Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Робот Снимка: Pixabay
Робот Снимка: Pixabay

Сигнали в мозъка ще пресъздават усещания като при секс

Секс роботи, захранвани от изкуствен интелект, могат скоро да заменят човешките партньори. Тази прогноза направи в подкаста “Теория на въздействието” бившият старши изпълнителен директор в отдела за изследвания и развитие на “Гугъл” - Екс, Мо Гавдат. Той предупреди, че изкуственият интелект ще въведе “преструктуриране на любовта и взаимоотношенията” и изкуствено създадените срещи ще станат толкова удовлетворяващи, колкото и взаимодействията в реалния живот. Гавдат даде и пример как точно това ще стане. Например комплекти за виртуална и добавена реалност като Vision Pro или Quest 3 скоро ще бъдат използвани за симулиране на секс.

Гавдат твърди, че дори емоционалните и умствените аспекти на взаимоотношенията и секса могат да бъдат изкуствено пресъздадени чрез сигнализиране в мозъка.

Той също така отхвърли дебатите дали ботовете с изкуствен интелект са наистина разумни, като каза, че въпросът е без значение, ако хората вярват, че илюзиите са реални. Според него идеята за правене на секс с физически роботи и кукли и участието във виртуални секс преживявания, задвижвани от изкуствен интелект, ще бъде възприета в бъдеще.

“Ако успеем да ви убедим, че даден секс робот е жив или че секс опитът с комплект за виртуална или разширена реалност е истински, то тогава това е така”, казва Гавдат. “В крайна сметка сексът се случва в мозъка. Физическата страна на нещата не е толкова трудна за пресъздаване”, смята специалистът. “Това са сигнали в мозъка ви, че се наслаждавате на общуване и сексуалност. Те могат да бъдат симулирани”, казва Гавдат. Остава обаче въпросът дали тези машини ще бъдат разумни. Ще бъде ли това проблем за хората, които търсят истинска връзка? Гавдат отхвърли този аргумент.

“Отново има онзи огромен дебат дали са разумни, или не. Наистина ли има значение, ако симулират чувствителност толкова добре?” казва бившият изпълнителен директор в “Гугъл”. И дава пример.

“Има ли значение дали Морган Фрийман, който ви говори на екрана, е всъщност Морган Фрийман или аватар, генериран от изкуствен интелект, ако сте убедени, че е Морган Фрийман? Губим се в тези разговори дали са живи, дали са разумни. Това няма значение, защото ако мозъкът вярва, че са - те са”, обясни тезата си Гавдат.

Колкото и да е противоречива, тезата на Гавдат съвпада с последните развития в сферата на изкуствения интелект.

Предприемачът Карин Марджори сама изгради базиран на Chat GPT чатбот - CarynAI, за който над 1000 души са платили до момента. В него срещу долар на минута тя предлага компания на абонатите си. Съобщенията са криптирани, за да се смекчат опасенията за поверителността.

Междувременно общностите, които се занимават с изкуствен интелект, активно създават нецензурирани чатботове за сексуални ролеви игри. В тях хората получават удоволствие само като четат нещата, написани от ботовете. Нови модели изкуствен интелект с отворен код позволяват на всеки да персонализира и създава личности, често по начини, които обществото може да сметне за съмнителни.

И докато Гавдат говори за бъдещето, още през 2019 г. компания изобрети секс робот с гръдни кухини, за да имитира начина, по който диша истински човек. Куклата, наречена Ема, се продаваше по това време за $3500 и беше съобщено, че запаметява личността на клиентите, за да може да поддържа разговор с тях. Освен това тя имаше различни лица и тела и можеше да мига и да прави различни изражения.

А година по-рано екип от лекари от Обединеното кралство публикува доклад, в който се отбелязва, че секс роботите няма да разрешат чувството на самота или да намалят броя на насилствените сексуални престъпления срещу жени. Дори напротив - всъщност могат да влошат нещата.

В документа медиците казват, че няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на популярното твърдение, че секс роботите намаляват самотата и насилието над жените.

“Остава недоказано, че нуждите от интимност ще бъдат задоволени – може да има влошени нива на стреса”, пишат лекарите.