Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората на фестивала бягат след атаката на "Хамас" СНИМКИ: Ройтерс
Хората на фестивала бягат след атаката на "Хамас" СНИМКИ: Ройтерс
  • Терористите от "Хамас" обградили празнуващите и стреляли по тях с пушки, после търсели оцелели, за да ги екзекутират
  • Отчаяни родители носят предмети на децата си за ДНК експертиза
  • Социалните мрежи пълни с ужасяващи видеоклипове, заснети от терористи, на мъже, жени и деца, които са карани към Ивицата

Около 260 души са убити от бойците на "Хамас" по време на музикален фестивал в Южен Израел. Това е най-смъртоносната атака откакто ислямисткото движение нахлу в страната, а някои дори го описват като "най-смъртоносния ден в историята". 

На музикалния фестивал в Южен Израел е имало над 3000 души
На музикалния фестивал в Южен Израел е имало над 3000 души

Мнозина са хората, които издирват близките си след кървавото нападение. Родители търсят децата си, които са изчезнали след атаката на терористичната групировка. Много от загиналите все още не са идентифицирани, а за някои от изчезналите се предполага, че са откарани в Газа, където терористите държат заложници над 100 души.  

Фестивалът "Нова" продължава цяла нощ и на него присъстват над 3000 хиляди израелци, повечето от тях младежи. Нападението на "Хамас" е заснето в ужасяващи видеа, които показват как празнуващите бягат хаотично в открити полета и се крият в овощни градини. 

Оцелелите след нападението описват кошмарно клане. Според тях терористите са знаели предварително за събитието и са насочили огромен брой бойци към него. Обградили са празнуващите и са застреляли десетки от тях. След това започват обход на района, за да намерят укриващите се, които са екзекутирани и заловени. 

От доброволческата група ZAKA, която се занимава със събирането на телата, съобщиха, че в района са открити близо 260 трупа. 

Най-малко 700 души бяха убити при нападението в събота сутринта, когато терористите от Хамас превзеха най-малко 22 населени места в Израел, включително земеделски общности и град на около 24 км от границата, убивайки хора по улиците и в домовете им в свирепа изненадваща атака, каквато не е имало в страната досега, пише "Таймс оф Израел". 

Престрелките продължиха през цялата събота, като израелската армия бавно се съвземаше от шока и уби и плени множество терористи след дълги часове, в които въоръжените лица опустошаваха градовете под техен контрол. В неделя вечерта сраженията бяха значително по-малко, но армията заяви, че в района все още има терористи и усилията за пълно обезопасяване продължават. 

Израел се закани да отвърне на удара на Хамас; израелски самолети и хеликоптери удариха над 800 обекта в Газа в неделя, докато резервните войски се подготвяха за широка офанзива срещу терористите в Газа. Американски самолетоносач, придружен от изтребители и катери, се насочи към региона в знак на подкрепа за военните усилия на Израел, тъй като Съединените щати предложиха непоколебима подкрепа. 

Сред загиналите са най-малко 57 войници, включително висши офицери, и 34 полицаи.

Министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер заяви, че според него действителният брой на загиналите е значително по-висок.

"Вероятно ще има още стотици, няколкостотин души", каза той.

Докато останките на загиналите бяха откривани и изнасяни за разпознаване, отчаяни родители бяха сред тези, които се наредиха на опашка в центъра за изчезнали хора, който беше създаден близо до летище "Бен Гурион" в събота вечерта. На роднините беше казано да донесат предмети като четки за зъби, които биха могли да съдържат ДНК на изчезналите. 

Броят на ранените също продължи да се увеличава през целия ден. Късно в неделя Министерството на здравеопазването съобщи, че в болниците се лекуват 2315 души, от които 23 са в критично състояние, а стотици други се борят за живота си.

Успоредно с инвазията, извършвана от терористи в конвои от пикапи и мотоциклети, терористите от Газа изстреляха хиляди ракети по Израел, поразявайки домове в Тел Авив и други места. В неделя ракетният обстрел до голяма степен затихна, като през целия ден бяха обстрелвани райони, намиращи се по-близо до ивицата Газа. Минути преди полунощ обаче голяма бомбардировка беше насочена към райони на север до Ришон Лецион и Реховот, на около 50 км от Газа. Въпреки че много ракети бяха свалени от противоракетната система "Железен купол", бяха регистрирани преки попадения в домове и в населени места, включително в Нетивот, Ашкелон и Сдерот.

Около 40 часа след началото на атаката войските все още претърсват южните общини и се борят с терористи, останали на израелска територия, съобщиха от Израелските сили за отбрана. Ситуациите със заложници в редица населени места бяха решени едва в неделя рано сутринта.

В Сдерот, най-големия град в района, части от града останаха осеяни с отломки от интензивните сражения от предишния ден, включително от засада в полицейски участък, превзет от терористи на "Хамас" и в крайна сметка разрушен от израелските сили. Пътищата в южната част на страната бяха осеяни с простреляни и опожарени превозни средства, а тротоарите и улиците все още бяха покрити с локви кръв - доказателство за смъртоносната касапница, извършена от нашествениците ден по-рано.

