Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерството на правосъдието (МП) бе отличено с почетна грамота за принос в свободата на информацията по случай Международния ден на правото да знам. Това стана на церемония по връчване на годишните награди на Програма „Достъп до информация“. Отличието в категорията „институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация“, бе прието от заместник-министър Юлия Ковачева.

Признанието е за нарастващата прозрачност в работата на министерството от 2021 г. насам,  като за 2023 г. МП е на първо място сред министерствата в Рейтинга на активната прозрачност, отбеляза председателят на УС на Програма „Достъп до информация“ Гергана Жулева.

В последните години отличие не е връчвано на министерство.

„За Министерството на правосъдието това е признание за усилията, които полагаме за повече прозрачност в нормотворческия процес, за реформите, за измененията в нормативната уредба, които сме предложили, за продължаващата работа по отношение на т.нар. SLAPP дела и разпределението на средствата за държавна реклама в медиите“, каза зам.-министър Ковачева. И още: „Отличието ни задължава да продължим да работим по същия начин, да поддържаме този стандарт и да надграждаме усилията си в работата за информираност на гражданите и прозрачност на нормотворческия процес“.

В номинацията на ПДИ бе отбелязано също, че подобряването на работата на министерството по достъп до обществена информация кореспондира с активно лидерство и прозрачност в работата на ръководния му екип през последните две години, като акцент е поставен и върху дейността на Съвета за върховенство на правото.