Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ
Ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ
  • Надявам се да не се изчаква да дойде ротацията, за да придвижим Шенген, защото идват евроизбори и избори в Австрия. Не може да чакаме повече, настоя Кирил Петков
  • Господин президентът, който и да е той, няма право и задължение в областта на сигурността, с едно изключение - той назначава генералитета в армията. Службите за сигурност не са армията, смята Атанас Атанасов

Кирил Петков от ПП и Атанас Атанасов от ДБ представиха в парламента законопроекта си за промени в службите. Коалицията се отказва от сливането на службите, но внася в Народното събрание идеи за промяна при назначенията в тях.

Петков обясни, че миналата седмица е бил в Австрия на среща с много партии, включително и с външния им министър, а темата на разговор била Шенген.

"Те заявиха ясно, че най-големият въпрос за тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, информационна сигурност. От мининстър-председателя знам, че прави всичко възможно да убеди нашите австрийски и нидерландски партньори, че сме готови. Тази отговорност е не само на Министерски съвет, а и на Народното събрание. Ето защо с ген. Атанасов днес входираме законите за реформа на службите за сигурност", обяви експремиерът. Според него службите трябва да бъдат реформирани, а доверието към тях да се повиши.

"Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят в този момент законите, надяваме се да преразгледат това тяхно мнение. Надяваме се Шегнен за тях да е такъв приоритет, какъвто и е и за нас. Надявам се да не се изчаква да дойде ротацията, за да придвижим Шенген, защото идват евроизбори и избори в Австрия. Не може да чакаме повече", настоя Петков.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново разкритикува плановете за промяна.

 "В момента ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите. Това го знам от първо лице. Неслучайно шефът на ДАНС беше награден от неговия партньор в САЩ", коментира той и разкритикува партньорите си, че говорят, че службите са пълни с руски шпиони. Да ги извадят на показ и да ги дадат на съд, щом знаят за такива.

"Нека да си представят законите. ще ги разгледаме, но ще се говори за тях след изборите. Категорично съм против депутат от една партия да става шеф на служба", добави Борисов от Пловдив.

Миналия месец лидерът на ГЕРБ даде заявка, че няма да подкрепи плановете на ПП-ДБ за сливане на службите, а Делян Пеевски от ДПС призна, че без съгласието на най-голямата парламентарна група, законът няма как да мине и също оттегли подкрепата на движението.

Ген. Атанасов уточни, че Шенген е един от най-важните приоритети за страната. И посочи, че според чл. 105 ал. 2 от Конституцията МС осигурява обществения ред и националната сигурност, т.е изпълнителната власт има и правомощията, и задълженията да ги осигурява.

"Затова предприемаме тези действия, за да може МС да работи пряко и да управлява структурните звена в областта на националната сигурност", добави той. Законопроектите предвиждат промяна в начина, по който се управляват съответните звена ДАНС, ДАР, службите за охрана.

"Този въпрос го обсъждахме неколкократно и с партньорите, които подкрепят правителството, надяваме се, че като ги внесем в НС и те се запознаят в детайли, ще получим подкрепа. Това не е подкрепа на ПП-ДБ или конкретно правителство, а за приоритета Шенген", настоя генералът.

Атанасов подчерта, че има 2 механизма за назначаване - началниците на някои от службите са под пагон, там се предвижда ред според това дали предложеният за началник е военнослужещ или цивилен, в единия случай, "ако е от генералитета ще отиде при президента, ако е цивилен - чрез избор в НС". По отношение на агенциите ДАНС, ДАР и ДАТО, предложението трябва да идва от МС и изборът да е от НС.

"Това е най-нормалният ред, МС носи отговорност. За да има баланс при тези кадрови решения, е добре изборът да става публично в НС след изслушване в ресорните комисии", настоя лидерът на ДСБ.

На въпрос защо ПП-ДБ се отказват от сливането на службите, Атанасов каза:

"На този етап сливането е частен случай."

На този етап внасят това, защото няма подкрепа от останалите политически сили, но "не се отказваме от този приоритет".

"Ще работим и за това в близко бъдеще, да убедим ГЕРБ и ДПС, ще разговаряме и с други политически сили. Това е важна стъпка за създаването на единен разузнавателен орган - от едно място да се получават задачите. Сега се получава нездрава конкуренция между двете служби, което не е ефективно", настоя депутатът.

Той обвини шефа на ДАНС Пламен Тончев, че е нарушил принципа на неутралитет със свои изказвания миналата седмица, а било недопустимо човек на такава длъжност да прави политически изявления.

"Недопустимо е председателите на спецслужби да изразяват политически позиции, макар да сме виждали в миналото как службите са употребявани за политически цели", добави Атанасов. И той смята, че политически лидери не трябва да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност, но МС е този, които трябва директно да управлява системата за сигурност, като поставя задачи и изисква обратен доклад. В това отношение има дефицит, който трябва да бъде компенсиран в кратко време през Съвета по сигурност към МС.

Атанасов нямал лична вендета с президента Румен Радев, а идеите за реформа му били хруманали отпреди.

"Господин президентът, който и да е той, няма право и задължение в областта на сигурността, с едно изключение - той назначава генералитета в армията. Службите за сигурност не са армията", отсече депутатът от ПП-ДБ.