Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Подобно е мнението и на проф. Стив Ханке, който миналата седмица бе посочен от Washingtonian Magazine в топ 500 на най-влиятелните фигури във Вашингтон.

„Въпреки че цените на суапове се повишиха малко през последните няколко дни, което предполага, че инвеститорите изпитват известен страх от фалит, мисля, че проблемът не е нищо повече от буря в чаша вода – коментира професорът пред „24 часа-168 истории“. - Политиците във Вашингтон вероятно ще направят това, което правят винаги: борба до последния момент, след което ще преговарят за увеличаване на дълга.“

На въпрос възможно ли е протакането да се съчетае с опита на BRICS да наложат своя валута, която да измести долара, той посочи, че „слуховете за падането и евентуалната смърт на щатския долар, макар и често повтаряни, са исторически необосновани“.

„От VII век пр.н.е. е имало само четиринадесет доминиращи международни валути – отбеляза още той. - Както подсказва тази времева линия, много е трудно да свалите подобна парична единица от трона. Това предполага, че всички съперници на долара, включително все още напълно недефинираната валута на BRICS, ще открият, че са изправени пред много трудна задача. Всъщност, въпреки че непрекъснато се говори за дедоларизация, тя досега не се е случила никъде в някаква значителна степен. Както се оказа, доларът е най-чистата „мръсна риза“ на разположение.“

Според него тук трябва да се имат предвид и няколко любопитни факта: „Това може да изненада мнозина, но китайците, въпреки всичките им приказки за дедоларизация, наскоро са увеличили облигациите си, емитирани от правителствени агенции на САЩ, като Federal Housing Administration.“

Икономистът обори и опасенията, че тази валута става все по-уязвима заради натиска срещу санкциите.

„Но какъв би бил заместителят – пита професорът. - Еврото? Всъщност не, защото еврозоната налага почти същите финансови санкции на Русия, както и САЩ. Накратко, мисля, че прогнозите за смъртта на долара са глупава игра.“

Изглежда подобно е мнението и на един от най-богатите хора в света - Уорън Бъфет, който тези дни публично се скара на политиците да прекратят врявата около евентуалния фалит, защото „страхът е заразен“. И че „не може да се управлява икономика по този начин, когато хората се тревожат дали парите им са на сигурно място в банките“.

След което настоя шефовете на трите фалирали банки да понесат отговорност за действията си и че те не трябва да останат безнаказани, защото една клечка кибрит може да запали пожар в цялата финансова система.

Въпреки това той вдъхна кураж, че ако може да избира, ще поиска отново да се роди в САЩ – „може би най-добрият свят, който някога сме имали“.

Шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард също опита да успокои пазарите и борсите на Стария континент, като заяви, че за фалит на Америка и дума не може да става. Още по-малко че той ще засегне по някакъв начин Европа. От тази гледна точка турбуленции у нас едва ли могат да се очакват по тази линия.

По-скоро проблеми могат да възникнат във вътрешен план около формирането на бюджета и съкращаването на разходите с 11 млрд. лв., за да не се стигне до рекордния 6-процентов дефицит. Според някои финансисти като Любомир Дацов може би в един момент повишението на данъците ще е неминуемо. И ако това все още е в сферата на дискусиите, то при имотите вече се забелязва как плавно покачващите се лихви леко „охлаждат“ пазара.

„Статистиката от началото на годината показва, че броят на сключените сделки в цялата страна, с изключение на Несебър и Разлог, намалява с между 10 и 24%“, коментира пред „24 часа-168 истории“ Наско Атанасов, който е шеф на агенция за недвижими имоти.

Според него спадът в София е в диапазона от 12 до 14% от януари насам.

Това се дължи на няколко фактора. Първо, през миналата година е регистриран истински „бум“ и сега се върви към „утихване“. „Качествените имоти бяха реализирани, а онези купувачи, които не успяха да намерят подходящи, сега изчакват нещо по-добро да се появи на пазара – обясни още той. – Освен това настъпи несигурност вследствие на покачването на лихвите, което е сигнал, че в бъдеще се очакват промени и това ще повлияе на купувачите, някои дори ще предпочетат да отложат сделката.“

Според Атанасов другата причина е, че част от продавачите са се отдръпнали от пазара, защото смятат, че ако влезем догодина в еврозоната, тогава цените на имотите могат да се повишат, както стана в Хърватия.

„В някои страни го забелязахме този феномен, но в Литва цените скочиха много преди това и при приемането на еврото те си останаха на същите нива – обясни Атанасов. – Струва ми се, че у нас по същия начин тази новина вече е акумулирана в настоящите цени на имотите и скокове трудно могат да се очакват.“

Според него спад в цените може да се очаква единствено при старото или панелното строителство. „При новото няма накъде, защото поскъпнаха материалите, трудът, земята, обезщетенията – не се забелязват никакви причини за евентуално поевтиняване“, посочи още той. Единственият район, в който броят на сделките не намалява, е Черноморието. Според Атанасов там руснаците масово продават имотите си на атрактивни цени и все повече българи се възползват от тези оферти.

Или ако трябва да обобщим всички фактори - ако сами не влошим икономиката си с някой отчайващо глупав ход, външен катастрофален удар на този етап едва ли може да се очаква.