Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чавдар Бояджиев сам поиска да остане в ареста.
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Чавдар Бояджиев сам поиска да остане в ареста. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
  • Сарафов и съдебният инспекторат проверяват прокурори за първото признато от него убийство
  • Кръв по пистолета и маратонката му го уличават, май имал оръжието от години

Няколко проверки на шефката на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова и обвинителката там Радослава Каназирева ще търсят има ли грешки в разследването на първото убийство на Чавдар Бояджиев. То е от април 2022 г. и над година се е водило за смърт по непредпазливост по време на интимен контакт. След като Бояджиев застреля двама души в нощта срещу 4 август и направи пълни самопризнания, като част от тях той посочи, че задушаването на момичето миналата година също е сторил умишлено.

Работата на Зартова като шефка на най-голямата прокуратура в страната за времето от 1 януари м.г. до 31 юли 2023 г. ще бъде ревизирана по заповед на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Той още в неделя поиска нейната оставка, а Зартова посочи, че научила от медиите и не може да се меси в разследвания на колеги.

Инспекцията ще включва както административната дейност на Зартова, така и осъществяването на контрол от нейна страна за спазване на сроковете за извършване на разследванията. Ще се проверява какви действия е предприела при налагане на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали, както и внесените предложения в прокурорската колегия на ВСС за дисциплинарки. Ревизията ще обхване и действията за мерки за неотклонение, срочно приключване на делата, осъществен контрол и други. Ще се проверява и работата ѝ като прокурор.

Проверка ще има и за Радослава Каназирева от СРП. Именно тя е наблюдаващата обвинителка по делото срещу Бояджиев. След като поискала от съда той да бъде задържан, магистратите го пуснали с подписка. Каназирева не е обжалвала.

Ще се проверят всички нейни неприключени и решени дела, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъщественият контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

Проверките са възложени на 5-има прокурори от Върховната касационна прокуратура, Апелативната прокуратура - София, и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада е 11.09. 2023 г.

Инспекторатът към ВСС също ще проверява делото, заведено в СРП срещу Бояджиев, който изградил версия, че неволно удушил момичето.

Изненадващо в съда в понеделник той поиска да не го пускат на свобода. Направи го, по думите на адвоката му Стоян Стоянов, не само от покаяние, но от страх - че ако не е в килия, в Лозен ще го линчуват. И Чавдар, и убитата от него Яна са от селото. Мъжът остава за постоянно в ареста.

Бояджиев само клатеше глава в знак на съгласие и на въпросите на съда отговаряше с “Да”. Той се отказа от адвоката, нает от родителите му, и поиска служебният Стоянов да го защитава.

По време на заседанието стана ясно, че срещу него има множество доказателства освен самопризнанията му. В разпита си Бояджиев разказва подробно, че първо удушил Яна, която му поискала 2000 лв. като заплащане за интимни контакти. После се видял с Иво Колев и му поискал 15 000 лв., за да избяга в Русия и да се бие срещу Украйна. Така се надявал да избегне екстрадиция. Мъжът стрелял в Иво при всеки негов отказ, накрая го довършил с куршум в главата.

Чавдар казал на разпита, че откраднал пистолета от бащата на гаджето си, бивш полицай, но мъжът отрича. Оръжието е със заличени номера То бе намерено в колата на Бояджиев. Има данни, че от години разполагал с него, стрелял в полето край Лозен.

Експертизи ще установят чия е кръвта по дулото. Засега е установено, че е на жена, чака се потвърждение, че е на Яна. Проверява се дали тази по маратонката на Бояджиев е на убития Иво. Засега се знае, че е на мъж.