Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът в оставка акад. Николай Денков обясни, че оттегля оставката на Живко Коцев СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
Премиерът в оставка акад. Николай Денков обясни, че оттегля оставката на Живко Коцев СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
  • Той бил натискан от висш прокурор да се оттегли
  • Очаквал в следващите дни кампанията срещу него да се разгърне

Мистерията около оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев продължава да се заплита. Изненадващо я подаде и още по-изненадващо денонощие по-късно я оттегли. Тръгна си в четвъртък, посочвайки лични причини, върна се днес следобед. Направи го на брифинг, който даде съвместно с премиера в оставка Николай Денков.

Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това ме задължава да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, обяви Коцев.

Няколко часа по-рано посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви, че сред мотивите да запази Стоянов начело на МВР надделяло именно оттеглянето на главния секретар.

Тук

не става въпрос

само за мен, а за

цялата държава, за всички граждани, на които трябва да се осигури спокойствие и ред, обясни Живко Коцев завръщането си.

Денков повтори, че оставката била под натиск. Попитан дали той е дошъл от главния прокурор Борислав Сарафов, Коцев не отговори. Уточни обаче, че бил от висш прокурор.

Известно е обаче, че Сарафов и Коцев са имали две срещи в последните дни. Едната била в сряда, а другата в четвъртък по обед.

Ако това е главният прокурор и той е заплашвал главния секретар, това е престъпление. И под натиск го е накарал да си подаде оставката, това е връщане към мутренските години, коментира по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков по Би Ти Ви.

Срещу мен стои огромна армия, която желае да дискредитира като личност и професионалист мен и моите близки , смята главният секретар. По думите му не спирали спекулациите и внушенията. Той дори смятал, че

в следващите

дни “кампанията

ще се разгърне в

още по-голям

спектър”

И допълни, че очаквал всичко.

Коцев потвърди, че е дал показания по разследването за контрабанда, подкупи и пране на пари, което се води от градската прокуратура. По него са обвинени шефката на митниците Петя Банкова и още трима, сред които соченият за виден контрабандист Николай Николов - Паскал  Делото започна след акция на ДАНС и антикорупционната комисия.

Самият Коцев

бил разпитан на

3 април.

Последвали

обиски в дома му

и в кабинета му във вътрешното ведомство.

Това, което се твърди за колосални парични средства, не отговаря на истината, обясни той. В медиите се появи информация, че при претърсванията били намерени скъпи часовници.

Денков предупреди, че Живко Коцев трябва да бъде внимателен какво говори в тази ситуация.

Премиерът в оставка съобщи, че разговарял и с президента Румен Радев и се разбрали, че процедурата по оставката на Коцев няма да бъде придвижена. Още повече че и самият главен секретар я е оттеглил.

Денков потвърди, че в четвъртък не е знаел къде се намира Коцев.

Не знаех къде е, даже изпратих писмо в ДАНС, за да питам къде е, защото

нямаше връзка с

него, а нямаше

връзка с него,

защото му бяха

взели телефона

и нямаше как да се свържем. Установихме контакт и се свързахме. Той е специалист с над 33 години опит. Той си даде сметка, че бягството в този случай е грешният ход”, обясни премиерът.

От думите на самия Коцев пък стана ясно, че той няма проблем да работи с Калин Стоянов.

МВР има задачи, които трябва да изпълнява. Ние сме длъжни да работим в екип. Дали ще бъде министър Стоянов, или Иванов, ние ще трябва да си изпълняваме задълженията по закон в синхрон и в партньорство - така Коцев отговори на въпрос как ще работи занапред с МВР шефа. Известно е, че двамата от месеци са в студено разбирателство.

Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов пък обяви, че ще работи за разкриване на зависимостите на Калин Стоянов.

Основната задача на служебното правителство е да организира провеждането на честни и безпристрастни избори. Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов и оттам нататък ще работим да се разкрият всичките зависимости на този човек, коментира той.

За 33 години в полицията почива само седмица след два бандитски куршума

След като оттегли оставката си като главен секретар на МВР, Живко Коцев разказа за най-страшния епизод от кариерата си на полицай. Той е прострелян 2 пъти през 1994 г. по време на акция. Историята бе съобщена първо от “24 часа”.

През април 1994 г. Коцев работи по линия на издирването. С негов колега са пратени да хванат укриващ се престъпник. Бандитът обаче се оказва въоръжен. Вместо да се предаде, започва да стреля. Колегата му вади късмет – остава невредим, Коцев обаче е улучен 2 пъти. Стиска зъби и успяват да задържат престъпника. След инцидента почивал само седмица, в която помагал с грижите за 6-месечната си дъщеричка. Веднага след това се върнал на работа. Тогава записва и висше образование. А бандитът получава присъда от 19 години затвор на първа инстанция. Впоследствие е намалена заради протакането на делото.

По време на дългата си 19 години кариера в СДВР, стартирала през 1991 г., e в залата с психолога Росен Йорданов, когато двамата успяват да изкопчат от Даниела Терзийска признанието, че тя е убила малкия си син Пепи. Преди това тя твърди, че е отвлечен. Коцев се издига до шеф на районно и на сектор в столичната полиция, а през 2010 г. оглавява полицията във Велико Търново. За 3-те му години там резултатите им са първи в страната. Следват 9 години в Националната полиция, между които за кратко е зам.-шеф на СДВР. През 2022 г. става директор а ОД на МВР - София, а година по-късно зам. главен секретар. След махането на Петър Тодоров от най-високия професионален пост Коцев го заема на 10 септември 2023-а.

За почти шестте му месеца като главен секретар жертвите на катастрофи са намалели с над 30 спрямо предишния период. По време на мандата му убиха и Мартин Божанов -Нотариуса, а Алексей Петров бе застрелян, докато Коцев бе зам. главен секретар. Докато е на най-високата позиция, МВР задържа и двама души за грабежа на 5 млн. лв. от инкасо, станал през 2022 г. Третият се издирва.

Калин Стоянов и Живко Коцев
Калин Стоянов и Живко Коцев