Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОКУМЕНТИ: Васил Кьосев подрежда на масата 29 призовки за разпит в полицията.
ДОКУМЕНТИ: Васил Кьосев подрежда на масата 29 призовки за разпит в полицията.

В
асил Кьосев е на 52 години. Баща на двама синове.
Драматург на пазарджишкия Куклен театър в най-добрите му години при социализма. При капитализма остава на улицата и от борсата на труда се хвърля в частния бизнес като производител на интериорни врати.
Макар и завършил българска филология, той се оказва повече от успешен дърводелец и посреща финансовата криза с отлично оборудвана работилница в краен софийски квартал и с напълно изплатени кредити за модерните машини в нея.
Васил Кьосев е не само успешен, но и с добро име в бранша - обзавел е аудитории в Софийския университет, в Стопанския факултет, Ректората, Централен военен клуб, Софийски градски съд, Европейската комисия, Агенция за приватизация, посолства, туристически комплекси...
Кьосев работи от сутрин до вечер и във фирмата
освен управител и собственик е и шофьор, майстор и бояджия
В малкото свободно време кара ски и колело с двамата си синове.
До декември 2010 г. въпреки трудностите Васил Кьосев живее с усещането, че контролира напълно живота си.
Докато един ден с изненада научава, че се занимава не само с интериорни врати, но и с търговия с авточасти, с чисто нови коли, строи хотели, шие и продава костюми, произвежда козметични продукти, пластмасови изделия, рекламни материали, внася маркови стоки на "Пако Рабан", "Коко Шанел", сключва договори със Столична голяма община, изпълнява всевъзможни поръчки на десетки държавни предприятия.
Камиони с негови стоки преминават всеки ден сухопътни граници към Западна Европа, контейнери със стока за него акостират с кораби в българските пристанища. Оказва се, Васил Кьосев има пръст и в авиацията -
с негов хеликоптер специалисти облитат
Велики Преслав,
за да заснемат от въздуха разкритите през 2011 г. там археологически обекти. Бизнесменът е шокиран. В деня, когато го викат в Агенцията за защита на потребителите, за да му съобщят, че продава опасни фиби и шноли, той все още не знае, че някой е откраднал данните на фирмата му и издава фалшиви фактури от негово име на дружества и частни лица в цялата страна.
Така в края на 2010 г. се оказва, че стотици фирми в България се опитват да източат ДДС за милиони с документи от създадената от него "Кавис" ЕООД. Васил Кьосев получава през ден призовки от полицията, търсят го данъчни, служители от Агенцията за защита на потребителите, от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол.
Кьосев е на път да загуби контрол върху живота си, престъпно замесен в трансгранична търговска афера.
Първото обвинение се стоварва върху му заради опасни фиби и шноли, изложени в магазин в София. За да се оправдае пред експертите по защита на потребителите, собственикът размахва фактура с продавач фирма "Кавис" ЕООД. С насрещна проверка в данъчния си дневник Кьосев веднага доказва, че няма нищо общо с документа, но след седмица опасни стоки с фактура от фирмата му се появяват в Стара Загора, в Хасково, в Димитровград. И това не е всичко. Още в следващия месец го атакуват за неизправни електрически уреди. Този път го разследва Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. Атакуват го със заплашителни писма. И тъкмо успява да убеди служителите, че не е произвел нито продал конфискуваните стоки,
и получава пореден удар...
На 18 февруари 2011 г. мобилен екип на агенция "Митници" задържа на КПП "Ферибот - Видин" чешки микробус, в който са открити над 1500 кутии за парфюми "Шанел" и почти 6000 капачки и кутии за "Пако Рабан". Получател на стоката е полска фирма, а изпращач, естествено - софийската "Кавис" ЕООД.
След разпитите в полицията във Видин, Кьосев дава показания и в столичното Шесто РПУ, където сравняват подписа му, ръкописния почерк и печата на фирмата. Бизнесменът е оптимист и смята, че всичко е приключило. Няколко месеца по-късно обаче го викат в Трето РПУ - отново някой е представил фактура на фирмата му.
