Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромното замърсяване, което води до затоплянето на планетата, вече доведе до тежки суши, смъртоносни наводнения и бързо топене на ледници по целия свят СНИМКА: Pixabay
Огромното замърсяване, което води до затоплянето на планетата, вече доведе до тежки суши, смъртоносни наводнения и бързо топене на ледници по целия свят СНИМКА: Pixabay

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. Цели градове и дори държави с ниска надморска височина, могат да бъдат изцяло под вода. 

Climate Central са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които се очакват в бъдеще. С помощта на "Гугъл" карти те показват риска от наводнения и приливни вълни в близките години по целия свят.

Световни лидери и делегати се събират в Дубай за годишната среща на върха на ООН по въпросите за климата. През това време учените от неправителствената организация публикуват анализ, който показва как градовете домакини на предишните срещи могат да бъдат наводнени или дори изцяло потопени от покачващите се води на океаните. 

Както "24 часа" писа, от Climate Central направиха прогноза и за българската плажна ивица. По техни данни Бургас ще бъде потопен от огромна приливна вълна, ако средната глобална температура се повиши с до 3 градуса по Целзий. След по-малко от 7 години пък е възможно цялата плажна ивица на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се превърне в остров.

Огромното замърсяване, което води до затоплянето на планетата, вече доведе до тежки суши, смъртоносни наводнения и бързо топене на ледници по целия свят. Според учените постоянното покачване на нивото на световния океан ще продължи, защото температурите се покачват. 

Анализът на Climate Central, показва риска, ако държавите не успеят да спрат тенденцията за рязко затопляне на планетата. Неотдавнашен доклад на ООН показа, че в момента светът е на път да се затопли до 2,9 градуса.

Като се използват рецензирани прогнози за повишаване на морското равнище и местната височина от моделите на Climate Central, резултатите показват убедителни визуални изображения, които показват ярък контраст между света, какъвто го познаваме. Изглежда, че хората в бъдеще ще трябва да живеят високо в планините, ако планетата се затопли с до 3 градуса по Целзий.

"Решенията, взети на COP28, ще определят дългосрочното бъдеще на крайбрежните градове на Земята, включително Дубай", казва Бенджамин Щраус, главен учен и изпълнителен директор на Climate Central, цитират от Си Ен Ен. 

Климатолозите съобщават, че светът е с около 1,2 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалните нива и е на път да надхвърли 1,5 градуса затопляне през следващите години. Това е критичен праг, отвъд който хората и екосистемите трудно ще се адаптират.

През 2015 г., на COP21 в Париж, повече от 190 държави одобриха Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до значително под 2 градуса по Целзий, но за предпочитане до 1,5 градуса.

Сегашната траектория на света от до 2,9 градуса може да се окаже неприемлива за крайбрежните общности, ниско разположените държави и малките островни държави по света.

"Оцеляването на тези места и тяхното наследство ще зависи от това дали правителството и лидерите на индустрията могат да се споразумеят да намалят въглеродното замърсяване достатъчно бързо, за да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий", каза Щраус.

Според доклад, публикуван в четвъртък от Световната метеорологична организация, 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята. Всеки месец от юни до октомври постави нови световни месечни температурни рекорди с голяма разлика, а температурата на океаните също достигна рекордни стойности.

Тези високи глобални температури водят до тревожно топене на ледници, което увеличава значително количеството вода в океаните на Земята. Дори в Антарктида, най-изолираният континент на планетата, се наблюдава безпрецедентно топене. Топенето на някои големи ледници вече е потенциално неизбежно и може да има опустошителни последици за покачването на морското равнище в световен мащаб.

Понастоящем около 385 млн. души живеят в райони, които в крайна сметка ще бъдат залети от океанската вода при прилив, дори ако замърсяването, причиняващо затопляне на планетата, бъде драстично намалено, според Climate Central.

Ако ограничим затоплянето до 1,5 градуса, покачването на морското равнище все още ще засегне земите, обитавани от 510 милиона души днес. Но ако температурата на планетата надхвърли 3 градуса, линията на високия прилив може да навлезе в земите, където живеят над 800 милиона души, установи неотдавнашно проучване.

Въпреки, че тези сценарии могат да се осъществят след векове, учените твърдят, че с всяка част от градуса затопляне последиците от изменението на климата се влошават.

На COP28 световните лидери ще обсъдят как да намалят изкопаемите горива, които затоплят планетата, за да предотвратят нарастващата вероятност от подводно бъдеще. На тазгодишните преговори за климата страните за първи път ще преговарят с нова карта, показваща колко сериозно се отклоняват от целите си за климата и как "бързо се стеснява" времето за намаляване на замърсяването на климата.