Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доскорошният шеф на  правната комисия Стою Стоев защити поправките на ПП-ДБ.

СНИМКИ:
 ВЕЛИСЛАВ
НИКОЛОВ
Доскорошният шеф на правната комисия Стою Стоев защити поправките на ПП-ДБ. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За първи път и граждански организации ще номинират, но суперборд ще отсява

Досегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ отива в историята, след като депутатите гласуваха разделянето ѝ на две. За това се говори от месеци, но в сряда стана факт с приемането на текста на второ четене. Новите две комисии ще са за отнемане на незаконно придобитото имущество и за борба с корупцията по високите етажи.

Трима ще са отговорниците в държавата за противодействието на корупцията и ще имат

6-годишен мандат

А председателското място ще се сменя на ротационен принцип - всеки от тричленката за по 2 години начело.

От ГЕРБ настояваха новата комисия да е от 7 души, а от “Промяната” и ДБ - от трима. И макар че законопроектът е на ГЕРБ-СДС, ПП успяха да наложат идеите си в повечето спорни точки.

Мина и бордът, който ще подбира кандидатите - това, заради което второто четене бе блокирано на извънредното заседание на парламента във вторник.

Номинационна комисия ще ги изслушва и

ще предлага на парламента препоръчително оценяване

Идеята е на ПП-ДБ и не фигурираше в първоначалния им проект. Появи се обаче като поправка между двете четения. Юристите на Бойко Борисов се противопоставиха остро с опасения, че това ще постави парламента в зависимост, но все пак го подкрепиха - с поправката, че номинационната комисия няма да представя класиране на депутатите, а само препоръки.

Тя ще се състои от петима - по един посочен от Висшия адвокатски съвет, Сметната палата, Върховния касационен съд, Министерството на правосъдието и омбудсмана.

Борците с корупцията ще се избират с 2/3 мнозинство

в парламента, отново по настояване на “Промяната”. От ГЕРБ и “Има такъв народ” настояваха да е с обикновено - както и досега и както е по конституция. Ден по-рано шефът на правната комисия Радомир Чолаков дори се закани, че ГЕРБ може да се обърне по въпроса към Конституционния съд.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с шефката на групата Десислава Атанасова в пленарната  зала
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с шефката на групата Десислава Атанасова в пленарната зала

Спорове се развихриха и по стажа, който трябва да имат кандидатите. Прие се изискването за 7 вместо 5 години юридически стаж, юридическо или икономическо образование или седем години стаж в службите за сигурност.

Членовете на комисията ще имат право само на

по един мандат Предложението на Стою Стоев от “Промяната” (доскорошния шеф на правната комисия) мина със 137 гласа “за”, а тук ИТН и БСП се разделиха в позициите си “въздържал се” и “против”.

Без да е одобрена от комисията, в залата мина идеята на шефа на депутатите от ИТН Тошко Йорданов за 10 г. стаж на шефа на дирекцията, която ще отговаря за разследващите инспектори. Бойко Рашков пък държеше на поне 8, след като преди това се ядоса на приетото от комисията изискване за едва 5 години юридически стаж. Това е изпитателен срок за атестация, после такъв човек може да бъде освободен и да кандидатства да се справя с отговорна задача като подкупи, предупреди Рашков.

Ако има повод за разследване на самата дирекция, борците с корупцията ще се дават на главния прокурор, той ще разпределя преписката на случаен принцип. С този текст Хамид Хамид от ДПС контрира обвиненията, че се създава нова недосегаема фигура.

За първи път неправителствените и гражданските организации получиха право официално да номинират кандидати за ръководители на ключов държавен орган. Това ядоса “Възраждане”

Не само че ПВУ зависи от този закон

и че той ще ни помогне да влезем в Шенген, но за първи път имаме истинско антикорупционно законодателство, похвали се Кирил Петков. След 5 часа дебати обаче депутатите оставиха окончателното му приемане за следващото заседание.