В следващите месеци Васил Кьосев обикаля буквално като линейка на "Спешна помощ" Шесто РПУ, Второ, Четвърто, Трето, Осмо, Градската прокуратура. Влиза за разпити в 9 часа и излиза в 1 часа следобед.
Всички служители на Икономическа полиция в районните управления знаят наизуст името му и щом му кажат по телефона: "Г-н Кьосев, много се извиняваме, но ще трябва пак да се явите...", той вече знае, че някъде в София или в страната отново се е появила фалшива фактура на "Кавис".Докато разказва за неволите си, бизнесменът разстила по масата 29 призовки за разпити от две години - едва ли има мафиот или дори най-оборотен крадец неудачник, който да му се опре по този показател. Кьосев обаче твърди, че призовките са много повече - първоначално не ги събирал, а напоследък полицаите го викали, когато се натрупат по 3-4 случая с фирмата.
А това става много бързо. Само общините, които оправдават изпълнени поръчки с фактури на "Кавис", са 10 - между тях и Столична голяма община с документ за 50 хиляди лева.
През лятото се оказва, че почти всички заведения в Бургаска област са купували зеленчуци със същите фактури - документално Васил
Кьосев е нахранил със зарзават цялата област
И как да е иначе, след като всяка 5-а, заловена на "Илиянци" фактура, е от фирмата му. Количествата предполагат сериозен оборот. Звънят му нощем от Митница Русе с въпрос дали да пуснат камиона му с пластмасови изделия да излезе от страната. Ден по-късно на телефона е спедитор, който го уведомява, че стоката му от Италия пристига след 2 дни в контейнер на кораб в пристанище Бургас.
На името на Кьосев се изнася тютюн и енфие, цигани продават метли, тарикати внасят компютри и телефони за милиони от Словения, чиновници представят фактури за закупени дрехи, осчетоводяват семинар на Министерството на младежта и спорта.
Върхът в разнообразието на дейност обаче е фактура на Българската академия на науките (БАН) за платени 600 лева за облитане с хеликоптер над Велики Преслав с цел "аерозаснемане на разкритите обекти 2011 г." След всяко осчетоводяване следват проверки в данъчното и показания в полицията. В един момент Кьосев се превръща в координатор между митници, данъчни и МВР, но проблемът му така и не се решава.
Митниците му казват -
смени си името на фирмата
и всичко ще приключи.
Полицията: Не го прави!
Не си мошеник, но по закон ще тълкуваме всяка промяна, която направиш, като опит за прикриване на престъпление.
Днес от Икономическата полиция уверяват, че работят активно по случая и скоро ще има резултати. Адът за предприемача обаче продължава вече трета година.
52-годишният мъж си ляга и става с мисълта за следващото телефонно обаждане - от граничен пункт, данъчна служба или РПУ в страната - за да се оправдава за поредната схема с внос или износ.
Васил Кьосев продължава да си плаща данъците и да се пита има ли държава и кога ще приключи всичко това?

 

Бизнесменът Васил Кьосев: На цигани връщат ДДС за милиони, а нас късат от проверки за 300 лв.

-Г-н Кьосев, опишете в каква ситуация се намирате заради аферата във фирмата?
- Аз съм непрекъснато в полицията или в данъчното. Всички служители ме познават. Един ден ме извикаха на разпит в Трето РПУ и гледам служителка - жена, която не познавам. Оказа се, че просто е била от 2 години в майчинство. Всички други ги знам.
И това опознаване с Икономическата полиция продължава вече трета година. Имам сигурно повече от 50 призовки, над 150 насрещни проверки и почти 100 данъчни ревизии. Това просто нямате представа колко време отнема.
Един ден например
чакам пред кабинета на шефа на НАП Стефанов и в този момент ми се обаждат от "Надежда"
и ми казват: "Елате, че имаме проблем с ваш внос-износ!"
