Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Тагарев и Мария Габриел разговарят напрегнато преди началото на заседанието на кабинета.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Тодор Тагарев и Мария Габриел разговарят напрегнато преди началото на заседанието на кабинета. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев със сигурност няма да бъде в новото правителство и в момента неговото име е препъни камъкът за финализиране на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за следващо правителство.

В последните дни Тагарев е влязъл в остър конфликт с вицепремиерката и номинирана от ГЕРБ за нов министър-председател Мария Габриел. Като дори си е позволил сексистки обиди по неин адрес. Това е втвърдило докрай както Габриел лично, така и ГЕРБ, че Тодор Тагарев няма да е министър на отбраната в следващото правителство.

Допълнително ГЕРБ имат съмнения и за корупционна сделка за покупка на трикоординатни радари от френската компания "Талес". Като Тагарев е прокарал сделката за 400 млн. лв. на заседанието на кабинета на 6 март - денят, в който парламентът гласува оставката на кабинета с премиер Николай Денков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обаче твърдо държал Тагарев да остане в правителството. Като на днешната среща на преговорните екипи дори предложил той да подпише лично споразумение с Габриел за Тагарев. А пред своите депутати Петков споделил, че възнамерява да притисне ГЕРБ с изтичащото време за преговори. Президентът Румен Радев вече насрочи връчване на първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел и ГЕРБ за петъка.

"Ще мотаем ГЕРБ докато Румен Радев даде мандата. ГЕРБ няма да посмеят да се откажат и ще върнат празна папка. Оплакал съм се на всички посолства. Ще продължим преговорите в наш мандат и ще ги принудим", разяснил Кирил Петков пред депутатите от ПП-ДБ.

Тагарев бил важен за Петков, защото бил още един важен говорител на ПП зад граница - причината, поради която настояваха и за поста външен министър за досегашния премиер Николай Денков. Дори ДБ обаче вече се били обърнали срещу министъра на отбраната и засега Петков единствен го защитавал.

За разлика от поста на военния министър, всички останали вече са разпределени в евентуално правителство с премиер Мария Габриел. Финансовият министър Асен Василев остава, а за Николай Денков ще бъде създаден поста на министър по европейските въпроси или министър на климата.

Договорено било, че ГЕРБ ще вземат министерствата на околната среда и на иновациите. ПП-ДБ твърдяли, че ще им оставят и МВР, и културата, където смятали досегашните министри Калин Стоянов и Кръстьо Кръстев за хора на партията на Бойко Борисов. Има обаче конфликт между ПП и ДБ кой да наследи Христо Хинков като министър на здравеопазването.

ПП-ДБ са се съгласили и на участието на ДПС в плаващи мнозинства за избор на регулаторите, за които са нужни 160 гласа в парламента. Като това било завоалирано като "евроатлантически партии".

ГЕРБ обаче искат да наложат забрана за участие на БСП в плаващите мнозинства. Тъй като ПП-ДБ искали да впишат в такава забрана само "Възраждане". Това е още една от спорните точки в бъдещото споразумение.