Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Гугъл" СНИМКА: Pixabay
"Гугъл" СНИМКА: Pixabay

Той има достъп до интернет в реално време и отговаря по 3 начина, ала го прави по-кратко и не го бива в творческото писане

Гугъл най-накрая пусна своя чатбот Бард в България. Изкуственият интелект на “Алфабет” дебютира в Европа и Бразилия на 13 юли, повече от 5 месеца след като бе достъпен за потребителите в САЩ. И той като може би най-известната проява на изкуствения интелект - ChatGPT на компанията “Оупън АИ”, предупреждава, че е в експериментална фаза.

И двата чата - Бард и ChatGPT, представляват генеративен изкуствен интелект. Техните алгоритми им позволяват да имитират човек. Така водят разговори с потребителите и отговарят на множество запитвания.

Появата им предизвика голямо вълнение не само сред аудиторията, но в технологичната индустрия като цяло, която сега се надпреварва да разработва и внедрява подобен род софтуери. Всъщност дори мнозина коментираха, че Бард е пуснат прибързано именно като отговор на ChatGTP. По време на презентацията си в Париж на 8 февруари продуктът на “Алфабет” даде неточен отговор на запитване относно откритията, направени от космическия телескоп “Джеймс Уеб” на НАСА. Бард отговори, че телескопът е направил първите снимки на планети извън Слънчевата система. Според самата НАСА първото изображение на екзопланета всъщност е направено през 2003 г. от уреда, носещ името “Вери Лардж Телескоп” (“Много голям телескоп” - от англ. ез.).

Оттогава до дебюта си в Европа Бард значително се е подобрил. Всъщност той можеше да дойде и по-рано на Стария континент, ако не бяха допълнителните изисквания за безопасност, поискани от Европейския съюз. Така Бард вече информира потребителите, и то не само европейските, как се използват техните лични данни. Чатът вече не се държи толкова грубо, след като бе умишлено провокиран от разработчиците си и обучен да е по-възпитан.

За разлика от ChatGPT Бард има достъп до интернет. Това му позволява да е в час с актуалните събития. Така например той знае, че премиерът на България е акад. Николай Денков, наясно е с всички постове в правителството. ChatGPT си признава, че има данни само до септември 2021 г., и сочи, че тогава министър-председател е бил Бойко Борисов. Интересното е, че това не е вярно - Борисов бе премиер до 12 май 2021 г., след което на власт дойде служебния кабинет на Стефан Янев. Въпреки достъпа до интернет обаче Бард все пак прави политически грешки. Например твърди, че акад. Денков е член на БСП. Всъщност премиерът е в Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната” и никога не е имал нищо общо със столетницата.

Друго голямо предимство на Бард пред ChatGPT е, че може да диктувате, вместо да пишете. Това е особено полезно за хората със зрителни проблеми. Чатът има и опция за звуково възпроизвеждане на отговорите. Така например човек може да чуе как се произнася дадена дума на чужд език, ако реши да го ползва като преводач. Всъщност в езиците Бард също превъзхожда ChatGPT. Продукътът на “Алфабет дава еднакви отговори, запитан и на български, и на английски и на италиански език. ChatGPT е доста по-изчерпателен, когато пише на езика на Шекспир. Това се дължи на факта, че гугъл разполага със свой собствен преводач.

Друго предимство на Бард е, че дава възможност на човек да избере между 3 вида отговори. Те са еднакви по дължина, съдържат идентична информация, но са написани в различен стил. В ChatGPT това е възможно само ако го помолите да генерира нов отговор.

Но за разлика от ChatGPT Бард има доста по-ограничени възможности по определени теми. Така например отказва да отговаря на всякакви въпроси, свързани със секс. ChatGPT също има някакви морални спирачки, но те не са така строги. Бард отказва и да дава лични съвети - като например дали човек трябва да напусне работата си. Разбира се, може да бъде излъган да го направи, като бъде накаран да мисли, че това е сюжет на книга например, но това са по-скоро бъгове, които програмистите ще оправят.

Засега Бард не е и толкова изчерпателен в своите отговори. От 20 еднакви зададени въпроса на него и на ChatGPT само на 3 изкуственият интелект на “Алфабет” даде по-подробен отговор. За сметка на това обаче Бард посочва и резултати от търсенето в гугъл, с което помага на човек да добие повече информация. С малко повече усилия може да бъде накаран и да каже изданията и точните заглавия на статиите, които е използвал, за да отговори.

И докато връзката му с интернет дава много предимства, самият Бард признава, че има определени аспекти, в които е по-слаб от ChatGPT - творческото писане. Затова препоръчва да ползваме конкурента му, ако ни трябва стихотворение или сценарий например.