Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина в неделя, след като хеликоптерът му се разби в мъглата в северните части на страната на връщане от Азербайджан
Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина в неделя, след като хеликоптерът му се разби в мъглата в северните части на страната на връщане от Азербайджан

През последните 30 г. повече от 1500 иранци са умрели в авиокатастрофи заради стари самолети и липса на резервни части

Няма любител на конспиративните теории, който да не си е помислил, че зад смъртта на президента на Иран, външния министър и още седем високопоставени иранци, които загинаха с хеликоптер онзиден, стои дългата ръка на "Мосад". Особено след като неотдавна Израел и Иран се обстрелваха директно за първи път и си размениха пред очите на всички ни смъртни заплахи на най-високо ниво.

През годините е имало и директни елиминации на предварително набелязани хора мишени от иранския военен и научен елит. Това е безспорно. Всичко останало е повече в сферата на митологията и шпионските трилъри.

В случая обаче като че ли става дума за нещо друго. Баналната действителност.

Няма нищо по-суроно и брутално

от тази банална действителност

А всеки, който е летял със самолет или хеликоптер в тази част на света, няма как да не я е изпитал поне малко със собствените си сетива.

През 2001 г. в Афганистан с колеги едва не загинахме с един възстар хеликоптер, който поради пилотска грешка заради лошото време или по технически причини направи нещо като "твърдо приземяване", Слава богу, без фатални последици за всички нас на борда. И всеки път след това, когато съм летял с иранските авиолинии по вътрешни полети, съм се опитвал да не мисля много по темата.

Жертвите на авиокатастрофи в Иран през последните 30 години са повече от 1500 души. Причината е, че самолетите са много стари, а заради десетилетните санкции не е възможен вносът на нови, нито пък на резервни части за поддръжката на съществуващия авиопарк.

Инцидентът от онзи ден е с американски хеликоптер Bell 212, който със сигурност е останал още отпреди Ислямската революция в Иран през 1979 г. Има-няма половин век!

Стара летателна техника и лошо време с много гъста мъгла са два достатъчно сериозни рискови фактора за сигурността на всекиго, без значение от позицията, която заема в държавната номенклатура. Не е нужно "Мосад" да се намесва.

Преди 20 години македонският

държавен глава Борис Трайковски

загина в подобна катастрофа,

след като неговият Beechcraft Super King Air попадна в гъста мъгла и дъжд и се заби в планински хребет в югоизточната част на Босна и Херцеговина. После край Смоленск през 2010 година се разби и самолета на полския държавен глава Лех Качински. Загинаха всички на борда. Има и няколко по-стари случая, тъй че Раиси далеч не е първият президент на държава, който загива при такива обстоятелства.

Какво ще се промени в Иран след неговата смърт? Едва ли ще сме свидетели на генерална промяна в политиката на страната, тъй като иранските стратегически интереси ще останат същите.

В Иран президентът ръководи изпълнителната власт, но е втори в йерархията и само следва препоръките на върховния лидер по отношение на вътрешната и външната политика, армията и службите за сигурност. Той назначава министрите, одобрени от парламента, и координира работата на правителството. Парламентът пък гласува законите, след като са одобрени от т.нар. Съвет на настойниците - 12 юристи, половината назначени от върховния лидер, другите - от главата на съдебната власт, който също се назначава от върховния лидер.

В случай че възникнат проблеми между парламента и Съвета на настойниците, те се решават с посредничеството на Съвета по целесъобразност. Особен орган с изключителна власт, създаден от аятолах Хомейни през 1988 г. като съвещателно тяло на върховния лидер.

В дебрите на иранската висша

номенклатура има още един

важен компонент - Съвета на експертите,

който се състои от 88 души, които преценяват моралните устои на всички по веригата, включително и на евентуалните кандидати за висши политически длъжности в страната.

Описвам много бегло и повърхностно този гигантски апарат, без дори да отварям и дума за Революционната гвардия и цялата сложна система за сигурност на страната, за да е ясно, че смърта на двама, трима или десет души, дори и много високопоставени, няма как да промени драстично Ислямската република.

Както вече стана ясно, иранската конституция предвижда при кончина на действащия президент първият вицепрезидент да поеме контрола и да организира избори до 50 дни. Мохамед Мохбир вече влезе в тези функции.

Ако можем да очакваме някакви промени в Иран, то те биха били от по-дългосрочно естество и са свързани с евентуалния наследник на аятолах Али Хаменей - върховния лидер на Иран, когато дойде време за това.

Покойният президент Ебрахим Раиси бе един

от най-близките хора на аятолаха,

негов любим ученик още от времето на

следването си в религиозната школа в Кум,

където постъпва като юноша, загубил баща си твърде малък.

Да си представим етажите на държавната, военната и религиозната власт в Иран като шарени килими, подредени на високи катове в многостайните магазини лабиринти из стария базар на Техеран. Там търговците постоянно ги прехвърлят - един килим минава върху друг, за да бъде показан на заинтересованата клиентела, после потъва някъде в огромния куп, за да се появи пак, когато потрябва. Но това движение не променя по драстичен начин облика и логиката, по която функционира самия магазин и целия базар, нали?

Ето една семпла метафора, която би могла да бъде разбрана лесно дори от любителите на най-заплетените конспирации.