Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сприятели се с дъщерята на Брежнев, отиваше в дома му като при много близки хора

Ден преди смъртта ми поръча да й намеря апарат да гледаме диапозитиви с картини на Майстора, кой има такива планове, ако е замислил самоубийство?

Сигурно е била пречка за „съветчиците“ и „чугунените“ глави

Кирил Аврамов е съветник и началник на кабинета на Людмила Живкова от 1973 до 1981 г. Пише поезия и рисува. Малко преди да почине, Светлин Русев го съветва да направи изложба. Всички близки на Аврамов знаеха, че именно Русев ще я открие, но съдбата реши друго – Светлин Русев напусна този свят в деня преди събитието.

- Г-н Аврамов, говорих с ген. Бончев и той казва, че след катастрофата линейката, която откарва Людмила Живкова към болницата, не е била ударена от друг автомобил.

- Да, така е. Ген. Бончев със сигурност има най-точната информация.

- Ударът, който е претърпял мерцедесът, не изглежда толкова силен, в същото време Иван Славков споделя приживе, че Людмила Живкова е била с много сериозни травми. Четох, че едва през 1973 г. в САЩ за първи път са въведени коланите в колите. Нейният автомобил имаше ли колани на задните седалки?

- Нямаше. Тогава и в Европа колите нямаха предпазни колани. Мерцедесът й също нямаше на задните седалки.

- От снимките личи, че колата не е била бронирана. Ако беше, нямаше да е така смачкана отпред?

- Беше редови автомобил на УБО.

- В анализи на ЦРУ пише, че Людмила Живкова е била положително настроена към Запада, искала е да отвори към него страната. Това не е ли било опасно от гледна точка на Москва?

- Несъмнено анализите на ЦРУ по отношение на „отварянето към Запада“ са верни. Що се отнася до Москва, Живкова имаше свой индивидуален подход в това отношение, иначе трудно можеше да осъществи идеите си.

- А в какво се състоеше той?

- Не става дума за тайна. Тя се сприятели с дъщерята на съветския лидер Леонид Брежнев - отиваше в дома им като при много близки хора. Много добре си спомням как разпалено развиваше тезите си за извисяването на духа, за сближаването между източния и западния мироглед, как това може да промени света; нещо, което явно не допадаше на всички, особено на ортодоксалните комунисти.

Кирил Аврамов е бивш началник-кабинет на Людмила Живкова.
Кирил Аврамов е бивш началник-кабинет на Людмила Живкова.

- Как възникна идеята за честването на 1300 години от създаването на България?

- Докато бяхме в Иран, тя се сближи със съпругата на шахиншаха. Поканиха ни в древната столица Персеполис, където през 1971 година се честваха 2500 години от Персийската империя.

Людмила Живкова веднага се запали по идеята. Горе-долу думите й бяха: „България не е толкова древна, но държавата ни е една от най-старите в Европа“. Така се роди този замисъл. След това Людмила Живкова започна да убеждава всички. В ЦК на КПСС реагираха, че това било национализъм, но под влияние на дъщеря си съветският лидер Брежнев прояви разбиране и курсът се промени. Сергей Михалков пристигна у нас като представител на Русия в Комитета за честванията. Така преодоляхме това предизвикателство, иначе можеше всичко да се провали, независимо от многобройните съвместни комитети, създадени в различни държави по света.