Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марсианският пейзаж - микроскопичният свят в едно есенно листо спечели конкурса за фотография на Royal Society Publishing 2023. От Кралската организация бяха така любезни да предоставят за публикуване в сп. „Космос"  кадрите победители. 
СНИМКА: Ирина Адамацки
Марсианският пейзаж - микроскопичният свят в едно есенно листо спечели конкурса за фотография на Royal Society Publishing 2023. От Кралската организация бяха така любезни да предоставят за публикуване в сп. „Космос" кадрите победители. СНИМКА: Ирина Адамацки
  • Ирина Адамацки разказва пред списанието, че случайно заснема феноменалния кадър "Марсиански пейзаж", докато събира проби в полето в Съмърсет
  • Сред 8-те хиляди стипендианти на Кралското общество са Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Стивън Хокинг, създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий и много други

Микроскопичният свят в едно есенно листо спечели конкурса за фотография на Royal Society Publishing 2023. От Кралската организация бяха така любезни да предоставят за публикуване в сп. „Космос" на снимките победители в различните научни категории.
Тя е най-старата в света, създадена е от крал Чарлз II, като в учредителните й харти през 1660 г. е записано, че ще насърчава и подкрепя големите постижения в науката, ще стимулира развитието й и използването й в полза на човечеството. Организацията е подкрепяла всички учени, преобърнали представите ни за науката.

Сред нейните 8 хиляди стипендианти са Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Стивън Хокинг, създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий и много други.
Тези дни Кралското общество обяви победителите в научния фотоконкурс и оттам бяха така любезни да ни съдействат за кратко интервю с победителката Ирина Петрова Адамацки. Самата тя изследва електрическата активност на гъбички, слузести плесени и други микроорганизми в Unconventional Computing Lab в Университета в Бристол.

„Случайно заснех тази снимка, докато събирах проби от слузести плесени като повърната храна от кучета (Fuligoseptica) и слузеста плесен от тапиока (Brefeldiamaxima) в полето, близо до моя дом в Съмърсет", разказа Адамацки пред „Космос". Въпросната плесен се среща в гористи райони и обикновено предизвиква безпокойство, ако се развие близо до домове и сгради. Най-често може да бъде видяна върху гниещи трупи, необработен дървен материал или листа.
„Предишния ден забелязах тези слузести плесени и възнамерявах да взема проби, за да измеря електрическата им активност за нашите изследвания – обясни още Адамацки. - Вниманието ми обаче бе привлечено от едно интригуващо есенно листо, което при по-внимателно вглеждане разкри нещо наистина завладяващо. Взех го заедно с останалите проби и за мое учудване, на следващия ден открих цял един свят, сгушен в неговите невзрачни граници."

Какво още може да се види на фантастичния кадър и кои са другите кадри-шедьоври, ще научите от новия брой на сп. "Космос"

Кадърът стана случайно, както си вървях в полето край Съмърсет”, разказа пред „Космос” победителката Ирина Адамацки.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Кадърът стана случайно, както си вървях в полето край Съмърсет”, разказа пред „Космос” победителката Ирина Адамацки. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