Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от клипа
Кадър от клипа

За пореден случай на полицейско насилие съобщи във фейсбук бившият кандидат депутат на "Демократична България" Виктор Иванов, който през 2022 г. беше на 26-о място в листата на 23 МИР в София.

По разказа му той е бил задържан при проверка на униформените до НДК. Поискал е полицаите да се легитимират и да му кажат защо искат да го проверяват, но те отказали, а после повикали подкрепление, за да го отведат в районното.

Разказът му е придружен с видеоклип на негов приятел, на който се вижда как полицай избутва на пътното платно един от компанията, който пада на асфалта.

В 15 ч. от Четвърто районно управление ще разкажат за случая, анонсиран като арест на мъж с агресивно поведение.

Ето разказа на Виктор Иванов във фейсбук:

Престъпници в униформи

С такива трябваше да се занимавам на прибиране у дома в нощта на събота срещу неделя. Двама униформени искаха да правят незаконен обиск в центъра на София на мен и приятели, седейки на засада в края на подлеза на НДК. След като поисках от тях 1- да се легитимират с две имена и РПУ, към което работят, както изисква законът, и второ - да ми кажат какви са законовите основания за този обиск двамата полицая започнаха да се държат много и ненужно агресивно. Отново помолих да се легитимират, изтъквайки, че такъв е законът и те го знаят, предложих да отидем в 4-то РПУ и да направим обиска там, което доведе до по-високи нива на агресия и крясъци „не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете". Казах, че изпълнявам съвестно закона и съм „изненадан", че органите на реда не го правят, а двамата полицаи опитаха да ме наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Много се ядосаха, че си знам и отстоявам правата, което е единственото ми прегрешение към органите на „реда". Казвам - легитимирайте се и ще вляза сам - не можело! Отказах да вляза, трябваше да викнат още петима полицаи, защото титулярните двама никак не се справяха със задачата. Докато съм с белезници, се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена(!), за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди. Същата МВР болница, в която пребити от МВР млади хора излизат с документи, че нямат драскотина. Забележете как бутат моя приятел, които седи до нас и иска от тях да се представят, на пътното платно на няма и метър от колите! Него дори не го арестуваха, просто превантивно мятане към колите, защото явно всичко може. В самото 4-то РПУ и двамата продължиха да отказват да се легитимират, което го има записано на техните камери. На първия час ми беше показана значка със счупени/липсващи номера. Питах ги защо репресират граждани- МВР било репресивен орган. И двамата бяха на по 27-30 години и явно няма кой да им обясни, че такова е било преди 89'. В крайна сметка целият обиск се провали, защото моите двама приятели не бяха претърсени. И я - има хипотезата, че аз съм се правил циркаджия, който е направил параван на другите двама, пренасящи нещо забранено.

Можеше ли всичко това да бъде избегнато, ако просто бях извадил всичко от джобовете си - да, нямах нищо незаконно в мен. Мога ли да търпя полицейски произвол - оказва се, че продължава да ми е много трудно. Надявам се двамата да бъдат наказани, а в идеалния случай уволнени от МВР, защото за тях законът не важи и го демонстрираха явно, правят си каквото искат и не могат да се справят с елементарна ситуация и трима души, които отгоре на всичко първоначално бяхме готови да съдействаме.