Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Разбира се, наследникът на КГБ - Федералната служба за безопасност, не спи и

ловът на вещици

започна много отдавна. Тези дни едно писмо на учените от Сибирския клон на Руската академия на науките буквално разтърси медиите в страната и международната общност. В него те информират Кремъл, че трима техни колеги са обвинени абсолютно несправедливо в държавна измяна.

Главният научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика Валерий Звегинцев е задържан заради разработки в областта на аеродинамиката. Статията му преминала през две експертизи, за да се определи нивото й на секретност, и след като е установено, че няма проблем, тя eбила публикувана. Авторът има над 300 публикации в областта на хиперзвуковата аеродинамика, но точно тази се оказва проблем и ФСБ го арестува. Колегите му също са задържани по подобни обвинения.

Позицията на научната институция е, че ако те не могат да публикуват научните си резултати или да ги представят на международни конференции, то цялата работа на всички се обезсмисля. В разтърсващото писмо

не е пропуснат и

скандалният арест

на колегата им по квантова оптика Дмитрий Колкер. Той е задържан през 2022 г. и малко след това умира в затвора.

Затова президентът на Руската академия на науките акад. Александър Сергеев отбелязва, че с оглед на изострената геополитическа ситуация тези случаи зачестяват и настоява да се създаде орган, който да взаимодейства със службите. Иначе ще продължат да се нанасят непоправими щети на науката. “В тази ситуация ние не само се страхуваме за съдбата на нашите колеги - отбелязват в писмото си учените. - Ние просто не разбираме как ще продължим да вършим работата си.”

Каква по-добра възможност за ЦРУ и западните разузнавания? Щом елитът на нацията в лицето на учените е шокиран от репресиите, то това действително е идеалният момент големите спецагенции да се намесят по-осезаемо.

US разузнаването отдавнa е подозирано, че има суперагентура в научните среди на Русия, но дали е така, никой не може да каже със сигурност.

През 1999 г. ученият Игор Сутягин е арестуван и осъден за

държавна измяна

през 2004 г., защото е предавал секретна информация на предполагаеми агенти на американското разузнаване, работещи под прикритието на британската фирма Alternative Future. Шест години по-късно, през 2010 г., Сутягин е разменен за заловени руски офицери в САЩ, сред които и Анна Чапман.