Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон и Маргарита се забавляват на лодка.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Симеон и Маргарита се забавляват на лодка. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

В младостта си кара спортни коли и мотори, Форбс го вози на яхта по Амазонка. По звука разпознава моделите на самолетите

КГБ го следи, когато през 70-те години отива на екскурзия в Санкт Петербург, въпреки че ползва името граф Рилски

Впечатлява белгийския крал с греяната ракия на монасите от Рилския манастир и той иска рецептата

Мощни мотори, спортни коли, яхти в Амазонската джунгла, около които летят прилепи с големината на птеродактили, кралски замъци и имения, известни светски личности и милиардери - всичко това е част от бохемската история на Симеон Сакскобургготски.

Черешката на тортата е шпионски епизод от Студената война, достоен за холивудски филм. През 70-те години на миналия век царят отива с приятели на екскурзия в Санкт Петербург (тогава Ленинград). Използва името граф Рилски с идеята да разгледа града инкогнито и да не се налага да се сблъсква с органите на КГБ (Комитет за държавна безопасност). Но

не успява да заблуди

зловещата тайна

служба на СССР.

Още от летището по петите на чужденците денонощно вървят агенти, които следят зорко да не “облъчват” със западна пропаганда съветските хора. Естествено, интересът е най-вече към монарха в изгнание, чийто баща е кръщелник на руския император Николай II. До инциденти обаче не се стига.

Десетина години по-късно за друг край на света - водите на река Амазонка в бразилската джунгла - се разказва съвсем различна случка: сблъсък с дивата природа. Там Симеон е поканен на круиз от издателя и бизнесмен Малкълм Форбс, баща на Стийв Форбс - издател на сп. “Форбс”, и дълги години в борда на директорите на радиостанциите “Свобода” и “Свободна Европа”. С царя е и съпругата му Маргарита Гомес Асебо. На борда на луксозната лодка през 1987 г. е и американският писател Кристофър Бъкли, който разказва случката в интервю за в. “Сънди таймс”.

Успоредно с тях плавала и яхтата на друг американски милиардер - телевизионния магнат Джон Клуг. Негови гости пък са били гръцкият крал Константин и жена му - Анна-Мария Датска.

Царят акостира на остров Крит по време на круиз по Средиземноморието заедно с други кралски особи.
Царят акостира на остров Крит по време на круиз по Средиземноморието заедно с други кралски особи.

През деня компанията се наслаждавала на гледките по течението на реката, а вечер се събирали на една от двете яхти, като домакините се редували. Аристократите били превозвани с катер, който смущавал местната фауна. Прилепи с големината на птеродактили летели около гостите, свидетелства още Бъкли. Доня Маргарита много се плашела от тях.

Следвала вечеря

и игра на бридж

между българския цар и гръцкия крал. За амазонските преживявания на знатните гости разказва Джон Клуг в интервю за Библиотеката на Конгреса на САЩ, когато го питат за круиза.

Кралски круиз на борда на кораба "Агамемнон", организиран от гръцката кралица Фредерика през 1954 г. В компанията на Симеон Сакскобургготски (в средата) от ляво надясно са братовчед му Виктор Емануил Савойски, Хуан Карлос от Испания, кралица Фредерика и принц Анри от Франция.
Кралски круиз на борда на кораба "Агамемнон", организиран от гръцката кралица Фредерика през 1954 г. В компанията на Симеон Сакскобургготски (в средата) от ляво надясно са братовчед му Виктор Емануил Савойски, Хуан Карлос от Испания, кралица Фредерика и принц Анри от Франция.

Това не е единственият път, в който Симеон е бил гост на Форбс. Милиардерът го е канил още в Близкия изток, в САЩ и в имението си на брега на Темза в Лондон по време на тържествата за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г. Като премиер царят се срещна и официално с крупния издател.

Освен с него Сакскобургготски поддържа връзки и с други светски личности зад океана. Например

с иконата в областта на

козметиката Есте Лаудер.

През 1998 г. тя е единствената жена в списъка с 20-те големи имена в бизнеса на XX век, изготвен от авторитетното сп. “Тайм”. Двамата са се засичали на различни светски събития, но е възможно да се познават от годините, които царят прекарва в САЩ във Военната академия “Вали Фордж”. Там той се записва като кадет Рилски в чест на баща си. Йоан Рилски е бил любимият светец на Борис III, който се е подписвал като граф Рилски.

Когато след години Симеон става премиер, получава поздравление от своя преподавател по стратегия и тактика в академията. Американецът е прочел информацията, че неговият възпитаник е спечелил изборите през 2001 г. в България, и му пише, че още навремето е знаел, че Сакскобургготски няма нужда от обучение, защото притежава вроден усет за стратегия и тактика.

Царят и царицата преди сватбата им
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Царят и царицата преди сватбата им СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Всъщност той се подготвя за военните дела от малък. Това е традиция в аристократичните семейства, защото първородният син наследява трона и

като монарх трябва

да бъде и

главнокомандващ

на армията.

В учебното заведение в САЩ бъдещият български министър-председател се запознава с престолонаследника на Мароко Хасан II и двамата стават неразделни.

В един от първите дни техните съкурсанти се забавляват неистово, когато се запознават с тях и разбират, че единият е цар в изгнание, а другият очаква да седне на престола в арабската страна. “И какво - ти ще ставаш крал, а?”, недоумяват младежите, обръщайки се към мароканеца. А той добавя: “Да, а този човек до мен е цар”. При което всички присъстващи се заливат от смях. “Ние сме най-великият взвод на света, щом имаме едновременно и цар, и бъдещ крал”, заключили кадетите.

В младостта си Симеон Сакскобургготски пуши цигари.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
В младостта си Симеон Сакскобургготски пуши цигари. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Приятелството между двамата короновани глави трае дълги години, а след смъртта на мароканския владетел през 1999 г. то се предава по наследство на сина му - Мохамед VI. Най-малкият внук на Сакскобургготски е

кръстен едновременно на

двамата - на дядо си и на

покойния крал на Мароко.

Именно в тази държава в продължение на няколко години живяха дъщерята на царя Калина, съпругът ѝ Китин Муньос и синът им Симеон Хасан.

В САЩ Сакскобургготски се запознава и с други известни личности. Засича се с президента Джорд У. Буш на круиз, организиран за бъдещи управленци по лидерска програма на Вашингтон. И действително - двамата впоследствие се срещат официално - единият като министър-председател на България, а другият - като държавен глава на САЩ. През 2003 г. Симеон бе гост на американеца в Белия дом и изнесе лекция за Балканите.

В свое интервю Буш признава, че като студент е бил по-известен със социалния си живот, отколкото с учението. Докато царят се е интересувал още от дете и после във “Вали Фордж” от всякакви видове техника. Вписан е още от раждането си във Великотърновския полк като поручик.

На кралския круиз по Средиземноморието през 1954 г. Симеон се появява със сестра си Мария Луиза.
На кралския круиз по Средиземноморието през 1954 г. Симеон се появява със сестра си Мария Луиза.

На 5 години вече поздравява войниците в Рила, които му козируват. Запазени са снимки и видео от участието му във военно учение в планината.

По-късно се запалва по самолетите. Негови близки споделят, че толкова обича да ги разучава, че само по звука можел да каже безпогрешно какъв модел е минаващата над него машина.