Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът Денков-Габриел полага клетва в парламента.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Кабинетът Денков-Габриел полага клетва в парламента. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Раковски и Левски първи предупреждават за опасния „руски камшик“ и не искат страна, която не уважава свободата, да ни освобождава

Стамболов и Батенберг осуетяват плана да станем Задунайска губерния, но плащат жестока цена

Не можем да се пренесем с машина на времето, за да видим как в съзнанието на българите трайно се вгражда митът за „добрия Дядо Иван”, нито какво точно е провокирало яростната реакция срещу него на Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов 15-ина години преди Освобождението, но днес определено можем да усетим далечното ехо на онзи чутовен сблъсък.

Тогава тези най-обичани български герои се изправят срещу съратниците си като капитан Петко Войвода, филантропите Евлоги и Христо Георгиеви и „Старите” от „Добродетелната дружина” и пропастта между тях се нарича Русия.

Макар да звучи нелепо сравнението между онези идеалисти, влюбени в отечеството си, и сегашните политици, дебатите „за” или „против” кабинета „Денков-Габриел” отприщиха един невиждан през последните 33 години сблъсък между русофили и русофоби. Всяко изказване, независимо кой от коя партия бе, се придружаваше с обвинения „предатели”, а през следващите дни се продължи с обиди на „копейки”, „рубладжии”, „слуги на чужди интереси”.

По-паметливите помнят, че от прехода насам основното клеймо между политически опоненти бе кой какво е откраднал, но откакто започна въртележката със служебните кабинети, реториката рязко се смени. Тезата на евроатлантическото мнозинство в лицето на ГЕРБ, ПП-ДБ е, че президентът Румен Радев и партии като „Възраждане” обслужват интересите на Русия, че спецслужбите са инфилтрирани от кремълските, като крайната цел на тези мероприятия е да се манипулира обществото и да се обърка до такава степен, че само да поиска страната да излезе от Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Няколко стотин души се събраха пред сградата на парламента, за да изразят недоволството си срещу кабинета "Денков-Габриел".
Снимка: Йордан Симеонов
Няколко стотин души се събраха пред сградата на парламента, за да изразят недоволството си срещу кабинета "Денков-Габриел". Снимка: Йордан Симеонов

Фактите в тази посока са няколко. Първо, дни след гласуването на кабинета, „Възраждане“ организира протест срещу него в столицата. Събраха се около 2000 души, скандирайки „НАТО вън“. Второ, неотдавна сградата на Европарламента бе залята с червена боя в знак на протест на русофилите, че ЕС подкрепя Украйна. Трето, вече са събрани подписите за референдума да приемем ли еврото през 2043 г. От „Възраждане” не могат да поставят въпроса за или против общата валута, защото още с подписването на договора за членство бе ясно, че един ден, рано или късно, ще я приемем. Така както са направили това 20 от 27-те страни членки на Съюза. Но за да бъдем превърнати в класически „троянски кон” в ЕС, първо българите трябва да бъдат уплашени, че с еврото страната ще фалира и те ще загубят парите си. Нещо, което не се е случило в нито една от останалите държави, но с любителите на конспирации трудно се спори.

Именно тази особеност на нашата народопсихология чудесно бе използвана от руската пропаганда. Пандемията бе истинска манна небесна за троловете, които успяха да втълпят на мнозина, че западните ваксини убиват. На базата на това се сформира едно общество в затворени фейсбук и вайбър групи, които настървено споделят „новини” как Путин и СиДзинпин били разкрили плана на Запада за „златния един милиард души на планетата”. Те ще живеят, другите трябва да умрат.

От тази гледна точка може да се каже, че руската пропаганда и тролове чудесно се справиха у нас. Може би именно затова в България едва 17% имат негативно отношение към Русия, сочи ново проучване на Европейския съвет. Докато в Дания те са 74%, в Полша - 71%, в Швеция – 70%, в Холандия – 67%, в Германия – 62%. Дори в Унгария, която е приятелски настроена към Путин, противниците на властта му са 39%.

От друга страна, макар проучването да подсказва, че в България има много русофили, това не е точно така. Факт е, че дебатите в парламента за гласуването на кабинета бяха повратен момент. Още от сутринта феновете на Москва призоваваха хората да излязат пред парламента и да не допуснат избирането на кабинета „Денков-Габриел”, който ще „подкрепи нацистите в Украйна” и ще „ни вкара във война” с Русия. При цялата организация, при изреждането на всички фалшиви опорки, пред Народното събрание се събраха едва 150-200 души.