Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕВЪЗХОДСТВО: Юсейн Болт размаза конкуренцията на 100 м, а на финала нямаше нито един бял.
ПРЕВЪЗХОДСТВО: Юсейн Болт размаза конкуренцията на 100 м, а на финала нямаше нито един бял.

Защо негрите на олимпиадата тичат по-бързо от белите, американците мачкат в плуването, а китайците нямат конкуренция в спортната гимнастика.

Част от отговорите на тези въпроси се крият в традициите, скъпоструващите тренировъчни школи и още по-скъпи допинг програми, които осигуряват почти извънземна сила на героите в Лондон. И въпреки всички тези фактори, от основно значение си остава къде се е родил спортистът, какви качества е наследил от родителите си, какъв въздух е дишал и по каква земя е направил първите си стъпки. Специалистите антрополози са убедени, че всяка раса има специфични особености, които помагат на нейните представители да станат лидери в една или друга спортна дисциплина. Школите в цял свят търсят сред расите именно тези предимства, които са най-важни за даден спорт.

МАШИНИ: Китайците бяха истински господари в тениса на маса благодарение на добрите си рефлекси.
МАШИНИ: Китайците бяха истински господари в тениса на маса благодарение на добрите си рефлекси.

Така например един от царете на лондонската олимпиада Майкъл Фелпс има  уникално дълги ръце. Ако ги разпери, общата им дължина става рекордните 201 см. Което е малко повече от неговия ръст - 194 см. Несъразмерно дългите ръце на Фелпс му помагат да загребва много повече вода, отколкото конкурентите му.

Освен това той се отличава със сравнително голям торс и къси крака за ръста. Анализите на сърцето му показват, че то изпомпва близо 30 пъти повече кръв към мускулите. Според специалисти подобно телосложение и особености на тялото се срещат най-често  при европеидната раса.

 “По-дългите ръце на Фелпс безспорно му помагат, но и китайците правят пробиви в плуването. Там селектират децата с подобни диспропорции в тялото още на 5-6 годишна възраст. Тези диспропорции между дълги крайници и ръста, е една от предпоставките, да речем, за гимнастиката. Необходими са известни антропометрични показатели, не може тези деца да са с нисък ханш и трътлести”, каза пред “168 часа” проф. Йордан Йорданов, шеф на Института по антропология към БАН.

“Ако така ги разделим, европеидната раса печели в спортовете плуване, хвърляне на гюле, диск, копие, висок скок, докато африканци, американци и представителите на Ямайка печелят всички бягания - смята проф. Йорданов. - Обратното, в гимнастиката доминира монголоидната раса, пробив направиха Китай и Япония.

В този смисъл може  да се говори за относителна расова принадлежност. Защо например нямаме представители на монголоидната раса в щангите? Защото това е силов спорт, който има своя територия в Европа, основно в южния пояс. Независимо от това има изключения, зависи от подготовката, условията, храната.”

За разлика от Фелпс звездата от Ямайка Юсейн Болт се отличава  с дълги за ръста си крака. Ръцете му, когато ги разпери, са няколко сантиметра по-къси от тези на Фелпс. Болт беше господар на 100 и 200 метра, като след края на втората дисциплина на стълбичката за награждаване бяха трима лекоатлети с екипа на Ямайка.

ИЗВЪНЗЕМНА: Китайката Шивен Йе се кълне, че дължи всичко на физиката си, а не на допинга.
ИЗВЪНЗЕМНА: Китайката Шивен Йе се кълне, че дължи всичко на физиката си, а не на допинга.

Сънародничката им Вероника Кембъл-Браун също беше безапелационна на 100 метра.

Но защо представителите на карибската държава са толкова добри в най-престижните спринтьорски дисциплини. Според специалистите предимството им е в дългите и изключително мускулести крака, от една страна, и леките кухи кости, които позволяват на ямайците да тичат като вятър по пистата. Същите впечатляващо дълги крака позволяват на американците да вземат по някой и друг медал в спринтьорските дисциплини.

Съвсем друга е ситуацията в дългите дисциплини като бягането на 10 000 м. Там абсолютни хегемони са сомалийци, етиопци и кенийци. Една от версиите е, че по-високият хемоглобин в кръвта на някои африкански раси им дава неоценимо предимство в тези дисциплини. Хемоглобинът отнася кислорода от белия дроб към мускулите, което е предпоставка за по-добри спортни постижения. Ако хемоглобинът е по-нисък, по-малко кислород достига до мускулите и спортистът няма как да е в добра форма. Сомалийци и кенийци не случайно имат повече хемоглобин, тъй като се раждат и растат в изключително тежки условия, които карат организмът сам да търси начини да пригоди тялото към екстремната околна среда.

Африканските господари на дългите дисциплини също се отличават с много дълги долни крайници, но мускулите им не са като на Юсейн Болт. Те са изключително слаби, което им позволява да издържат по-дълго време на убийственото темпо в бягането на 10 000 м.

