Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев изнудва политици с висящи разследвания, настанил се е в държавна резиденция, кабинетът му е превърнат в хан за ромски барони, а самият той е неуравновесен и вреден за прокуратурата. Това са само част от твърденията на заместника му Борислав Сарафов, който отговори на изявлението на Гешев от сутринта. 

"Страх ме е за живота ми", заяви Борислав Сарафов и направи аналогия с разстреляния върховен прокурор Николай Колев, който беше убит 2002 г. Тогава една то версиите беше, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев е замесен в престъплението, но заради поста му тази версия не беше разследвана. Това е и причината семейството на Колев да осъди България в Страсбург, а европейските институции да настояват за механизъм, по който да се води разследване срещу главния прокурор. 

"Г-н Гешев явно надмина учителя си Филчев", каза още Борислав Сарафов. 

По-рано главният прокурор Иван Гешев обяви сутринта, че ще иска оставката на заместника си Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба. 

 

Б. Р. Ако ползвате айфон и не можете на гледате това видео, вижте как да поправите това.

"Няма да правя театър, тази роля приляга на Гешев. Съжалявам, че вместо да работим си вадим мръсните гащи и ги развяваме пред обществото. Никога не съм искал да стигна до това. Точката на нетърпимост е стигнала дотам, че трябва катарзис и да изрежем гнилото то прокуратурата", каза Борислав Сарафов на брифинг в отговор на твърденията на Гешев. Ето какво още каза Борислав Сарафов в изявлението си:  

"Не тая лоши чувства към Гешев. Оставям на вас да прецените състоянието му. Каза, че е голям българин. Може би затова ползва като лична резиденция вилата на регентите, която е държавна. Тази къща е служебна почивна база на прокуратурата. До нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване. А служителите от базата на прокуратурата използва като лични слуги. Призовавам ви да отидете там и да видите как удобно се е настанил в този имот. Очевидно прокуратурата не се нуждае от тази база."

"Знаете, че г-н Гешев ползва два бронирани автомобила, закупени с пари на институцията. Рядък пример за родолюбието му. Нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата. Служителите не са негови слуги и прислуга. Иван Гешев превърна кабинета си в хан за ромските барони, с които ходи да яде баклава. Недопустимо е прокуратурата да се използва за политически пиар на Гешев. Той каза, че негов състудент, на когото е възложил "Барселонагейт", е коментирал делото с него."

"Това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира работата на делата и да дава насоки кой казус по какъв начин да бъде решен. Държи делото на трупчета, за да извива ръцете на политиците. Това е срамна тайна, която трябва да се каже, за да се изчистим. Не може делата да се държат латентни с цел изнудване. Убеден съм, че казуси като този трябва да се решават бързо - да се повдигнат обвинения или да се прекрати. Не може да се държи 3-4 години, за да се използва за политически шантаж", добави Сарафов.

Той сподели още, че  Гешев винаги е твърдял, че не се меси в конкретни разследвания. Според него днес Гешев сам е признал, че го прави.

"Надявам се, че страхът на колегите от него не е толкова силен. Надявам се, че прокуратурата може да се промени отвътре. В прокуратурата работят достойни магистрати. Всички магистрати разполагат с достойнство и кураж. Нека да направят общи събрания по места."

"Крайно време е да се каже, че царят е гол. Разчитам на достойните прокурори. Точката на кипене е достигната. Не може повече така. С оглед състоянието му е ясно, че няма да го направи. Настоявам ВСС да го отстрани, за да не нанася повече щети. Г-н Гешев направи заявка за влизане в политиката. Иска да се изкара борец срещу мафията и олигарсите. Нека да напусне институцията и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие", заяви Сарафов.

"Всички прокурори се срамуват от него. Начело на институцията ни имаме неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като негова собственост. Ще изнеса всичко, с което разполагам пред ВСС."

Според Сарафов Гешев е абсолютно непригоден за своята позиция.

"Никой не ми е уреждал интервю при Силвия Великова в БНР. Уважавам я, задава ми остри въпроси. Днес не притежавам пресцентър, както Гешев. 18 души работят там. Затова помолих Канна Рачева да ви съобщи за този брифинг. Познавам Гешев. Страхувам се за живота си. Настоявам за охрана от министерството на правосъдието. За да не стане като с прокурор Колев.  Моля министър Крум Зарков, за да бъде защитена физическата ми сигурност."

Сарафов смята, че вече не е възможно да води нормален живот.

"Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия учител г-н Филчев."