Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американски професор водолаз търси еликсир на младостта на дъното на океана. Ценните резултати от изследванията му може да се окажат ключ към обръщането на стареенето

Професор Джоузеф Дитури, по прякор Mr Deep Sea, прекара 100 дни в капсула с размер 9 кв. м на морското дъно, надминавайки предишния световен рекорд за живот под вода от 73 дни. Посрещнат от семейството си, приятели, фенове и медицински екип, изследователят пионер изплува отново на 9 юни 2023 г. в 10,30 ч. край Флорида. Той е първият, постигнал такава продължителност на престоя под вода, и вече е наричан „акванавт”. Но още по-любопитно от постижението, което влиза в Книгата на Гинес, е, че ученият твърди, че по този начин е върнал часовника на стареенето назад и е свалил най-малко 10 години от възрастта си.

Според информация от Университета на Южна Флорида изследователският проект, наречен „Нептун 100“, е организиран от базираната в Кий Ларго Marine Resources Development Foundation и се фокусира върху изследванията за опазване на океана и изучаването на това как компресията засяга човешкото тяло.

Професор Дитури започна експеримента си на 1 март в Jules' Undersea Lodge (бел. ред. - „Подводната колиба на Жул“, англ., по името на автора на „Капитан Немо“ писателя Жул Верн), малка капсула, която се намира на дъното на лагуна в Кий Ларго – известен курорт на островите Флорида Кийс. Тя е преустроена от специален подводен апарат, който първоначално е бил спуснат на морското дъно край Пуерто Рико и е служил като изследователска лаборатория още през 70-те години на миналия век.

След като е преместена край Флорида, капсулата е преустроена в „хотел“, до който може да се стигне само в костюм за гмуркане през специален шлюз в пода. Съоръжението стои на кокили и се захранва с кислород под налягане. По тръби от повърхността се доставя и прясна вода за мивката и душа. Мястото е станало много популярно през годините, като сред гостите, които за кратко са влизали в помещението, за да съблекат водолазните си костюми, са знаменитости като бившия премиер на Канада Пиер Трюдо и певеца Стивън Тайлър – вокал на рок групата „Аеросмит“. А сред тези, които са останали по-дълго в него, е Ричард Пресли, астронавтът, който прекарва 69 дни там през 1992 г. в експеримент, контролиран от НАСА, за изследване на ефектите от изолацията по време на дълги космически мисии.

Сега в научното си изследване професорът от Университета на Южна Флорида, заедно с цял екип от медицински специалисти изучаваха как човешкото тяло реагира на дългосрочен престой при екстремно налягане. Ученият стартира проекта с хипотезата, че то може да помогне на хората да живеят по-дълго и да предотврати заболявания, свързани със стареенето, се казва в официалното съобщение. Освен това Дитури се надява неговите подводни изследвания да са от полза за лечението на различни заболявания, включително травматични мозъчни увреждания.

В ролята на „опитното зайче“ е самият той, като през цялото време се провежда серия от медицински тестове, с които се следи здравословното състояние на 55-годишния мъж, както и психологическите ефекти от това да бъде изолиран и затворен толкова дълго.

Как животът под водата обръща процеса на стареене на човешкото тяло - четете в новия брой на сп. "Космос"