Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УБЕДЕНОСТ: Ваня била сигурна, че един ден ще се изправи на крака.
УБЕДЕНОСТ: Ваня била сигурна, че един ден ще се изправи на крака.

Прохождането на болната от церебрална парализа Ваня Величкова от Стамболийски само с молитва раздели на лагери православните християни.
Някои вярващи възприеха случилото се в църквата "Света Троица" като абсолютна истина. Те са категорични, че това е чудо, подобно на изцеленията, описани в Новия завет от четиримата евангелисти. Неслучайно прохождането станало в неделята на излекувания слепец. В евангелското четиво се разказва как Христос извършил над един младеж две чудеса. Първо му отворил телесните очи, а после духовните да повярва в Христос като в Син Божи.
Не са малко скептиците, които се съмняват, че момичето е направило първите си стъпки, след като 30 години е било приковано в инвалидна количка. Те смятат, че работата е нагласена. Мотивите им - в храма в Стамболийски незнайно как са се озовали чак от столицата журналисти от национални медии. Според скептиците журналистите не били чак толкова религиозни, за да бият 150 километра току така. Най-вероятно някой ги е информирал, "че се готви чудо". В лагера на отричащите чудото в местната църква е и съседката на Ваня Янка Бенчева. Казва , че не свещеникът , а тя е изправила на крака инвалидизираното момиче още преди години.
Частна телевизия засне и показа в репортаж как съседката Бенчева
едва не се сби с роднините
на Ваня. Причината- че комшийката всъщност се обявила за истинската лечителка, а не попската молитва.
"Чудо стана. Момичето стана и проходи в деня на слепия по църковния календар. В православието има целебна сила. Само вярвайте, без да се съмнявате нито за миг", обърна се към стотината миряни в храма отец Стоян Божурин.

Цялата история четете в новия брой на в. "168 часа"