Продължаващите сражения и информационната мъгла задълбочаваха трудните въпроси за различните пропуски, които бяха позволили на терористите от Газа да извършат нападението привидно безпрепятствено. Близките на изчезналите, смятаните за отвлечени или убити заявиха, че се чувстват изоставени от властите, като много от тях заявиха, че все още не са се свързали с тях.

"Настояваме правителството да ни даде отговори. Знаем, че не всички отговори ще бъдат щастливи", заяви Ури Давид, чиито две дъщери са изчезнали, на пресконференция, свикана от роднини, търсещи отговори.

Усещането за хаотично и неадекватно управление на бедствието продължи и в събота, когато много от обсадените жители на завладените общини отправиха спешни молби за помощ в телефонни обаждания до близките си и властите, молейки за спасение, което в много случаи не пристигна в продължение на дълги часове, докато армията се опитваше да реагира.

Някои семейства потърсиха информация в социалните мрежи, които бяха пълни с ужасяващи видеоклипове, заснети от терористи, на мъже, жени и деца, които са карани към Ивицата, като много от тях изглеждаха малтретирани.

Израелските сили за отбрана заявиха, че са създали ситуационен център, който да се съсредоточи върху събирането на точна информация за израелските заложници, като "Хамас" и "Ислямски джихад" твърдят, че държат най-малко 130 души.

В неделя правителството обяви, че Гал Хирш, бригаден генерал от запаса, който е командвал 91-ва дивизия по време на Втората ливанска война през 2006 г., ще бъде отговорник за изчезналите и отвлечените граждани.

Редица чужди граждани и лица с двойно гражданство са сред тези, за които има опасения, че са отвлечени или убити, включително жертви от САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Тайланд, Мексико, Непал и други страни. Много от тях са били на фестивала, като Херш Голдберг-Полин, който е гражданин на Израел и САЩ. 

Последните вести от 23-годиншия младеж са от 8:11 ч. в събота, когато изпраща две съобщения на родителите си: "Обичам ви" и "Съжалявам". 

Американски официален представител заяви, че четирима американци са загинали, а други седем са изчезнали, въпреки че броят им вероятно ще се промени.

Ден след като обяви, че Израел ще проведе широка ответна кампания в Газа, министър-председателят Бенямин Нетаняху до голяма степен запази мълчание в неделя. Кабинетът му съобщи в неделя следобед, че министрите са одобрили официалното обявяване на война предната вечер, а малко след това ЦАХАЛ обяви, че засилва ударите по Газа.

Досега Израел е ударил над 800 цели в Газа, съобщиха военните му, включително въздушни удари, които са изравнили със земята голяма част от град Бейт Ханун в североизточния край на анклава.

Военните самолети изстреляха тонове експлозиви по 120 цели, заяви пред репортери говорителят Даниел Хагари, според когото Хамас използва града като плацдарм за нападения.

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че 413 палестинци са били убити, а други 2300 са били ранени в ивицата Газа. Израел заяви, че е убил най-малко 400 палестински терористи както в Израел, така и при удари в Газа. Съобщава се, че други 11 палестинци са убити при размирици на Западния бряг, въпреки че информацията за тези сблъсъци е малко, като усилията са съсредоточени главно в южната част на страната.

Късно в неделя ЦАХАЛ съобщи, че елитен морски команден отряд е заловил заместник-командира на южния дивизион на военноморските сили на Хамас в Газа - Мохамед Абу Гали. Офицерът от Газа би могъл да се използва като разменна монета в преговорите за размяна на затворници, въпреки че в неделя и Израел, и Хамас отричаха да са водени такива преговори, дори и Египет да предложи да действа като посредник.

В северната част на страната краткотрайно избухване на конфликт с терористичната групировка "Хизбула", при което граничните райони бяха обстрелвани с минохвъргачки, беше бързо потушено. Но това породи опасения за по-широк пожар и министърът на отбраната Йоав Галант нареди да се изготвят планове за евентуална евакуация на северните градове, ако иранската прокси група се намеси.

В Техеран иранският президент Ебрахим Раиси похвали атаката на "Хамас", а големи плакати и митинги отбелязаха нападението, наречено от Хамас "Потоп в Ал-Акса", позовавайки се на арабското име на Йерусалим.

Раиси заяви, че е разговарял с Хамас и Ислямски джихад в неделя, а представители на Хамас и Хизбула заявиха пред "Уолстрийт джърнъл", че Иран е изиграл важна роля в планирането на нападението. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче заяви пред NBC news, че САЩ не са видели доказателства за пряко иранско участие.

"В този момент нямаме нищо, което да ни показва, че Иран е участвал пряко в това нападение, в планирането му или в извършването му", каза той, "но това е нещо, което разглеждаме много внимателно, и трябва да видим докъде ще доведат фактите."