“Това за хемоглобина е възможно, не може да се изключи като причина за успеха на африканците. Колкото до Болт и останалите спортисти от Ямайка - те се отличават с къс торс и дълги долни крайници, което е огромно предимство за спринтьорското бягане или за бягане с препятствия. Един късокрак човек не може да направи подобни впечатляващи постижения и ако ги направи, ще е по-скоро някакво щастливо изключение”, казва проф. Йорданов.

По време на олимпиадата в Лондон учените за пореден път се опитват да открият защо цветнокожите са по-добри в бягането, а белите в плуването. Проучване на университета в Дюк установява, че една от основните причини е в човешкия пъп и неговото местоположение.

Според изследването това е много по-важно от височината и пропорциите в тялото, защото пъпът е центърът на гравитацията. Проучването показва, че спортистите със западноафрикански произход имат пъп, който е по-високо разположен от тези на европеидната раса. Африканците се отличават и с по-дълги крака. Това заедно с по-високо разположения пъп им осигурява много по-добра скорост, отколкото могат да развият представителите на европеидната раса.

ТАЛАНТ: Китайците използваха предимствата на своята раса, за да вземат най-много медали в спортната гимнастика.
ТАЛАНТ: Китайците използваха предимствата на своята раса, за да вземат най-много медали в спортната гимнастика.

Според същото проучване белите са по-добри в плуването, защото торсовете им като цяло са по-дълги, а пъповете им са по-ниско разположени. Именно затова вълните, които правят, са по-дълги и съответно те са по-бързи в тази дисциплина.

Научно установено е, че европейците имат с 3 на сто по-дълги торсове от африканците. Само това им осигурява по-бързо придвижване.

С подобни по-дълги торсове са и азиатците и именно затова те правят бум в плуването. Истинска сензация беше 16-годишната Шивен Йе. Китайката подобри с повече от секунда световния рекорд на Стефани Райс на 400 метра съчетано плуване вчера, а последната  обиколка бе по-бърза от тази на победителя при мъжете Райън Лохте. Вечно усмихнатото момиче категорично опроверга твърденията, че е била яко допингирана, за да постигне подобен резултат.

Според проф. Йорданов всяко отклонение от общоприетото хармонично тяло винаги е предпоставка за по-добри спортни постижения. Колкото повече подобни отклонения има в дадена раса, толкова по-лесно се намират добри спортисти в дадена дисциплина, казват специалистите.

Именно затова спортните школи умело се възползват от даденостите при определена раса. И много по-бързо откриват подходящия спортист.

В художествената гимнастика традиционно силни са отборите на Русия, България и Беларус. Общото между тях са невероятно дългите крака и лесноразпознаваемите физически предимства на европейките. Дори и да е шаблонно и много оспорвано твърдението, че българките са едни от най-красивите жени в света, художествената гимнастика до голяма степен го подкрепя. Много ясно си личи разликата между грациите ни от ансамбъла, които са дългокраки, слабички и изключително красиви в лицето, и представителките на други раси, които не притежават нито едно от гореспоменатите качества. “Това е така, много зависи от подбора на децата, за да има добро представяне”, коментира проф. Йорданов. Според него във всеки спорт се изискват различни качества и затова има толкова различни по цвят и физически дадености шампиони на олимпиадата. В тениса на маса например безспорни лидери са Китай и Япония и въобще Азия. В този спорт са необходими уникални рефлекси.

 “Причина за доброто им представяне е, че техният среден ръст е по-нисък и освен това те са с по-живи рефлекси от останалите раси. При един щангист това не е необходимо, за него е важна мускулната сила”, твърди професор Йорданов.

В щангите и борбата традиционно силни са азиатци, руснаци, казахстанци, иранци, узбеки, както и другите бивши съветски републики.

Едно от предположенията на специалистите е, че костната им система е по-релефна и това им дава възможност да устояват на натиска. “За тях е характерна силна костна система, това важи както за щангите, така и за борбата. Най-често представителите им са от така наречения южен пояс, който започва от Европа и продължава до Азия - коментира проф. Йорданов. - Защо например нямаме щангисти от Финландия? Защото имат друга конструкция, друго устройство. Докато представителите на южния пояс от Европа до Азия са по-ниски, по-набити и мускулната им маса може да се усъвършенства.”

ЛЕГЕНДА: Майкъл Фелпс стана олимпиецът с най-много медали в историята - общо 22, от които 18 златни.
ЛЕГЕНДА: Майкъл Фелпс стана олимпиецът с най-много медали в историята - общо 22, от които 18 златни.

Прави впечатление, че в тласкането на гюле при мъжете абсолютен лидер е Томаш Майевски - 30-годишен поляк, който спечели злато и в Пекин. След него са германец и американец.

При жените първа е Надежда Остапчук от Беларус, а след нея са Валери Адамс от Нова Зеландия и Евгения Колодко от Русия.

