Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С дърпане и бой бе сложен край на заседанието на парламента днес.
С дърпане и бой бе сложен край на заседанието на парламента днес.

“Вие сами бяхте свидетели на тази масовост на нарушаване на обществения ред, което най-образно може да се опише с понятието на нашите западни съседи като “тепачка”.

Така председателят на парламента Росен Желязков определи сценките от четвъртък в пленарна зала, когато градусът на напрежението се вдигна.

Всичко започна с декларация на депутата от ПП-ДБ и бивш социалист Явор Божанков, в която вметна: “Говориха за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение”. Така Божанков напомни за пост на Костадинов във фейсбук от 30 април, че имало трио “Мека китка” между Божанков, Манол Пейков и Искрен Митев. С което пък Костадинов опита да си върне на Пейков, нарекъл го “късопишков” - човек, който пише с къси букви.

Щом Божанков изрече думите си, депутатите от “Възраждане” се втурнаха да го свалят от трибуната, а тези на ПП-ДБ - да го бранят.

Веднага след боя Костадинов заплаши с преврат, ако бъде избрано правителство от ПП-ДБ и ГЕРБ с втория мандат. Преди година Искрен Митев от ПП и Костадин Костадинов се хванаха за вратовръзките. Този път Божанков и Ганев си размениха не само обиди от трибуната, но се и плюха (буквално). Вижте тези ярки моменти на кадрите от видео.

Явор Божанков

Явор Божанков
Явор Божанков

Макар и само на 33 години, е депутат в шест поредни парламента от 2017 г. насам. Роден е в Горна Оряховица. Първо влиза от гражданската квота на БСП. Разривът му с левицата започва с позицията му за войната в Украйна, с която Божанков се обявява за изпращане на оръжия на Киев. Тя става и повод столетницата да го изключи от редиците на парламентарната група през 2023 г.

На изборите на 2 април е кандидат за народен представител от коалицията “Продължаваме промяната” - “Демократична България” в габровския избирателен район. Известен с пиперливия си език спрямо политическите опоненти от ГЕРБ още като депутат от левицата, сега основните му противници в повечето случаи са от редиците на “Възраждане”.

Цончо Ганев
Цончо Ганев

Цончо Ганев

44-годишният Цончо Ганев е народен представител в три поредни парламента от 2021 г. насам и сега е зам.-председател на НС. На изборите за този парламент бе в бургаската листа.

Политическата кариера на икономиста започва през 2012 г., когато става зам.-кмет на район “Младост” във Варна. 2 години по-късно е един от учредителите на “Възраждане”, от която става общински съветник в морската столица на местния вот през 2019 г.

Той е дясната ръка на лидера на партията Костадин Костадинов. Самият Цончо Ганев поставя като свои приоритети развитието на туризма, пристанищната инфраструктура и премахването на административната тежест от всички държавни и общински институции.