Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев на заседанието ва ВСС, продължило 14 часа.СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Главният прокурор Иван Гешев на заседанието ва ВСС, продължило 14 часа.СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

В понеделник кадровиците продължават със зам.-главната прокурорка Даниела Машева

Какви емоции са обзели главния прокурор Иван Гешев, преди да скъса оставката си и да призове да се измете “политическият боклук”, кой е написал заплашителното писмо за Мечо Пух, получено от него на 13 май, как го е скъсал, защо му го е предал на летището шофьор на прокуратурата, как се казва и редно ли е да влиза в правителствения ВИП?

На тези въпроси търсиха отговори кадровиците от Висшия съдебен съвет (ВСС) в среднощното заседание, което приключи в 23,45 часа в четвъртък.

Те не пропуснаха да подметнат, че от медиите научавали как Гешев се кани за прави обръщение към нацията по БНТ. Той така и не им обясни нищо. Очакваше се това обръщение да бъде в петък вечерта, но внезапно главният прокурор го отложи за идния четвъртък. Тогава ще се е върнал от Европарламента, където във вторник пред депутати ще говори за “Барселонагейт”.

За Страсбург Гешев заминава в понеделник по обед, затова и ще пропусне поредната част от дебата, посветен на неговото отстраняване. Преди да отлети, вероятно ще чуе само заместничката си Даниела Машева, призована да говори за емоционалното му състояние.

Вместо да прави разкрития по БНТ,

Гешев поиска

да говори пред

парламента

за корупцията по високите етажи на властта. Той изпрати писмо до шефа на Народното събрание Росен Желязков да бъде изслушан в закрито заседание. Дали обаче времето ще му стигне, за да направи очакваните разкрития, не се знае, тъй като нагласите са, че “главата му ще бъде резната” в четвъртък. За това бързане намекна и самият Гешев.

А иначе след атентата и преди изявлението, на което каза “политически боклук”,

емоциите му

били веднъж

“като на човек,

опрян до

стената”

(по думите на зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров). И втори път като на “човек, преодолял препятствие, с приповдигнато и весело настроение” (по думите на Борислав Сарафов). Двамата бяха разпитани от ВСС в четвъртък късно вечерта. Извънредно беше повикана и Марчела Пантелеева -служителка в пресцентъра на прокуратурата. Била с Гешев при посещенията му в Турция и САЩ в началото на май. Придружавала го и когато на 13 май вечерта във ВИП залата на летището той получил писмото за Мечо Пух.

Кой е неговият автор, досега не е известно, въпреки че Гешев загатна, че има подозрения. Писмото му било дадено от шофьор на прокуратурата. Пантелеева не знаела името му, но Гешев си го спомни - Данчо. Преди дни Любена Павлова, бившата жена на някогашния шеф на столичното следствие Петьо Петров, заяви директно, че по стила правела извод, че го е написал той. Който и да е авторът, писмото се отразило зле на Гешев, стана ясно от думите на Пантелеева.

“В един момент ми направи впечатление промяна на поведението - все едно замръзна и тогава го попитах дали всичко е наред. Той се вбеси и скъса писмото”, разказа тя.

Кадровиците се възмутиха как може шофьорът да влиза безпроблемно във ВИП залата. Правосъдният министър Атанас Славов също се изуми и обяви факта за “скандален”. “Въпросът заслужава да се разгледа по-детайлно”, коментира той във фейсбук. Пред ВСС Гешев обясни “битовизма”, поради който шофьорът бил на аерогарата. Заминал за Турция с дипломатическия си паспорт, но визата за САЩ била в друг, който бил продупчен. Той бил в дома му, където обаче нямало никого. Това наложило

служители на

прокуратурата с

ключар да

разбият вратата

и да вземат паспорта. Връщайки се от САЩ, нямал ключ за дома си и шофьорът Данчо му го донесъл.

“И мъжете са раними същества, не са им чужди човешките емоции.” Това пък констатира Ясен Тодоров на въпрос защо емоционалното състояние на Гешев било разклатено. “Нали винаги казва, че е мъж и не го е страх”, вметна Олга Керелска. Дебатът продължава в понеделник.