Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Оркестърът” използва и древни руни като символи

Познават се само по прозвища, при погребенията им записват номерата

Набират бойци и в порносайтове. Разменят си кодови съобщения в онлайн игри

Един от техните символи е ковашки чук, изпратен окървавен в калъфка за цигулка на евродепутатите, когато предлагаха “Вагнер” да бъде обявена за терористична организация. Гербът им представлява човешки череп, напомнящ пиратско знаме. Лозунгът им е “Музиканти, които целият свят познава”. Общуват помежду си с прякори, които получават в момента, в който постъпят в Частната военна компания “Вагнер” в Русия.

Наричат ги още “Оркестъра” заради името на групата. То също не е избрано случайно. Такова е прозвището на дясната ръка на Евгений Пригожин - Дмитрий Уткин, бивш служител на Главното разузнавателно управление, който загина с лидера си и още 8 души в самолетна катастрофа.

Мъжът е бил “обсебващо увлечен по историята на Третия райх”, а е известно, че Адолф Хитлер е предпочитал да слуша Рихард Вагнер, пише разследващият сайт “Белингкат”. В други публикации се казва, че

Уткин е татуирал цялото си

тяло с нацистки символи

- свастика, орел и мълнията на SS. Във всеки случай негови снимки без униформа не са разпространявани и това вече няма как да се докаже.

Знаците обаче са любим похват на групата на Пригожин. Черепът, който е неофициализиран герб на “Вагнер”, е взет от знамето на генерал Яков Бакланов, предводител на казаците във войни в средата на XIX век. Надписът е: “Чай от възкресението на мъртвите и живота на бъдещия век. Амин”.

Според вагнеровците символизира единството на мъртвите и живите. Твърди се, че това е главата на Адам. Поне така е било във флага на казашкия предводител. Смятат, че черепът изразява уважение към смъртта като задължителен атрибут във всяка война.

Същият символ се слага и на нашивката, която хората на Пригожин закрепват на гърдите си, но вместо фамилно име с инициали или институция, пише: “Карго 200 – заедно сме”. На руски има и рима във фразата – “Груз 200 – мы вместе”. Идеята била, че боецът се асоциира и с живите, и с мъртвите си колеги, и се подчертавало, че дори смъртта не може да разруши братството в ЧВК “Вагнер”. А също така има елемент и на почитание към загиналите, както и разбиране, че смъртта е неизбежна в бойните действия, но тях не ги е страх от нея.

Приживе Евгений Пригожин е казвал, че “войната така е измислена, че бойците умират”. Атрибутите на основаната от него формация са в унисон със случващото се. Затова вагнеровците отдават особено значение на ритуалите за възпоменание. Телата на загиналите бойци трябва да се изтеглят от бойното поле, а ковчезите им се увиват с бойното знаме. По заповед на ръководството погребението завършва с военни почести. А по-късно се грижат пред къщите на падналите войници да се поставят паметни плочи.

Освен това има гробище край село Молкино, където се е провеждало и обучението на вагнеровците. То е предназначено за бойци, посочили изрично в завещанието си, че искат прахът им да почива там, както и за сираци, за които няма кой да се погрижи.

Мемориалът е с тухлени стени и е под формата на гълъбарник. Всяка плоча в чест на загинал войник носи неговия личен номер и копия от ордените и медалите, получил приживе. На тях обаче липсват имена.

В близост са няколко паметника, издигнати в чест на подвига на отличили се мъже от групата. Журналисти са забелязали имената на Георги Цуркан и Роман Заболотни, които са били

обградени от вражески

войници в Сирия и

са се самоубили,

за да не бъдат заловени.

На 80 км от Москва има друго гробище с еднакви гробове. То е зад ламаринена ограда като за строеж. На тях са поставени венци с емблемата на “Вагнер” с цитат: “Кръв, чест, родина и кураж”. Предполага се, че са изникнали подобни на различни места в Русия.

“Вагнер” е изработила собствена система за награди. Това са “Черен кръст”, “Герой на ЧВК” и медал “За смелост”. Нямат обаче звания или воинска символика.

