Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

До края на века 90% от тях ще изчезнат, защото ледовете под новородените птици се пукат от топлината и ги поглъщат завинаги

Те издържат на минус 60 градуса по Целзий, гмуркат се на 500 м дълбочина и могат да стоят под вода 22 минути, но днес са застрашени от изчезване

Украсен е с 4 слоя плътни пера, които осигуряват 90% изолация от студа. Смесени с пух и с 3 см дебел слой мазнина под кожата, те задържат топлината в тялото му. Така облечен, императорският пингвин може без проблем да издържа и на минус 60 градуса по Целзий в най-суровите условия на Антарктида.

Високи са около 120 см, а теглото им достига от 23 до 45 килограма. Крилете им са сплескани в плавници и пригодени за леденото море. Описани са за първи път през 1844 година от зоолога Джордж Робърт Грей, който извежда името им от старогръцки - без крила. Научното им название е в чест на германския учен Форстер, който придружава капитан Кук при второто му плаване, и е първият човек, който е видял пингвините през 1773 г.

Освен че могат да издържат на пронизващ студ, тези птици са суперплувци и впечатляващи гмуркачи. Могат да достигнат дълбочина над 500 м и да останат под водата до 22 минути. Те пият от соленото море и за разлика от много други животни имат специална система в човките си, която отделя солта от водата.

Отличават се и с още една особеност – най-грижовните родители сред животните. Когато малките им станат на 2 месеца, те създават „детски ясли“ за тях. И целият им живот, всекидневие, битка за храна и за оцеляване са свързани с една-единствена мисия - грижа за потомството.

Но за съжаление днес тези приказни създания са застрашени от изчезване.

Повече за императорските пингвини и тяхното размножаване, четете в новия 10-и брой на списание "Космос".