Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Когато глобална икономика започне да потъва, тя неминуемо повлича и останалите, докато „вълнението“ не предизвика световна рецесия. Първи ще реагират световните борси, веднага след тях цените на петрола, храните и суровините ще поемат рязко нагоре. Междувременно ще започне паническа разпродажба на един от най-сигурните активи в света – американските държавни облигации. След като САЩ не могат да плащат заемите си, а тези книжа са дългови, логиката е, че те ще се превърнат в хартийки.

Това ще принуди ЕС, Китай, Индия, Япония, Бразилия и останалите големи икономики в спешен порядък да ограничат доларовите разплащания, за да защитят производителите си. Процес, който неминуемо ще доведе до резки флуктуации в курсовете; стоките и товарите ще залежават по пристанища, докато търговците се чудят как да се разплащат, за да не са на загуба.

На този фон ще се ожесточи битката коя ще е новата глобална валута – еврото, юанът или евентуално обща парична единица на страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Общият им брутен вътрешен продукт съставлява 25% от световния – тоест те имат потенциал да нанесат удар по долара, ако той доброволно сдаде позициите си. Още повече че Китай отдавна търси как да измести щатската валута от трона, а Русия, принудена от санкциите, обещава на останалите 4 страни евтини енергийни суровини, ако склонят да изберат нова парична единица. Но в този наситен с нерви сюжет се промъкна още една свежа интрига. Мощното криптолоби и многобройните му медии по света изведнъж видяха в BRICS шанс да легализират биткойна като международно разплащателно средство. Благодарение на това всички инициативи на 5-те страни получават такава невероятна реклама в западни медии, за каквато не са и мечтали, а към обединението вече се насочиха аутсайдери като Иран и Египет. Вероятно и други страни от Черния континент ще подадат молби за членство, ако се съди по активността на Китай и Русия в Африка.

От тази гледна точка САЩ са на съдбоносен кръстопът. Те или ще останат глобален „печатар“ на валута номер 1, което има своите суперпредимства като да си вдигнеш лимита на дълга, вместо да пестиш, или доброволно ще се откажат от трона, губейки статута си на хегемон.

Ако се съди по досегашния опит, това няма как да се случи, колкото и да се вдига градусът на споровете между демократи и републиканци в оставащата година и половина до изборите. Още повече, от 1960 г. досега Конгресът е актуализирал 78 пъти тавана на външния дълг, което подсказва, че и сега най-вероятно ще стане така.