Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.
Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.

Автор: Павлета Давидова

Президентът Румен Радев не е част от инициативата

Политици, общественици, журналисти и олимпийски шампиони излизат в защита на 3 март и ще искат референдум за националния празник. Инициативата бе представена на пресконференция в БТА от евродепутата Петър Витанов, който уточни, че са се събрали хора с различни професии и политически пристрастия, но обединени от идеята от общонародната кауза да защитят 3 март като национален празник. 

По-рано премиерът Николай Денков настоя, че 24 май трябва да стане национален празник, а ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС плануват Деня на писмеността да замени 3 март и това е записано в проекта им за промяна в конституцията.

"За нас 3 март е е кулминацията на една 5-вековна борба за освобождение. Той е линията между оковите и свободата, раждането на нашата съвременна държава. 3 март олицетворява подвига на десетките и стотици хиляди, загинали за свободата на България. Опитваме се да се противопоставим на тези опити за подмяна на историята в името на конюктурни цели", обясни евродепутатът. В основната си част това е интелектуален кръг, настоя той. И изброи част от имената зад инициативата - акад, Васил Сгурев, Баева, проф. Валери Стефанов, проф. Александър Маринов, доц. Валери Жаблянов, президентът Георги  Първанов, ген. Марин, бившите депутати Димитър Данчев и Георги Кадиев. доц. д-р Георги Хаджигенов, Мадж Алгафари, художникът Сули Сеферов, Нона Йотова, Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева, Явор Нотев и др. Инициативата е отворена, а като част от нея ще има и поредица исторически дискусии.

Витанов подчерта, че ще спазват закона. Не мисля, че имаме готовност за радикални действия, засмя се той, провокиран от въпрос готови ли са на по-радикални действия за оказване на натиск. Създава се организация за инициативния комитет, ще има такива и на областно ниво. Засега председателството не е на дневен ред. Водени са разговори с членове на КС как да бъде формулиран въпроса. Най-общо е дали сме съгласни 3-ти март да продължи да е национален празник, но конкретната формулировка ще бъде изчиестена след разговори с юристи, уточни евродепутатът.

Президентът Румен Радев не е част от инициативата, подчерта Витанов. Идеята не е да правим политическа партия, а да зададем прост въпрос и да защитим националния празник, подчерта той. Очаква подкрепа от всяка партия и не иска да политизира въпроса.

Акад. Юхновски се определи като патриот с кауза, която не намира за политическа, а като "домашна разправия за българския народ и опит за семейно насилие". Не бива българския народ в своята съвкупност да допусне тази промяна, която ще е изключително оскърбителна за паметта на всички тези българи, които са загинали в ужасите, през които е бил подложен българския народ през тези 500 г. Директно се оскърбява каузата на Ботев и Левски", смята той. Академикът посочи, че преди няколко години е правено изследване на вестниците след освобождението и има специална книга - "3-март, празникът на Освобождението". Той настоя, че празнуването на 3-ти март, или 19 февруари по стар стил е било нещо като кауза, неприкосновено нещо. И се е празнувало по най-тържествен начин, дори показа и снимки от 1942 г. Тогава, макар и България да е в съюз, който формално е срещу Русия, все пак празнува 3 март - с целия генералитет, царя и т.н.

Колко пъти ще си играем на смени и замени, това е несериозно и жестоко оскърбително, добави академикът.

Проф. Баева посочи, че при други обстоятелства не би й хрумнало да предлага референдум, за много хора това е най-нормалният празник. 3 март не е празник на Руската империя, настоя тя. Според нея след 44-та година той е отменен по идеологически години, но 34 г. по-късно е възстановен с всенародно отбелязване. "Не бива по чисто идеологически причини да сменяме празници и да слагаме негативен отпечатък на хубав български празник. Политиците ще го присвоят и ще го ползват за свои цели", смята Баева. Идеята на управляващото мнозинство пък тя нарече странно и безумно предложение.

Ако го нямаше 3 март нямаше да има и 24 май, смята и Румен Стоянов, който е и председател на Сдружението на малките населени места и др.

Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.
Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.

Журналистът Явор Дачков отбеляза, че се опитват насила, чрез политически дебат да сменят празника, защото "всичко руско трябва да бъде изчегъртано, конюктурно искат да сменят празника".

Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.
Петър Витанов и редица общественици излизат в защита на 3 март.

 Явор Нотев смята, че двата празника не бива да се противопоставят. Налага се да пристъпим към сформиране на инициативен комитет и събирането на минимум 200 хил. подписа, каза юристът. Амбицията им обаче е да се достигнат повече от 400 хил. "Тези, които ни тревожат със своите идеи за промяна в конституцията не би следвало и не биха могли да преодолеят тази дателност, българските граждани имат своята дума и тя ще им бъде предоставена през референдум. Надявам се да няма опити волята им да бъде подменена толкова грубо и безпрецедентно", каза той.

Мадж Алгафари настоя, че тази дата е свещена за България и народа й.

"Една група народни представители са си затворили очите и не слушат какво иска да им каже българският народ. Ние искаме да покажем, че той има желание 3 март да остане национален празник", каза и проф. Халачев.

200 хиляди подписа трябва да събере инициативният комитет, за да предложи на Народното събрание свикване на национален референдум. За да е задължен парламентът да го направи, са нужни 400 хиляди подписа. Право на предложение до депутатите има и президентът.