Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подводницата „Триумф “ Снимка: Twitter/@NavyLookout
Подводницата „Триумф “ Снимка: Twitter/@NavyLookout

След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942 г. британска подводница, потънала с 64 души в Егейско море, на дълбочина 203 метра, предаде АНА-МПА.

Подводницата „Триумф “ (HMS TRIUMPH), чиито следи изчезват преди 81 години, е била обект на издирване от различни екипи от Велкобритания, Малта и Русия, които от време на време са посещавали Гърция с цел да я открият, но без резултат.

Мистерията е разгадана от изследователя Костас Токтаридис и неговия екип. 

„Търсенето на подводницата "Триумф" започна през 1998 г. Това е най-трудната и най-скъпата мисия, която съм изпълнявал в живота си“, каза той в интервю за АНА-МПА.

Токтаридис поясни, че историята на подводницата е „уникална за военноморските хроники, тъй като е неразривно свързана с националната съпротива и тайните служби от онова време, които са действали в периода на окупацията“.

За издирването ѝ е било необходимо задълбочено проучване на архивите във Великобритания, Германия, Италия и Гърция.

Подводницата е започнала интензивната си оперативна дейност през май 1939 г. и е извършила общо 20 военни мисии. За първи път се е появила в Егейско море в края на март 1941 г. за да разузнае бреговете на островите Додеканези и да осъществи десант на офицери с канута до брега. Последвали са големи успехи за „Триумф“, сред които потопяването на няколко вражески кораба и на италианската подводница „Салпа“ (SALPA) и спасяването на обсадени войници, които е трябвало да избягат в Александрия, Египет.

На 26 декември 1941 г. подводницата отплава от Александрия за последната си 21-ва мисия, след което е щяла да се върне във Великобритания за основен ремонт и поддръжка. Целта на мисията е била да извърши две специални операции – „Айсинглас“ и „Кони Айлънд“, като освен екипажа на подводницата, вътре е имало и екип на секретните служби.

Вечерта на 29 декември 1941 г. „Триумф“ навлиза в залива на цикладския остров Деспотико и разтоварва екипа на секретните служби, както и оборудване, в което, наред с други неща, е имало и оптичен телеграф на британското военно разузнаване за връзка с подводниците, предаде БТА. На Деспотико е трябвало да се качат за превоз до Александрия 30 бегълци, но командирът на подводницата лейтенант Джон Хъдарт ги информира, че ще отиде на офанзивна мисия в Егейско море и ще се върне да ги вземе на 9 или 10 януари 1942 г. На 30 декември 1941 г. в 21:21 ч. подводницата съобщава чрез криптиран сигнал, че първата фаза на мисията е завършена успешно. Това е последният изпратен сигнал от „Триумф“.