Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военният министър Тодор Тагарев
Военният министър Тодор Тагарев

Арестуваха безработния Григор, писал на министъра от анонимен фейсбук профил

Осъждан за побой безработен мъж заплаши военния министър Тодор Тагарев във фейсбук с убийство. Причината е позицията му за подкрепа на Украйна във войната с Русия.

На 4 юли Тагарев отворил съобщението , изпратено му от анонимен профил във фейсбук. Това е само ден след като стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски ще дойде на посещение у нас по покана на правителството. В съобщението мъжът обявявал, че заради подкрепата към Киев и намерението да дадем оръжия той ще убие Тагарев. Нямало конкретика как точно смята да го направи. Министърът веднага съобщил на МВР.

Оттам възложили проверката на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП. За няколко дни антимафиотите установили, че зад профила се крие безработният Григор Димов. Той има няколко предишни присъди (последната е от 2013 г.) за побой, при който нанесъл на опонента си средна телесна повреда - счупил му кост. Тъй като осъждането е старо, Димов е реабилитиран по право и се води с чисто съдебно досие.

Малко след като онлайн изданието на “24 часа” публикува имената на задържания, сайтове пуснаха снимка на мъж, който се казва по същия начин. Той е симпатизант на “Възраждане”, но не е човекът, плашил Тагарев. Става дума за съвпадение на имена, казаха антимафиоти и напомниха, че задържаният заради закани към министъра е използвал анонимен профил.

39-годишният мъж е арестуван за 72 часа. Той е обвинен за закана с убийство и може да получи до 5 г. затвор, ако бъде признат за виновен от съда. От Софийската районна прокуратура ще искат постоянен арест.

“Това прекрачва границите на всяко допустимо демократично поведение. Всеки политически дебат, всички различни мнения, колкото и да са остри, колкото и да са противоречиви, трябва да бъдат обсъждани на полето на политическия дебат”, коментира бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова от ДБ. Тя призова за бързо и ефективно разследване.

Заради заплахата е възможно Тагарев да получи допълнителна охрана от НСО. Като министър той ползва по право шофьор от службата. Дали охраната му да бъде увеличена, ще реши комисия, в която влизат шефовете на ДАНС и НСО, както и главният секретар на МВР.

Тагарев е поредният от властта, получил заплаха електронно. През 2021 г. Любомир Яков изпрати мейли, че ще убие шефката на 45-ия и 46-ия парламент Ива Митева, както и Бойко Борисов. Направи го по време на заседание на НС, водено от Митева. Бе осъден на 7 месеца затвор за двете закани. Месеци по-рано мъж написа във фейсбук страницата на Йорданка Фандъкова, че знае къде живее и ще я убие. И той като Димов използва анонимен профил, но от ГДБОП го задържаха.