера си сред тях
Ситуацията се превърна в поредната афера с тефтерчета у нас. Думата придоби сатирична окраска, след като публично бяха показани записките на шефа на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. В неговото тефтерче бяха записани имена и съкращения, близки до известни политици, и кратки бележки за това какво трябва да се прави срещу тях.
Преди седмица пък бившият вътрешен министър Румен Петков показа свое тефтерче, според което Найден Зеленогорски е повел във вота в няколко плевенски села с помощта на Цар Киро. По повод тефтерчетата на СДОТО бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че не знаел в спецслужбата да съхраняват информация по този начин.