На ръкавите на униформата им са поставени нашивки с надпис: “Музиканти, известни в целия свят”. Платът е здрав и тъмнозелен на цвят. Някои са като лепенки. Такива могат да се поръчат в Русия, шивашките фирми ги предлагат и за феновете на групата.

Върху бойната им техника са изписани древни руни, които наподобяват буквите STD. Те означават “сила”, “жертвоприношение” и “Даждбог” (бог от славянската митология, когото древните руси са почитали и са се смятали за негови внуци – б.р.). Той символизира всички блага – от материалното богатство до любовта, и притежава рога на изобилието.

T е руната на воина на духа.

S пък е знакът за единството и победата.

Преведени заедно, означават “Със сила носят добро и мир...”, пишат руските медии.

Боравят с всякакви

оръжия – от стрелково

до бронирана техника

Включително се бият и с ножове, макар че не са ги обучавали специално. Просто защото голяма част от тях са владеели тези умения отпреди постъпването си в ЧВК “Вагнер”.

Преди да се запишат, бойците са били подлагани на проверка за физическа сила и издръжливост, както и са отговаряли на много въпроси. Според сайта “Фонтанка” попълват анкети с лична информация, снимки и минават през полиграф.

Някои от тях са набирани от затворите в присъствието на надзирателите. Пригожин и хората му са им обещавали намаляване на присъдата или дори отмяна, ако се запишат в редиците на частната военна организация.

В. “Новая газета Европа” пише, че повече от 40 чужденци, излежаващи присъди за трафик на наркотици, убийства и изнасилвания, са изпратени на война от ЧВК “Вагнер”.

В началото на февруари основателят на компанията призна за присъствието на криминално проявени, като обяви, че вече няма да набират затворници в редиците ѝ. Само месец по-рано първата група осъдени са завършили шестте месеца от договора си и са били помилвани.

Но има и други наемници. Лично синът на Дмитрий Песков, прессекретаря на президента Владимир Путин, е служил като артилерист във “Вагнер”. Баща му сам съобщи за това.

Наследникът и на Пригожин се е бил в Сирия по думите на загиналия основател на групата. Но всичко това е преди бойните действия в Украйна.

След 2022 г. “Вагнер” се трансформира, като съставът е разделен на по-елитна и редовна част.

По-обучените наемници

влизат в отделна

структура - ЧВК “Лига”

Те са изпълнявали по-сложните и отговорни задачи, казва о.р. полковник от украинските въоръжени сили Виктор Кевлюк пред тв “Реално време”.

Съответно и заплащането им е по-високо, въпреки че като цяло вагнеровците са вземали доста повече пари от редовната руска армия. Според различни руски медии перото “смелост” към възнаграждението варира между 200 и 300 хиляди рубли на месец (между 3700 и 5569 лв.).

При постъпването си в ЧВК наемниците подписват споразумение да не разгласяват никаква информация за групата и за действията ѝ. За да попълва състава си, “Вагнер” се рекламира навсякъде – включително и в порносайтове, съобщават руските медии. Преди филм за възрастни се показва момиче, което смуче близалка, а глас зад кадър

приканва зрителя да

спре да се занимава

с безсмислени неща

и да усвои военния занаят.

В градовете големи билбордове призовават мъжете да се “трудоустроят” в ЧВК и да станат наемници. “Оркестър W те чака”, пише на рекламата. Там е добавен и телефонният номер, и сайтът, където е публикуван формулярът за влизане в групата.

До 2022 г. в него можеше да се види видеоклип, записан в Сирия. В момента вече не е достъпен.

Боксьори, каратисти, криминално проявени - такива са набиращите бойци за “Вагнер”, установява сайтът “Верстка”. Някои от тях са посочили в профилите си в руската социална мрежа “Вконтакте” ЧВК като месторабота, харесали са предимно военни страници и публикували символите на организацията.

Наемниците са използвали кодове и тайни канали при предаването на информация помежду си. За да не бъдат проследени, са влизали да си говорят в платформи за онлайн игри. За това свидетелства президентът на “Майкрософт” Брад Смит.

След смъртта на Пригожин и най-доверените му хора не е ясно дали и как ЧВК “Вагнер” ще продължи да съществува.