Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
  • Тя излъга и не може да е министър-председател
  • Шанс за правителство с първия мандат няма

 " Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в лично качество може и да ѝ се извиня, но в качеството ѝ на кандидат за министър-председател - не. Това, което тя направи е абсолютно недопустимо и показва липса на лидерски качества, липса на възможност да не се поддаваш на натиск. Най-честното щеше да каже, че не е съгласувала този състав на кабинета, а тя го обяви с идеята, че е съгласуван и приет. На кандидата за министър председател Мария Габриел не се извинявам, а на жената, ако се е почувствала засегната, се извинявам".  Това заяви финансовият министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред bTV. 

Във вторник той каза, че "Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България". А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел очакват извинение за думите му. 

Василев обясни, че ПП-ДБ не са ставали от масата на преговорите и не са разбрали защо е било това бързане. 

"Трябва да седнем и да обсъдим в по-широкото ръководство на партиите и да видим края. Аз не можех да повярвам какво се случи с първия мандат, такова нещо не се е случвало в българската политика", каза още Василев.

"Г-жа Габриел не може да бъде и не трябва да бъде министър-председател на България", заяви още той. И беше категоричен, че шанс за преговори с първия мандат няма. "Трябва да гледаме напред към втория мандат. Ние седяхме до последно и имаше още шест дни първия мандат да се преговаря, добави той. 

Нека да спрем с шегите, отговори Василев дали е възможно Бойко Борисов да стане премиер и допълни шеговито : "Ако приеме Бойко Рашков да е вътрешен министър".

"Отговорната позиция е да се продължат преговорите с втория мандат, за да се започне на чисто. Не съм сигурен, че съм голям оптимист, но трябва да направим опит", каза още той. 

 "Не знам Кирил Петков да е преговарял с Делян Пеевски. Не съм останал с впечатление Христо Иванов да иска избори. Той до последно преговаряше и работеше по спорните текстове. Аз няма как да предложа някой да стане шеф на ДАНС. Със сигурност е имало разговори Атанас Атанасов да влезе в службите", каза Асен Василев.

Президентът има избор при назначаването на служебни премиери, каза още той. И обясни, че не съжалява за поправките в конституцията, защото те постигат две неща - парламентът продължава да работи, а президентът не може еднолично да си назначава министър-председател и кабинет катo Луи XIV. Наборът от кандидати е ограничен и президентът не може да хване някой служител от президентството и да го назначи, каза още Василев. 

Ябълката на раздора не е бил постът на военен министър, защото в последните дни не е обсъждано Тодор Тагарев да не е министър. 

От 20 г. МВФ ни натиска да махнем плоския данък и това не е нещо ново. Важното нещо, което каза е, че ще влезем в еврозоната 2025 г. Всичко друго в доклада не е ново, сподели той. И обясни, че ще е трудно да влезем в еврозоната със служебен кабинет. Той беше категоричен, че няма изчезнали средства от Фонд "Сигурност на електроенергийните системи".