Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

- Ген. Бончев също смята, че смъртта й е настъпила вследствие на пълно изтощение от работа в комбинация с оскъдната диета. И че в смъртта й няма конспирация. Според него Живков е отишъл, за да я помоли да се нахрани пред него.

- Аз също мисля така. Вечерта на 20 юли около 20 ч. тя ми се обади и ми каза, че на другия ден ще си дойде от Боровец и ще се видим. Аз се опитах нещо да й кажа, но тя ме прекъсна: „Не ме занимавай сега, аз утре си идвам и ще се видим“.

Да, тя наистина беше много изтощена, като тръгна за Боровец. На 17 юли, последния ден, когато беше на работното си място, се срещна с Робърт Максуел. Присъствахме аз и една дама от външния отдел. След това тя веднага замина, като ме предупреди: „Ние с теб ще работим само по книгата за Майстора“. Тогава се навършваха 100 години от рождението на Владимир Димитров и книгата трябваше да излезе в немското издателство „Бонгерс“, същото, което публикува книгите й „Казанлъшката гробница“ и „Четириевангелието на Иван Асен“. От Боровец Живкова ми изпращаше страници, изписани на ръка, които, редактирани и преписани на машина, изпращах обратно. Когато се обади, че си идва в София, едно от поръченията й бе: „Да ми намериш диапрожектор, за да определим кои кадри с репродукции ще влязат в книгата“.

Оказа се, че такъв апарат в магазините няма. Обадих се на Кирил Зарчев, който оглавяваше „Българска фотография“, и го помолих за помощ. Той веднага ми изпрати необходимия апарат.

Това, заедно с другите й поръчения ми говори, че едва ли човек, решил да се самоубива, ще мисли какво му трябва за книгата, как да прегледа диапозитивите и т.н. Но факт е, че тя беше безкрайно изтощена, много отслабнала и може би психически рухнала.

- Смъртта й, изглежда, е била доста по-прозаична, отколкото си мислим вече над 40 г.?

- И според мен е така. Не мисля, че е убийство, нито смятам, че е самоубийство, тъй като съм свидетел какви планове имаше до последно.

- Каква бе ваната, вярно ли е, че е била 30 см дълбока?

- Не знам такива подробности, но тя казваше, че си слага билки в топлата вода и прави опити за медитация – тоест да изключи съзнанието. Допускам, че в такава ситуация, когато човек е безкрайно отслабнал и загуби връзка с телесното, в един момент може да му прилошее.