Отивам и те ми казват, че за първите шест месеца на 2012 г. съм направил внос на компютри и телефони от Словакия за 3 милиона евро. За цялата 2011 г. по същата схема от Словакия съм имал внос за още 7 милиона евро. Аз тогава се върнах при Стефанов и му казах: "Добре, след като имам ревизионен акт и след направената от вас проверка се установи, че нямам нищо общо с тези фалшиви фактури на името на фирмата ми, дайте ми едно писмо, за да е ясно това и да се приключи с този постоянен тормоз.
А той ми обяснява, че не може.
- Добре, а защо не послушате данъчните, които ви съветват да промените името на фирмата си, за да излезете от ситуацията?
- Защо? Защо да го правя? Тази фирма си е моя. С нея съм минал през всичко. Тя е създала добро име. Защо трябва да я променям. Не е ли правилното в случая
държавата да реши
моя проблем.
Няма да сменя името, защото това в крайна сметка не решава общия проблем. Ще закрия една фирма, а те са общо десетки като мен. И какво значи, всички тези хора трябва да закрият фирмите си, защото държавата е безсилна да се справи с проблема. Тази ситуация трябва да се реши генерално.
- Защо според вас не се решава?
- Първо, процедурата е много тежка. Второ, при всички случаи трябва да ти направят данъчна ревизия. А това никой не го иска. Аз съм сигурно първият, който отиде в НАП и им каза: "Моля ви, направете ми пълна данъчна ревизия!"
И след тази ревизия те ми съставиха акт, защото съм издал фактура по ДДС за 130 лв. на фирма, която се оказва, че не е била регистрирана по ДДС. Тоест аз съм платил веднъж ДДС 130 лева, а сега трябва да платя и глоба с лихвата. И аз ги питам: "Защо на мен съставяте акт, а не на него? По закон не пише, че трябва да проверявам дали клиентът е регистриран по ДДС!" Просто се опитват да ми вменяват някакви функции.
- Често ли ви викат в полицията?
- Вие сам преброихте 29 фактури, които сега ви показах. А аз не ги нося всичките. Освен това на полицаите вече им е жал за мен и чакат да се съберат 3-4 сигнала и тогава ме викат в районното.
Данъчните се опитват да ме убедят, че няма други хора в моята ситуация, но това не е така. Преди две седмици ме викат в полицията. Оказва се, че са направили акция в Търговския център в "Илиянци", където са
хванали хора с
кочани с фактури
от моята фирма
И аз започвам както обикновено да пиша в кабинета на полицая, че конфискуваните касови бележки не са издадени от моята фирма и докато стоя там, понеже падна голямо писане, от портала се обади следващият като мен. Видяхме се с него и даже си разменихме координатите. Така че няма съмнение, че има още много такива случаи.
- Как ще се развие вашата ситуация?
- Данъчните ми казаха: "Подгответе се, защото сега ви започваме ние с проверки и ревизии. После отивате в полицията и в прокуратурата. А накрая ще се явявате като свидетел по всички дела заради фалшиви фактури на фирмата ви в цялата страна." А аз ги питам: "Кажете ми какъв свидетел съм аз? Аз кого съм видял?"
- Вие ще сте командировка всяка седмица...
- Да. Аз трябва да си закрия фирмата и само с това да се занимавам. И за това нещо да плащам, за да свърша работата на държавата. Защо ме дърпат и ме занимават с такива неща, след като ревизиите и насрещните проверки, експертизите доказаха, че аз нямам нищо общо с тези фактури.
А те ми отговарят: "Ами такава е процедурата." И аз мисля, че точно тук е заровено кучето - в тежката процедура. И тази схема я е измислил някой, който познава добре тази тежка процедура. Тази схема се върти вече поне от 10 години. И никой не може да ги спре.
Този месец държавата трябва да ми възстанови 300 лева ДДС. Аз знам, че за да стане това, ще ме скъсат от ревизии. И
затова ще скъсам фактурата.
Не ми трябват тези пари.
А в същото време на циганите се възстановяват безпроблемно милиони лева от ДДС. Как става това? Без подкрепа? Без чадър?