Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа винаги е пленявала своите гости с магнетизма на богатите си история и култура, невероятните шедьоври на изкуството и спиращите дъха пейзажи. Средновековни замъци, слънчеви плажове, музеи и галерии – тук е рай както за тези, които търсят отдих и релакс, така и за почитателите на историята и забележителностите. Тъй като местата за посещение в Европа са неизброими, ние решихме да стесним списъка до 10 от най-предпочитаните дестинации, които задължително да включите в бъдещите си екскурзии в Европа.

1. Италия: сърцето на Ренесанса в Европа

Италия, със своите романтични градове като Венеция и Рим, предлага уникална смесица от история, култура и традиционна кухня. Няма значение дали ще се возите на гондола във Венеция, или ще се възхищавате на архитектурните чудеса във Флоренция, тази страна ви обещава незабравима екскурзия.

Отвъд древните руини, Италия е истински рай за всеки гастроном. Страната е разделена на 20 региона, всеки от които се гордее със своята уникална кухня. Неапол е родното място на пицата, а Емилия-Романя – домът на сиренето Пармиджано-Реджано и балсамовия оцет. Освен храната италианските изкуство и опера са признати в световен мащаб, което превръща градове като Милано в средище за ценителите на картините и музиката.

2. Франция: симфония на изкуството и любовта

От емблемата на Париж, Айфеловата кула, до винените региони на Бордо – Франция е синоним на любов и изисканост. Очарова с красивата си природа и с безбройните си (световноизвестни) забележителности – всички сме чували за Лувъра и Френската ривиера, нали? 

Разнообразните пейзажи на Франция варират: заснежените върхове на Алпите до лавандуловите полета на Прованс. За жадуващите почивка провинциалните региони, като Нормандия, предлагат оазис на спокойствие и приятно „бягство” от всекидневието. Любителите на изкуствата могат да посетят места като Монмартър в Париж.

3. Унгария: термални бани и невероятна архитектура

Унгария, и особено нейната столица Будапеща, е прочута в Европа с термалните си бани и отличителните си архитектурни стилове (основно неокласически, готически, ренесансов и бароков). Не пропускайте и да се потопите в термалните бани Széchenyi в Будапеща!

Богатото музикално наследство на Унгария се простира от класическите композитори до съвременната музика. Задължително трябва да видите и унгарското конно състезание, което показва забележителната връзка между местните хора и техните коне.

4. Чехия: приказното царство в Европа

С калдъръмените си тесни улички, историческите замъци и богатата си история, Чешката Република е като портал към приказка. Нейната столица Прага често е определяна като един от най-красивите градове в Европа.

Чески Крумлов е градче, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, което може да се похвали със зашеметяващия си замък и живописния стар град. Страната е известна и с производството на бира. Тук е създаден първият с света светъл лагер (вид бира) – Pilsner Urquell.

5. Португалия: мелодията на фаду и вълните

От историческите улици на Лисабон до хипнотизиращите плажове на Алгарве, Португалия предлага безкрай възможности за екскурзии и вълнуващи преживявания.

Известната долина Дору в Португалия e включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Историята на страната се открива и в нейната архитектура, особено на места като кулата Белем в Лисабон, а Мадейра и Азорските острови предлагат на посетителите си по-спокойна почивка.

6. Хърватия: адриатическата перла на Европа

С великолепното си крайбрежие и древните си градове, като Дубровник, Хърватия определено е чудесна дестинация за екскурзия, която трябва да посетите. Тя е перфектното съчетание между средиземноморската топлина и европейския чар.

Националният парк „Плитвички езера” е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Там ще видите каскадни водопади и кристално чисти езера.

7. Гърция: люлката на цивилизацията

Дом на древни руини, девствени плажове и вкусна кухня, Гърция е пътешествие през историята и красотата на Европа. Островите, особено Санторини и Миконос, са едни от основните летни дестинации за екскурзия и почивка сред туристите.

Делфи, някога смятан за център на света в древногръцката религия, си е цяло археологическо съкровище. Кухнята на Гърция е рай за небцето – с гръцката салата и богатата мусака. А традиционният гръцки танц сиртаки е нещо, което всеки посетител трябва да види.

8. Исландия: страна на огън и лед

Исландия е от популярните за екскурзии места в Европа. С гейзерите, водопадите и Северното сияние, тя ви обещава неземно изживяване! Златната обиколка (The Golden Circle) е чудесен вариант, ако желаете да посетите най-известните забележителности на страната.

Духът на викингите в Исландия ще усетите в музея на открито Árbær. А Синята лагуна, геотермален курорт, е отлично място за релаксация в сюрреалистична обстановка.

9. Обединеното кралство: приказка за кралски особи и традиции

От оживените улици на Лондон до живописните планински райони на Шотландия, Великобритания, Европа, може да се похвали с цветен „гоблен” от вековна история и култура. Популярните екскурзии включват посещение на исторически замъци, крепости, сгради с невероятна архитектура, както и екскурзии сред природата.

Обединеното кралство разполага с доста стари университети, сред които Оксфорд и Кеймбридж. Шотландските възвишения предлагат суров, мистичен пейзаж, пропит с предания, докато региони като Корнуол придават по-спокойно морско настроение.

10. Испания: Фиеста на културата и кухнята

Испания, известна с оживените си фестивали, вкусните тапас и танците фламенко, е страна, която вдъхва живот на Европа. Градове като Барселона и Мадрид са средища на изкуство, архитектура и нощен живот.

Фестивалите в Испания, като La Tomatina, са световноизвестни, а за футболните фенове посещението на мач на стадиони като Camp Nou или Santiago Bernabeu е най-вълнуващото изживяване.

Планиране на европейското ви приключение

Когато планирате вашата екскурзия из Европа е изключително важно да проучите и да изберете правилната туристическа агенция и да помислите за транспорта. Ето няколко съвета от нас:

  • вид транспорт – някои организирани екскурзии са със самолет, а други – с автобус или влак, в зависимост от маршрута и бюджета ви;
  • турове и екскурзии – много агенции предлагат специализирани обиколки и екскурзии, които отговарят на конкретни интереси (посещение на музеи или пък обиколки на природни забележителности), като така ви гарантират, че ще извлечете максимална полза от пътуването си;
  • опознайте културата – опитайте местните ястия и напитки, научете няколко думи и фрази на езика на страната. Така екскурзията ви ще е още по-автентична.

Европа, със своята шарена мозайка от култури, традиции и пейзажи, предлага неповторимо туристическо преживяване. Всяко кътче – от оживените столици до тихите селца, има история, която само чака да бъде открита. Така че резервирайте своята екскурзия в Европа, опаковайте багажа си и се отправете на незабравимо европейско приключение!