Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов
Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов

Въпросът е ще разкрие ли нови подробности по т.нар. дело "Барселонагейт", питат се в Страсбург

Главният прокурор Иван Гешев ще присъства на извънредното заседанието на групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, твърдят от Европарламента.  

То ще е на 13 юни в Страсбург и ще се обсъжда обстановката у нас. За заседанието първо съобщиха от пресофиса на Елена Йончева в петък, която е и единственият български евродепутат в групата. От съобщението стана ясно, че са поканени за изслушване представители на Министерството на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.

В съобщението се уточнява още, че евродепутатите очаквали да бъдат запознати с промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години като "Барселонагейт", както и въпроси, възникващи от записа от заседанието на "Продължаваме промяната". 

Главният прокурор е откликнал на поканата и ще бъде на заседанието на 13 юни, твърдят от Европарламента. Неговото участието в заседанието, което е при закрити врата, се очаквало с голям интерес с оглед на новите разпити по делото "Барселонагейт" както и поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

В петък Иван Гешев поиска имунитета на Борисов по разследването, което се води за пране на пари. От прокуратурата твърдят, че са събрали достатъчно доказателства.

Припомняме, че във вторник Софийска градска прокуратура поиска главният прокурор Иван Гешев да иска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ия парламент Бойко Борисов.

Причината беше разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата.

"Категорично не, защото трябва да си сляп да не виждаш какво се случва в момента" - това заяви тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос дали ще си даде имунитета и припомни, че две години е бил без имунитет.

Миналата седмица по случая "Барселонагейт" бе разпитван и самият Борисов. Той отговаря 2 часа на въпросите на прокурор. Тогава лидерът на ГЕРБ не обясни как е минал разпитът му, но неговият адвокат Менко Менков даде подробности пред журналисти. “Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление”, каза Менков. И посочи, че за 4 години разследване клиентът му е ходил още 2 пъти на разпити. Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер.

Сред разпитаните по делото нашумяло като "Барселонагейт" бе и Валентин Златев.

„Бях поканен да дам отговори като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и компетентност. Надявам се да съм бил полезен”, коментира Златев, след като беше разпитан в Софийската градска прокуратура”.

В същия ден показния даде и Ивайла Бакалова.

Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай, каза Ивайла Бакалова, преди да влезе в прокуратурата, където ще даде показания по досъдебното производство "Барселонагейт", заради което искат имунитета на Бойко Борисов.

Не са тайна близките й отношения с Борислава Йовчева, която според информации на чужди медии е живяла във въпросната къща в Барселона и е в близки отношения с бившия премиер.

"Радвам се, че прокуратурата се събуди и започна да разследва", каза още Бакалова. Тя припомни, че мъжът до нея също има стари обвинения, които съдът не приема и затова връща разследванията.

Според адв. Менко Менков прокуратурата има пълна информация, че Борисов няма отношение към пране на пари и имотни сделки.