Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев Снимка: Facebook/Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев Снимка: Facebook/Ивайло Мирчев

"Аз съм леко притеснен от нивата на тревожност на президента Радев по отношение на „Лукойл” . Точно той обслужи „Лукойл” напълно в периода на управление на неговото служебно правителство. Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост", това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв депутатът от ПП-ДБ и член на Комисията по енергетика в НС Ивайло Мирчев, коментирайки решението на управляващите концесията на пристанище „Росенец”, сключена с „Лукойл-Нефтохим”, да бъде прекратена и критиките отправени от стана на президента Радев дали това решение е достатъчно добре обмислено.

„За нас е странно президентът да е загрижен за корпоративния интерес на една руска компания. Както казаха експертите – не може да има никакъв проблем за горивата. Ще припомня, че преди година и малко по същия начин ни обясняваха, включително президента и неговите министри, как без газ от „Газпром” не можем да продължим да съществуваме. Сега не взимаме газ от Русия, а цената е ниска”, припомни депутатът.

По думите му в момента не може да има дефицит на горивата, защото вносът е много лесен. На въпрос самите съоръжения в Росенец, тоест тиловата база, в изправност ли са, за да приемат всякакви други количества петрол, за да стигнат те до нефтохимическия завод, той отговори: ”Лукойл” Работи от 2000 година като частна рафинерия. Концесията на пристанище „Росенец” е дадена през 2011 година. През това време пристанището си беше държавно, както ще бъде след няколко дни, и „Лукойл” си работеше без проблеми като частна компания. Петрол стигаше и всичко беше коректно”.

Мирчев подчерта, че първо предложението за прекратяване на концесията предстои първо да бъде прието в пленарна зала. „Не е важно дали ще бъде след една, три или пет седмици. Важно е да не бързаме, а да го направим по начин, по който да гарантираме сигурността на доставките на горива”, категоричен е той.