Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

- Не мога да разбера едно нещо. Когато тя умира, Живков се солидаризира с констатациите на екипа за причините за смъртта. Любомир Левчев в книгата си пише, че не ги приема. Години по-късно самият Живков публично казва, че не може да изключи външна намеса. Имало ли е повод да го каже?

- Не знам какво външно въздействие е могло да има, не че съветските, както и американските служби не са се занимавали с отстраняването на “неудобните“. Тук не мисля, че случаят е бил такъв. Според мен не е имало заплаха. Пьотър Демичев, министър на културата на СССР и кандидат-член на Политбюро на ЦК на КПСС, имаше много близки и откровени отношения с Людмила Живкова и съм чувал насърчителни думи за нейните изяви на Запад. След разведряването, стартирало в Хелзинки, на тази по-отворена политика се гледаше по друг начин. В известен смисъл руснаците дори насърчаваха този подход, от който можеше да се извлече полза за мирното съвместно съществуване.

Людмила Живкова прокарва най-смелите си идеи, благодарение на близките контакти със семейството на Леонид Брежнев.
Людмила Живкова прокарва най-смелите си идеи, благодарение на близките контакти със семейството на Леонид Брежнев.

- Тази гледна точка никъде не съм я срещала. Много хора тук смятат, дори в анализите на ЦРУ се споменава, че е била в тежък конфликт с руснаците.

- За конфликт може да се говори в такъв аспект, че тя не се придържаше към господстващите в социалистическите страни тесни идеологически рамки, а изповядваше много по-широки, общочовешки духовни ценности. В практически план конфликти нямаше, напротив, имаше съдействие и взаимопомощ. Ще ви дам само няколко примера. Много показателно беше посещението ни във Вашингтон. Президентът Джими Картър прие Людмила Живкова в Белия дом, но за да се осъществи това, голяма роля изигра съветският посланик Добринин. Той бе много добре приет там, можеше да иде в Белия дом по всяко време. Тъй като пътувахме с него, видях как охраната само му козирува и вдига бариерата. Той редовно се срещаше с президента на САЩ. Българският посланик Попов също много помогна в тази посока.

Ако сме обективни, коя беше Людмила Живкова за САЩ – един български политик, председател на Комитет за култура на една не особено важна за Америка страна. Но Картър се срещна с нея и много въпроси, свързани с българо-американските отношения, се подобриха, не говоря само за спогодбата в областта на културата, а и в икономически план - малко след това ни признаха клаузата „за най-облагодетелствана нация“ в търговията. В България долетя с частния си самолет приближеният до Белия дом американски магнат, меценат, колекционер Армънд Хамър, който води делови разговори на най-високо равнище и помогна за реализирането на изложба в София от оригинални творби на Леонардо да Винчи.

От руска страна беше оказвана изключителна помощ при пътуванията на Людмила Живкова в чужбина. В Непал ние нямахме посолство, но веднага ни пое руският посланик, настани ни в резиденцията си, оказа ни пълно съдействие за осъществяване на близък контакт с краля. При разговорите в двореца Людмила Живкова само попита къде е дървото, под което Буда получава просветление, и веднага ни организираха кортеж и успяхме да посетим това място.

До днес аз смятам, че в смъртта й няма чужда намеса. Не откривам причина, мотив. Людмила Живкова никога не е засягала интересите на най-консервативните идеолози. Още по онова време ходехме свободно в руските църкви, при патриарха, често бяхме придружавани от представители на българската православна църква.

Малко преди да почине, Светлин Русев подреждаше изложбата на приятеля си Кирил Аврамов.
Малко преди да почине, Светлин Русев подреждаше изложбата на приятеля си Кирил Аврамов.