“В тези дисциплини традиционно силна е европеидната раса, както и при хвърлянето на копие и диск, там се иска телесна маса, сила и техника. Не мога да си представя африканец да се състезава с тях в тези дисциплини”, обясни професорът.

В баскетбола всичко е ясно - американците са абсолютни господари и при мъжете, и при жените - общото между тях е, че повечето са афроамериканци.

“Те са метиси и се отличават с по-голяма височина от останалите - обикновено са около и над 2 м, освен това имат сила, каквато не е характерна за европеидната раса”, смята професорът.

Допингът изравнява силите. Каквито и предимства да има една раса в определен спорт, нейното предимство лесно може да бъде заличено от нечестната игра. Става дума за употребата на допинг. Ако приемеш забранен стимулант, лесно можеш да бягаш по-бързо, да скачаш по-високо и да тласкаш по-надалеч. 

“Шестима от десет спортисти на олмпийските игри в Лондон употребяват забранени вещества”, категорично твърди Виктор Конте - бос на лабораторията BALCO, която нашумя покрай допинг афера с участието на водещи американски спортисти в началото на миналото десетилетие. Тогава Конте е обвинен, че е организирал схема за нелегално разпространение на стероиди и прекарва четири месеца в затвора. Сега царят на допинга твърди, че е нов човек, захванал се е с легален бизнес, но продължава да е много близо до световния спорт. “Тестовете са по-добри от едно време, но въпреки това повечето спортисти вземат. Преди може да са взимали 80%, а сега са 60, което също е едно крайно смущаващо число. ИААФ уж се опитва да прави изненадващи проверки, но колко всъщност са изненадващи те. Антидопинговите ченгета проверяват спортистите между състезанията, а трябва да ги търсят и в собствените им домове, за да ги държат постоянно в напрежение”, категоричен е Виктор Конте. Той пита още защо антидопинговите власти не използват тестове за равнището на въглеродните изотопи, за да откриват синтетичен тестостерон.

НЕУМОРИМ: Сомалиецът с британски паспорт Мохамед Фара отнесе конкуренцията в бягането на 10 000 метра.
НЕУМОРИМ: Сомалиецът с британски паспорт Мохамед Фара отнесе конкуренцията в бягането на 10 000 метра.

“Това е големият пропуск в цялата система за проверка на олимпийските спортисти. Подобна проба струва 400 долара, но явно се струва много на някои хора. Заради подобна смешна сума спортистите минават метър”, категоричен е царят на допинга.

Във волейбола не стига само сила, трябва и техника. Защо в американския отбор по баскетбол са само цветнокожи, а във волейболния са предимно бели? Според специалистите в баскетбола е нужна много повече сила, докато във волейбола от основно значение е техниката, която очевидно повече се отдава на белите. Иначе и за двата спорта се търсят високи мъже и жени с добър отскок. В тези спортове най-добри са представителите на Европа и двете Америки.

Бразилските футболисти са магьосници в краката

Защо са по-добри бразилците от всички останали във футбола. Трудно е да бъдат дадени някакви определени антропологични техни особености, които ги издигат над останалите. Просто точно в Южна Америка хората очевидно са надарени с талант, който пне вирее чак толкова добре по другите контитенти. Затова и бразилци, и аржентинци сякаш са наградени от Бог с такъв талант и правят финтове, които другите футболисти не могат да повторят дори и да тренират с години.

Спринтьорите разчитат на гена ACTN3

Изследване на американски учени от 2003 г. твърди, че отклонението на гена ACTN3 е свързано с успешния спринт. Този ген участва в производството на протеини, важни за мускулната активност, и има връзка с бързината на свиване на мускулните влакна. Според същото изследване подходящата за бързото бягане версия на ACTN3 се среща по-често в Ямайка, отколкото другаде. Това даде повод на някои анализатори да напишат, че спринтьорският талант се предава по наследство в островната държава.

Интересното е, че същият ген се среща и при европейците, но в друга версия, която не е толкова благоприятна за развиване на спринтьорски възможности. Според изчисленията на статистиците 494 от 500-те най-бързи времена в историята на кралския спринт са дело на цветнокожи спринтьори.

ГРАЦИИ: Българският ансамбъл не успя да спечели медал, но спечели публиката с чар и красота.
ГРАЦИИ: Българският ансамбъл не успя да спечели медал, но спечели публиката с чар и красота.
РАЗКРИТИЕ: Виктор Конте е убеден, че много от върховите постижения в Лондон са пряко свързани с употребата на допинг.
РАЗКРИТИЕ: Виктор Конте е убеден, че много от върховите постижения в Лондон са пряко свързани с употребата на допинг.
ТЕХНИЧЕН: Финтовете на Робиньо не помогнаха на бразилския тим, загубил финала от Мексико.
ТЕХНИЧЕН: Финтовете на Робиньо не помогнаха на бразилския тим, загубил финала от Мексико.